FASHION.HR INDUSTRIJA

Moderan štih za klasiku koju ćemo voljeti

Dizajneri Ivica Klarić i Zoran Mrvoš za Riječku industriju odjeće rade dvije kolekcije koje će se pogledati u sklopu sajma FASHION.HR INDUSTRIJA na Zagrebačkom velesajmu

Dizajneri Ivica Klarić i Zoran Mrvoš za Riječku industriju odjeće RIO rade svije kolekcije u sklopu projekta FASHION.HR INDUSTRIJA. Ove dvije kolekcije moći će se pogledati u sklopu sajma FASHION.HR INDUSTRIJA koji se od 11. do 13. ožujka održava na Zagrebačkom velesajmu.

- S nama RIO dobiva novu svježinu u odnosu na svoj tradicionalni, uglavnom klasični program, a mi mogućnost da se približimo kupcima i radimo kako to rade dizajneri u svijetu, uz kompletnu infrastrukturu, od pogona do prodajnih mjesta - smatra Zoran Mrvoš. Ivica Klarić pak smatra kako riječkoj tvornici nedostaje ekskluzivnih proizvoda.

- Nakon revije, u svim konfekcijskim brojevima radit će se linija koju upravo dovršavamo, svaka kroz 12 odjevnih prototipa. Konkretno, ja radim muška odijela, kapute i sakoe. Nama dizajnerima baš to nedostaje, nemamo uz sebe industriju koja može producirati takvu veću liniju za tržište - kaže Klarić.

Obojica su poodmakla u produkciji modela posebno rađenih za ovaj projekt. Neke smo uspjeli vidjeti. Primjerice, jednu sjajnu kolekciju “za nju i njega”, večernja odijela i ženske kostime od istog materijala, kombinacije kašmira i satenskih detalja u vječno modernoj crnoj boji. Tu je i dojmljiv Klarićev muški kaput “blue marine”, te Zoranove prozračne bluze-tunike nježnih nijansi.

- Modeli za reviju moraju biti atraktivni, konkretno neki moji komadi bluza su prozirni, no u komercijalnoj proizvodnji oni će se prilagoditi takozvanom nosivom trendu. Kolekcija je namijenjena kupcima od 28 godina nadalje, a svaka moja kreacija mora jednako dobro izgledati u manekenskom broju 34 kao i u onom 46. Mene zanima baš ta publika, žene koje žele izgledati lijepo i moderno i u 50., a ne mogu kupiti takvu odjeću jer nema njima prilagođenih brojeva - pojašnjava Zoran i priznaje da krojačicama RIO-a nije lako raditi s njim jer ne samo da nadzire svaki svoj prototip, nego ga još sto puta mijenja u proizvodnji. Zašto? Zato što model na papiru nije isto kao kad ga iskrojite, odnosno sašijete od konkretnog materijala.

- Da, drukčije se radi, svaki model zahtijeva mnogo više vremena od naše uobičajene proizvodnje. Rad s Ivicom za nas i nije neka posebna inovacija jer je to muška, teška konfekcija kakvu mi i inače radimo. No njegovi su modeli iz više dijelova i s više detalja. Kod nas ono što je skrojeno ide u šivaonu i nema više promjena - kaže šefica proizvodnje u RIO-u Slavica Breš.

Zoran Mrvoš, pak, radi haljine i tunike od laganih materijala u kojem dominiraju svila, mikrofibra, kašmir. No, cijela atmosfera u pogonima RIO-a odiše dobrim vibracijama zbog kreativnog “toucha” koji Mrvoš i Klarić prenose od modelarnice do šivaone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:33