OPASNOST IZ DUBINA

MISTERIJ NA JUŽNOAFRIČKOJ OBALI Što to ubija velike bijele psine, a nije čovjek?

 Getty Images

Pet leševa velikih bijelih morskih psina s gotovo identičnim, vrlo preciznim ranama, i to na području između prsne peraje i jetre, pojavilo se duž južnoafričke obale, zbog čega se zabrinuto stanovništvo s razlogom zapitalo što to ubija jednog od najopasnijih morskih predatora, prenosi The Independent.

Odgovor glasi - orke ili kitovi ubojice.

To ni ne čudi, s obzirom na to da velika bijela psina može narasti do 6,4 metra i težiti do dvije tone, dok orka zna dosegnuti dužinu od čak 9.6 metara, a kilaža joj nerijetko bude i nevjerojatnih devet tona.

Iako kitovi ubojice nisu rijetkost u Atlanskom i Indijskom oceanu, stručnjaci i dalje ne mogu sa sigurnošću reći zbog čega se broj leševa morskih pasa oko Južnoafričke Republike odjednom toliko povećao.

No zna se kojom tehnikom orke ubijaju svoj plijen - morske pse jednostavno potope i pri tome ih okrenu naopako - naime, psine se tako dovode u stanje slično transu. Osim toga, jato orki također se ciljano zabija među velike bijele psine ne bi li im onemogućili slobodno plivanje, a činjenica je kako morski psi, ukoliko se ne kreću, više ne mogu ni disati pa se utapaju i ugibaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:55