BRANKA ŠTRK:

Nakon dva tumora gradsku sam vrevu zamijenila Prvićem

Branka Štrk živjela je u Zagrebu i radila s VIP klijentima u banci. Kad joj je dijagnosticirana teška bolest, posvetila se samo sebi i poslušala svoje srce koje ju je odvuklo na Jadran
 Marija Mihić/CROPIX

Novcem se može kupiti sve osim zdravlja. Pomolite se za današnji dan, ispunite ga, širite ljubav i vjerujte u sebe jer sutra je novi dan - poručuje Branka Štrk, 60-godišnja Zagrepčanka koja je prije desetak godina pobijedila dva tumora na mozgu, a zatim odlučila sebi ispuniti životnu želju - preseliti se na Jadran.

Nema automobila

Unutarnji mir, sreću i dodatnu energiju pronašla je na malom, gotovo pustom otoku Prviću u šibenskom arhipelagu. Otočić površine 2,41 četvorni kilometar pokriven je mediteranskom makijom, vinogradima i maslinicima, ima samo dvjestotinjak stalnih stanovnika koji žive u prekrasnim kamenim kućama, a nitko ne vozi automobil jer na otoku nema prometa. Pravi raj na zemlji, kaže Branka Štrk. Naime, nakon 35 godina rada u Zagrebačkoj banci, od kojih je deset bila osobni bankar za VIP klijente, Branka je sanjala o mirovini i životu na Jadranu. Nakon što joj je 1998. dijagnosticirana teška bolest, ali nasreću dobroćudni tumor, ta joj se želja ostvarila.

- Nakon dvije operacije tumora na mozgu, a zatim i tri operacije oka nisam razmišljala o kraju, borila sam se. Na Prviću se bolje osjećam, imam volje i motiva za kreativni rad, uživam u prekrasnom pogledu na more, radim u galeriji s klasičnim morskim suvenirama, odjevnim predmetima, nakitom i antikvitetima, a raduju me i česti posjeti turista - objašnjava Branka, dodajući kako voli putovati brodom do Šibenika, koji je podsjeća na prijevoz u Zagrebu. - To su moji tramvaji - kaže sa smiješkom.

- Stanovnici su druželjubivi, iako im dugo treba da te prihvate. Sada dolaze k meni po savjete i na kavu. Zanimljivo je kako ih je moja kći Iva učila o povijesti otoka na kojemu se nalaze dva naselja, Prvić Luka i Šepurine. Stanovnici ta dva mjesta posvađani su već nekoliko stoljeća, i to zbog otoka Tijata - priča Branka, dodajući kako se Iva trudi ponovno ih pomiriti, i to svaki put kad posjete Galeriju Pavle.

U uređivanju, izradi nakita i prodaji pomaže joj kći Iva Šuklje koja - ovisno o mogućnostima jer živi u Zagrebu - svaki slobodni dan putuje k majci.

Pozitivna energija

- Izrađujem nakit, a u galeriji imamo radove 30-ak autora. Osnovali smo i Udrugu Pavle koja će promovirati i afirmirane i nepoznate akademske slikare, ali i hrvatsku obalu. Izradili smo turistički vodič Prvića, a sve kako bi nam se turisti vratili - kaže Iva koja je apsolventica teologije.

Svoju majku, nakon borbe s bolešću, opisuje kao mnogo smireniju, zadovoljniju i, što je najvažnije, zdraviju. To nam potvrđuje i Branka.

- Uz dobre ljude čovjek skuplja pozitivnu energiju, i to je smisao života. Tako treba živjeti svaki dan - zaključuje Branka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:54