NOVI PREDSJEDNIČKI PAR

MODNI EKSPERTI ZA JUTARNJI 'Sanja Musić Milanović je žena s ukusom...'

 CROPIX

Novi predsjednik i prva dama Sanja Musić Milanović za izbornu su noć pomno odabrali svoje odjevne kombinacije. Uz klasičnu crnu (a u njegovu slučaju i bijelu košulju) kombinirali su crvene odjevne komade koji su u boji stranke koju Milanović zastupa. Liječnica Musić Milanović i prije je plijenila pažnju svojim elegantnim modnim stilom, a očekivanja su sada kad je prva žena države još i veća. Zato smo o njezinim dosadašnjim i budućim fashion izborima popričali s troje naših velikih modnih stručnjaka koji su, osim svojih komentara, dali i pokoji savjet.

Matija Vuica, dizajnerica i kostimografkinja

“U ovo vrijeme njezina pojavljivanja, u kampanji i posebice u izbornoj večeri, primijetila sam da zaista ima ukusa. Decentna je i odmjerena, elegantna i uvijek ima dotjeranu frizuru. Nije to ništa napadno, ali stilizirano je i odgovara joj. U izbornoj večeri posebno je zablistala kako se i priliči. Kombinacija je bila odlična i jako dobro joj je pristajala.

Primijetila sam da je i jako fotogenična, odlično ispada na fotografijama, a to je za prvu damu posebno bitno. Vjerujem da će se sada kad je postala prva dama, njezin stil pomalo promijeniti i još više istančati, no sve i da ostane ovako ne bi pogriješila. Naša prva dama može bez problema parirati vojvotkinjama Kate i Meghan na dvoru. Prve dame ponekad imaju priliku odjenuti i duge večernje haljine, za gala evente, svečana primanja i balove. No, čak i tada njihove haljine trebaju biti primjerene, zatvorene i decentne, nešto što će stilu Sanje Musić Milanović svakako odgovarati.”

Ivan Friščić, stilist:

“Malo sam podijeljen što se tiče modnog izbora nove prve dame za izbornu noć s obzirom na to da smo Sanju Musić Milanović dosad viđali u dosta klasičnim kombinacijama, bilo da se radi o klasičnom kaputu koji je nosila na dan samih izbora, pa čak i za prvi krug kad je nosila klasičnu, ali sjajnu suknju.

Stoga je njezin modni odabir za izbornu noć, ‘prozirna’ majica i suknja koja nije bila najprimjerenija za tu večer, osim po boji, bio pomalo čudan. Cijela Sanjina odjevna kombinacija ostavljala je dojam kao da je zatečena što se mora s pobjednikom popeti na pozornicu. Iako su predsjednik i prva dama bili dobro usklađeni što se tiče boja, stilski i nisu. Ona je odabrala ležerniji modni izričaj, dok je on bio klasično poslovno-predsjednički odjeven.

No, ipak, to je mnogo drugačiji i hrabriji modni pomak od onog još uvijek aktualne predsjednice. Tako da bez obzira na to što je bilo malo čudno i drugačije, pozdravljam Sanjin odabir i drago mi je što nisam vidio neku dosadnu kombinaciju klasičnog sakoa, hlača ili suknje.

Kada je bila žena premijera, rijetko se, kao i sada, pojavljivala u medijima pa je teško komentirati njezin modni izričaj, ali ostavlja dojam da je od trenutka kad je postala premijerova žena pa do sada kad je postala prva dama izgradila svoj stil i modno odrasla.

Što se tiče Zoranova stila tijekom predsjedničke kampanje, s obzirom na to da je to terenski posao, gledali smo ga u ležernijim izdanjima - traperice, košulja, kožna jakna, što je bio dobar odabir.

Sjećam se da ga je u kampanji za parlamentarne izbore njegov tadašnji savjetnik Alex Brown natjerao da nosi nekakve džempere na košulje, što ga je užasno postaralo i izgledao je ‘dedasto’, a to nikako nije bio dobar modni smjer.”

Ivan Alduk, dizajner

“S promjenom na poziciji predsjednika države pod lupu javnosti dolaze neki novi-stari političari i njihove pratnje. Gospođa Sanja Milanović je svakako ljepša polovica predsjedničkog para i nova hrvatska prva dama za koju, prema osobnom sudu i znanju, komotno mogu reći da u vizualnom i modnom smislu izvrsno drži i brani tu novostečenu titulu.

Odmjerenost, ne samo u modnom izričaju nego i u puno bitnijem, onom kroz javno djelovanje, stav, reakciju i ulogu koju nosi od izborne noći, nešto je što joj doista pristaje. Rekao bih da je rođena s tim.

U izbornoj noći mogli smo vidjeti kombinaciju crne, minimalističke i decentne bluze te volumenom razigrane crvene haljine. Iako osobno ne preferiram ovu kombinaciju boja, dojam je bio prikladan i moderan. Sređeno i s poštovanjem prema stranci iz koje novi predsjednik dolazi, ali i prema javnosti i funkciji koju će obnašati. To je iznimno bitno jer politička scena nije modna pista i pri vizualnom seciranju nečijeg stila treba to uzeti u obzir.

I ostale kombinacije Sanje Milanović su redom ženstvene, poslovne, funkcionalne, ali s otmjenom, profinjenom notom odijevanja. Mislim da je to doista put kojim prva dama Hrvatske treba nastaviti i pozornost javnosti usmjeriti na svoj rad i doprinos, a ne na odijevanje ili neke sporedne faktore. Iako ćemo, naravno, i taj vizualni dojam komentirati jer je iluzorno očekivati da se u današnjici, koja je isključivo estetski orijentirana, zanemari ta komponenta pojavnosti.

Moj bi savjet bio ostati na haljinama dužine do ispod koljena, s uvijek decentnim omjerom pokazanog i skrivenog, a zanimljivost cijele odjevne kombinacije se onda postiže efektnim izrezima, rukavima ili, pak, bojama i uzorcima. Poruke se mogu slati nenametljivo i indirektno putem upravo navedenih vizualnih rješenja.

Nikako ne treba pratiti trendove jer se onda izlaže nepotrebnoj mogućnosti pojavljivanja u žutim ili lifestyle pričama gdje jednoj prvoj dami države nije mjesto.

Predsjedniku i prvoj dami želim puno modnih zgoditaka, ali tek nakon onih primarnih, toliko bitnih za stanje društva.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:23