EKOLOGIJA

NAJU (Naturschutzjugend) - Mladi i zaštita okoliša

NAJU (Naturschutzjugend) je najveća pokrenuta organizacija na području Njemačke koja potiče isključivo mlade na očuvanje okoliša. NAJU organizacija je nastala u sklopu NABU(Naturschutzbund) saveza. U organizaciji mogu sudjelovati mladi od 6 pa sve do 27 godina koji žele brinuti o prirodi te imaju ideje koje će doprinijeti zaštiti prirode i okoliša na njihovom području.

03. ožujka 2010. njemački i hrvatski gimnazijalci su posjetili NAJU centar u Berlinu. Osim što su saznali mnogo novih podataka i korisnih savjeta o zaštiti okoliša, intervjuirali su 19.-godišnjeg volontera Christopha Röttgersa.

Učenici: “Zašto govorimo o gubitku bio raznolikosti i o njegovu uzroku?”

Christoph Röttgers:“Kad se gubi bio raznolikost to utječe na sve pa i na nas ljude. Priroda je složen sustav, ona ne uspijeva opstati ako je taj sustav na bilo koji način narušen. Ljudi još uvijek nisu svjesni da bez prirode oni sami ne bi mogli opstati. Zbog čovjekove nemarnosti mnoge biljke i životinje nestaju. Razlog tome je pretjerano iskorištavanje te klimatske promijene koje se događaju na našoj planeti. “

Učenici:“Mislite li da političari i industrijalci mogu učiniti nešto za zaštitu prirode?”

C.R.“ Nadam se da mogu i da će same industrijske kompanije same nešto poduzeti za zaštitu okoliša bez poticanja drugih organizacija koje se bave upravo tim pitanjem.”

Učenici: „Što želi UN-a postići u slijedećoj godini za bio raznolikost?“

„Prvo UN želi privući pozornost i na odgojno-obrazovni rad, a s druge strane želi poticati kampanje za zaštitu životinja i njihova staništa.“

C.R. “Mogu li «normalni» građani poduzeti nešto za svoj okoliš i imaju li priliku učiniti nešto u svakodnevnom životu za očuvanje prirode?”

“Da, naravno! Možemo paziti što kupujemo. U organskoj hrani se ne bi trebali koristiti pesticidi za proizvodnju, trebali bismo kupovati ono što ima oznaku da nije testirano na životinjama. Na taj način promoviramo biološku raznolikost kroz svoje obrasce potrošnje. Uostalom, trebali bismo paziti na svoju okolinu, odlagati otpad u spremnike za njih. Tvari koje se mogu reciklirati uvijek možemo pametno upotrijebiti, odnijeti u tvornicu za reciklažu i slično.”

Učenici: „Želite li za kraj nešto poručiti mladima? ”

C.R.“Dakle, želim im poručiti da otvore oči i sagledaju situaciju u kojoj se trenutno nalazimo. Čuvajmo naš okoliš i živimo u skladu s njim.” ( Kristina Kampić, Florina Zagorc)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:40