FORBESOVIH 400 NAJBOGATIJIH AMERIKANACA

Najmlađi bogataš milijardu dolara zaradio je na Facebooku

Po kriteriju porasta imovine u postocima, pobjednik je Mark Zuckerberg

Neuspješni harvardski đak Mark Zuckerberg, 26-godišnji tata najpopularnije društvene mreže današnjice, Facebooka, više nije najmlađi američki milijarder: s prijestolja ga je izgurao 8 dana mlađi Dustin Moskovitz, koji je Facebook-u rekao doviđenja 2008., no još uvijek ima udjel u kompaniji od 6 posto. Moskovitz, kojeg je Jerusalem Post prije otprilike mjesec dana proglasio jednim od 50 najutjecajnijih Židova današnjice, jedno je od rijekih ovogodišnjih novih imena na Forbesovoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca, a našao se na niskom 290. mjestu.

Stari novac, novi novac

Bogatstvo mu se, naime, procjenju na “ciglih” 1.4 milijarde američkih dolara, što je prava sitnica u usporedbi s neto imovinom 35. po redu na ovogodišnjoj listi Marka Zuckerberga: ona sada iznosi 6.9 milijarde američkih dolara, a Zuckerberg je apsolutni pobjednik i po kriteriju porasta imovine u postocima, među onima koji su se našli na popisu 400 najimućnijih u Obećanoj zemlji (vrijednost njegove imovine narasla je, naime, za čak 245 posto).

David Rockefeller Sr. (95), unuk Johna D. Rockeffellera, kako mu Forbes tepa, “baruna naftnog biznisa’ koji je upumpao 4000 američkih dolara od prerade nafte u Standard Oil, energetskog diva, koji je na svojim leđima iznio američku industrijsku revoluciju, najstariji je na listi. Njegovo se bogatstvo procjenju na 2.4 milijarde američkih dolara, što entuzijastičnog kolekcioniara buba stavlja na 153. mjesto na Forbesovoj listi za 2010.

Savjeti iskusnog ulagača

Vrijednost imovine 400 najbogatijih Amerikanca ove je godine inače procijenjena na 1, 37 bilijuna američkih dolara (za razliku od 1. 27 američkih dolara prošle godine), a promjena u rankingu u prve tri pozicije u odnosu na prošlu godinu nema (prvoplasirani je i dalje Bill Gates (a 54 milijarde američkih dolara), drugi Warren Buffet (45 milijardi), a treći vlasnik Oracle imperija Larry Ellison (s 27 milijardi dolara).

Iako svaki dan na putu do posla pleše step, Warren Buffet je izjavio u razgovoru koji je povodom izlaska specijalnog izdanja Forbesa moderirao Steve Forbes da se nikada ne bi utrkivao s Jay-Z-jem, reperom i poduzetnikom (i suprugom pjevačice Beyonce) koji bi se, kako predviđaju na listi mogao pojavit vrlo brzo.

Pomalo iznenađujuće, ingeniozni investitor Buffet za svoj uspjeh ‘okrivio’ je prije svega- sreću: “Sama činjenica da sam se rodio 1930. U SAD-u značila je da će šanse da uspijem biti 30:1. Da sam se rodio kao žena ili crnac, ne bih bio tu gdje jesam. Odbili su me na Harvardu, ali sam onda upisao MBA na Columbiji. Radim što volim, a od toga nema boljega. Nitko vam ne može oduzeti talent. Pa niti inflacija, niti porezi. Razvijajte naviku za uspjeh, kad već imate mozak i energiju. I pogledajte oko sebe, u ljude kojima se divite, pa napravite listu stvari zbog kojih im se divite”, poručio je jedan od najuspješnijih investitora svijeta, kojeg Jay-Z naziva “briljantnim misliocem” kojem se toliko divi da “nema pojma što bi mu rekao”.

Rudarstvo, kemija, internet

Na listi je i 16 široj javnosti sasvim novih imena,koji su svoje financijsko carstvo stvorili u niz područja, počevši od ulaganja, preko kemijske industrije,do rudarstva, istraživanja prirodnog plina, facebooka (još jedan osnivač facebook-a, Eduard Saverin, koji je ‘težak’ 1.15 milijarde američkih dolara) ili prehrambene industrije. Među njima se nalazi i vlasnik kluba američkog nogometa New Orleans Saints-a Tom Benson, kao i “carica” lasvegaških kasina Elaine Wynn (vrijednost njezine imovine procijenjuje se na 1.05 milijarde dolara).

Isplati se lanac trgovina

Oprah Winfrey ove je godine 130. najbogatija Amerikanka sa 2,7 milijardi (popela se za 11 mjesta), i samo je jedna od 42 žene listi. Zahvaljujući skoku dionica koje ima u Wal-martu, najvećem američkom lancu dućana robe širkoe potrošnje, kojeg su 1962. godine osnovali svekar Sam Walton i njegov brat James 1962., udovica Johna Waltona, Christy najbogatija je Amerikanka s 24 milijarde dolara, a do desetog mjesta liste poslagalo se još troje suvlasnika tog golemog lanca - Jim, Alice i Rob Walton koji su svaki pojedinačno teški oko 20 milijardi.

Dizajner Ralph Lauren predvodi milijardere iz svijeta mode i ljepote - nalazi se na 60. mjestu, a vrijednost njegove imovine procjenjuje se na 4.4. milijarde američkih dolara. Lauren se usprkos velikoj krizi u modnom svijetu i činjenici da mnoge dizajnerske zvijezde odustaju od velikih revija i kolekcija, od prošle godine čak popeo za jedno mjesto na Forbesovoj listi.

Sa 136. mjesta u zatvor zbog muljanja dionicama

S liste su ove godine neslavno ispali Raj Rajaratnam i Tamir Sapir. Rajaratnama, osnivača grupe Galleon,smatra se najbogatijim šrilančaninom na svijetu, a njega je u listopadu 2009. godine, kada je bio 136. najbogatiji Amerikanac (vrijednost imovine procijenjena je na 1.8 mijlarde američkih dolara), uhitio FBI, pod sumnjom da se bavio ‘insider tradingom’.

Sapir, kojeg još zovu i američkim ‘taxistom milijarderom’ ostao je nešto kraćih rukava u parnici koju je pokrenuo i dobio protiv Moskovske naftne rafinerije,a koja mu je ostala dužna 28 milijuna američkih dolara. 2008. Bio je 246. Na listi (vrijednost njegove imovine tad je procijenjena na 1.9 miljarde dolara).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:45