AKO JE VIDITE, JAVITE

NA BUNDEKU PRONAĐENA IZNIMNO INVAZIVNA VRSTA EGZOTIČNE KORNJAČE 'Izrazito je agresivna i predstavlja veliku prijetnju opstanku drugih vrsta!'

 Dubravko Dender / Udruga Hyla

Prošli je tjedan na zagrebačkom Bundeku uočena egzotična vrsta kornjače, crvenouha kornjača, i to u vrijeme polijeganja jaja. O tome je odmah izviještena Udruga Hyla, Društvo za zaštitu i proučavanje vodozemaca i gmazova Hrvatske, koja je reagirala priopćenjem za javnost.

Pretpostavlja se da je ova vrsta kornjače uvezena iz inozemstva kao kućni ljubimac i još je samo jedan u nizu primjera neodgovornosti vlasnika životinja koji ih ostavljaju u prirodi iz raznih razloga. S druge strane, mole građane da se jave ako uoče ovu kornjaču jer se radi o invazivnoj vrsti koja može ugroziti našu autohtonu vrstu te općenito utjecati na ekosustav čiji smo i mi dio.

Priopćenje Udruge Hyla prenosimo u cijelosti:

‘U četvrtak, 22. lipnja, zaposlenik Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Dubravko Dender pri posjetu zagrebačkom parku Bundeku opazio je i fotografirao odraslu jedinku crvenouhe kornjače (Trachemys scripta elegans) uslijed polijeganja jaja.

Ovaj pronalazak nagnao nas je da upozorimo javnost o štetnosti invazivnih vrsta i puštanja kućnih ljubimaca u prirodu.

Invazivne vrste strane su vrste biljaka ili životinja čije naseljavanje ili širenje u ekosustavu u kojem prirodno ne obitavaju, negativno utječe na bioraznolikost, zdravlje ljudi ili stanje područja na koja su unesene.

U Hrvatskoj veliki problem stvaraju egzotične kornjače. Najpoznatija je upravo crvenouha, ali zabilježena je i žutouha kornjača (Trachemys scripta scripta), lažna geografska kornjača (Graptemys pseudogeographica) te kineska mekoštitka (Pelodiscus sinensis). Crvenouha kornjača vrsta je koja je u Europu uvezena krajem prošlog stoljeća iz Sjeverne Amerike da bi se prodavala kao kućni ljubimac.

Dubravko Dender / Udruga Hyla

Kada bi postala prevelika za uzdržavanje neodgovorni vlasnici puštali su je u prirodna staništa poput lokvi, bara, jezera i potoka, a takva staništa dom su naših autohtonih slatkovodnih vrsta - barske (Emys orbicularis) i riječne kornjače (Mauremys rivulata).

Crvenouha kornjača puno je agresivnija od naših autohtonih, brzo nametne svoju prisutnost na najbolja hranilišta i sunčališta, a budući da zauzimaju istu ekološku nišu stvara se problem za opstanak domaćih populacija kornjača. Njihova brojnost s vremenom opada, a crvenouhih raste! Odlični su primjeri jezera zagrebačkog parka Maksimir u kojima je u zadnjih nekoliko godina zabilježena veća prisutnost egzotičnih invazivnih kornjača nego domaćih barskih. Sve je to dovelo do donošenja zakona o zabrani uvoza i prodaje crvenouhih i žutouhih kornjača, iako se one i dalje mogu nabaviti drugim načinima.

Dubravko Dender / Udruga Hyla

Ovo je prvi nalaz polijeganja jaja koji dokazuje sposobnost njenog razmnožavanja što predstavlja veliku opasnost za tamnošnju barsku kornjaču.

Trenutno ne postoji zakonska regulativa po kojoj se invazivne vrste mogu uklanjati iz prirode, no do njenog donošenja apeliramo svim građanima da nam jave nalaze egzotičnih kornjača na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili u naš Facebook inbox. Temeljem vaših nalaza u budućnosti ćemo moći odrediti problematična područja na kojima je potrebno obnoviti narušenu prirodnu ravnotežu.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2023 23:43