VETERANKA S PRISAVLJA

Mirjana Rakić slavi 40 godina radnog staža: Zakon me tjera u mirovinu,a želim još raditi

 Tomislav Krišto/CROPIX

HTV -ova emisija “Reporteri” slavi deset godina emitiranja, a Mirjana Rakić 40 godina radnog staža na Prisavlju. Na ekranu uvijek ozbiljna, među kolegama i gledateljima vrlo cijenjena, od modnih kritičara uvijek hvaljena, i tako već godinama... No, manje je poznato da se Mirjana Rakić voli i šaliti pa kada je nakon intervjua došlo vrijeme za fotografiranje, dograbila je rekvizite iz “Bemba” i počela s njima pozirati. Većina njezinih kolega strahovala bi da im to ne naruši ozbiljan imidž, ali Mirjana Rakić ne mora se toga bojati, davno je dokazala kvalitetu.

Krvavi posao

Svake godine kada se mijenja vodstvo kuće, kalkulira se koje će se emisije ukinuti. Ovaj su se put, na čuđenje svih, u tim glasinama našli i vaši ‘Reporteri’. Kako ste reagirali?

- Uopće nisam reagirala, i to iz jednostavnog razloga što reagiram samo kada mi to kaže netko tko odlučuje.

Iskreno ne vidim razlog zašto bi pet emisija iz vanjske politike bilo previše jer previše je samo ona emisija koja ne zanima gledatelje i ako je to loše napravljena emisija, onda je previše. Ni tada ne treba ukinuti emisiju kao takvu, nego vidjeti što s njom napraviti i kako popraviti neke stvari. Mislim da nemamo previše emisija vanjske politike i sve emisije koje su se radile iz te redakcije doista su napravljene po standardima javne televizije.

Ovo je deseta sezona. Jeste li očekivali da će ‘Reporteri’ toliko trajati?

- Iskreno, nisam. Ja sam naslijedila te strane političke dokumentarce od Nede Ritz koja mi ih je prepustila kada je odlazila, rekavši ‘to ti je jako zgodno, a i možeš ih vezati uz vanjsku politiku’. Priznajem, jako sam joj zahvalna na tome. Otvorio mi se jedan drugi svijet. ‘Reporteri’ su u osnovi zamišljeni kao vanjska politika, strani događaji, procesi, koji se u krajnoj liniji reflektiraju i na nas. A sa svime je tako. Primjerice, 2008. tvrdili smo da nemamo krizu i da je ne možemo imati, ali vrlo se brzo pokazalo da smo dio i tih svjetskih promjena. Kroz ‘Reportere’ i dalje potičem kolege iz vanjske politike da izađu na teren, iako znam da je to krvavi posao jer stvarno imaju puno posla.

Dobra gledanost

Kada su krenuli, ‘Reporteri’ nisu imali ni najmanje dobar termin - subotom u 14.30 kad su gledatelji za ručkom, a ne pred malim ekranima.

- Kada se govori o terminu, nemam problema ni s jednim. Važno je da se nametnete, a to traje. Odnos nas koji proizvodimo program i gledatelja je nešto što se gradi. Ne dobivate gledateljstvo na prvu loptu. Ako ga i dobijete, to mora biti debela senzacija, čak ni marketing vam ne može pomoći ako imate lošu emisiju. Publika će vas tada gledati tri puta: prvi, zadnji i nikad više. Slažem se da to nije bio blistav termin, ali mi smo i u njemu stigli do pet posto, što je jako puno za to vrijeme. Neko smo vrijeme imali i večernji termin, ali to se pokazalo lošim jer nismo mogli konkurirati sportu i filmovima. Ljudima su tada potrebni zabava i opuštanje. Sada sam silno zadovoljna ovim terminom u 17.20 sati, koji imamo posljednje dvije godine. Idealan je, a to pokazuju i rezultati gledanosti koji se penju i na deset posto. No, posebno sam zadovoljna što nas gledaju svi, od tinejdžera do umirovljenika, što znači da sve skupine gledatelja u ‘Reporterima’ mogu naći nešto što ih zanima.

Kada smo već kod uređivačke politike, vaši kolege pokušavaju svim silama vratiti gledanost središnjem Dnevniku. Što biste vi kao bivša glavna urednica Informativnog programa, a svojedobno ste vodili i Dnevnik, učinili na njihovu mjestu?

- Nije lako. Promijenila su se vremena, promijenili smo se mi kao gledatelji te možda i pristup informacijama, ali ne i funkcija Dnevnika. Dnevnik bi trebao ostati Dnevnik, a to znači da nakon što ga odgledate, morate biti svjesni da ste vidjeli apsolutno sve najvažnije toga dana. Naravno, to treba biti dobro obrađeno. Na tome treba raditi. Jednako kako je gledanost padala, tako će postupno i rasti. No, to se neće dogoditi preko noći. Nas konkurencija nije na taj način nadmašila, to se postupno događalo, a mi smo to puštali. No, to ne znači da moramo slijediti što konkurencija radi jer bi to bilo loše, nego moramo zadržati kvalitetu svojih emisija.

‘Politolog-poliglot’

Biste li mijenjali termin Dnevnika?

- Ne. Nikad. Termini emisija su svetinja. Kada se jednom gledatelji naviknu, kao u ovom slučaju, na ono što smo nekad u šali zvali mitsko vrijeme Dnevnika, to se više ne smije mijenjati.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju priloga Studio Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:43