UMJESTO DADILJE

'MUŽ ME PLAĆAO 100 KUNA PO SATU DA BUDEM SAMO DOMAĆICA I MAMA' Supružnici postigli neobičan dogovor nakon što im se rodio sin

 
 Instagram/Melissa Petro

Melissa Petro i suprug bili su ravnopravni partneri. Oboje su radili puno radno vrijeme, on kao konzultant u digitalnoj kompaniji, ona kao pisac freelancer. Podjednako su doprinosili kućnom budžetu, a kućne poslove su dijelili ravnopravno.

Kada se rodio njihov sin, sve se promijenilo, piše businessinsider.com.

- Bila sam psihički i fizički iscrpljena od dojenja i kućnih obaveza. Izgubila sam nekadašnju energičnost. Iako sam bila uspješna u svom poslu, moja zarada je jedva bila dovoljna da pokrije troškove vrtića - rekla je Melissa.

Tad je predložila svom suprugu neobičan dogovor. Umjesto da zaposle dadilju, ona bi čuvala dijete i cjelokupnu brigu o domaćinstvu bi preuzela na sebe, a za to bi dobivala novčanu naknadu.

Poslije temeljite računice došli su do cifre od 15 dolara po satu (oko 100 kuna) koju joj je njezin muž morao redovito isplaćivati.

- Prva stvar koju sam naučila je da je majčinstvo teško i ne bi trebalo biti jeftino. Prema nekim podacima, kada bi naplaćivale svoj rad domaćice bi zarađivale oko 162.000 dolara godišnje. Ja sam cifru zaokružila na onoliko koliko bi koštao najbliži vrtić. Sada kada pogledam untrag, trebala sam mu naplatiti puno više - ispričala je Melissa.

To joj nije bilo dovoljno novca pa je počela honorarno pisati u periodima kada beba spava.

- Tada sam shvatila da sam se precijenila što mogu u osam sati. Nakon hranjenja bebe, mijenjanja pelena, igranja, pranja suđa i veša, nisam imala vremena ni za tuširanje, a kamoli za dodatni posao - kaže Melissa koja je odustala od pisanja kada se beba počela samostalno kretati.

Budući da su se složili da je kuća njen posao, obaveze je ispunjavala ona i nakon kraja radnog dana. Njezin muž je samo povremeno pomagao oko djeteta.

- Osjećala sam se neispunjeno, iscrpljeno i ogorčeno. Nakon što sam otprilike godinu dana bila domaćica s punim radnim vremenom, stigla sam do prijelomne točke. Muž je počeo pokrivati više troškova, što znači da mi je zapravo dao povišicu. A ja sam zaposlila ženu koja mi pomaže tri sata dnevno - zaključila je Melissa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 21:26