FILOZOFIJA

'MOJA CURA IMA ŽIŽEKOVU SLIKU IZNAD KREVETA' Mladi Amerikanac plamti od ljubomore, ne zna što bi napravio

"Malo sam ljubomoran da je taj tip navodno toliko važan da ona ima njegovu sliku iznad svog kreveta. Možda preburno reagiram?"
 Marko Miščević/Cropix

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit jedan se 24-godišnji korisnik požalio da njegova 22-godišnja djevojka, s kojom je 8 mjeseci u vezi, ima sliku "nekog filozofa" u svojoj spavaćoj sobi. Kako ona živi s cimerima, a on sam, većinu vremena provode kod njega, pa na taj detalj nije obraćao pažnju, sve dok jednom nije bio kod nje na proslavi rođendana njene rođakinje. Pitao ju je je li joj to neki rođak, a ona se nasmijala i objasnila mu da se radi o slavnom filozofu Slavoju Žižeku i da ga ona ne poznaje.

"Malo sam ljubomoran da je taj tip navodno toliko važan da ona ima njegovu sliku iznad svog kreveta. Možda preburno reagiram?", zapitao je.

Njegova ispovijest izazvala je poplavu komentara, koji sežu od zgražanja, ismijavanja, pa čak do podrške. Jednog je komentatora cijela situacija asocirala na šou komičara Seinfelda, pa je ispisao čitav prizor kakav bi bio prikazan u ovoj popularnoj tv-seriji:

(George uzrujano ulazi u Jerryjev stan i baca svoj kaput na stol)

George: Znao sam Jerry! Znao sam da nešto nije u redu s njom!

Jerry: Što se dogovodilo?

George: Ona ima sliku Slavoja Žižeka iznad kreveta.

Jerry: Slavoj Žižek?

George: Slavoj Žižek.

Jerry: Slovenski marksisitički filozof Slavoj Žižek.

George: Slovenski marksistički filozof Slavoj Žižek. Ona je očito luda.

Jerry: Jasno, pa pristala je biti s tobom.

Slavoj Žižek odavno je svjetska pop-zvijezda filozofije, govorio je na Occupy prosvjedima u SAD-u, razgovorao sa Julianom Assangeom u njegovoj tv-emisiji tik uoči bijega osnivača Wikileaksa u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu, a mediji su pisali o njegovim vezama sa ljepoticama.

Ovaj zadnji detalj govori da ljubomora "redditovca" možda nije posve bezrazložna, jer iako se radi o, kako piše" "starijem gospodinu", s prepoznatljivim tikovima u govoru, njegov intelektualni šarm očito i dalje ima svoju moć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:50