KRALJ FITNESSA

'NAKON PANDEMIJE KORONE, PRIJETI NAM PANDEMIJA PRETILOSTI' Da se to ne dogodi radite ovih 6 vježbi Marija Mlinarića za sve dobne skupine

 
Mario Mlinarić
 Matija Djanešić / Hanza Media

Ako ne pripazimo, pandemiju koronavirusa ubrzo bi mogla zamijeniti pandemija pretilosti, smatra 40-godišnji Mario Mlinarić, hrvatski kralj fitnessa, koji se priključio akciji #ostajemdoma.

- Znaš li što sada ljudi rade u karanteni? Sjede pred televizorom po cijeli dan i jedu svu tu hranu koju su panično nakupovali - objašnjava Mlinarić, čiji su MM Treninzi na otvorenom privlačili stotine sudionika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva.

- Vikend-treninzi u ožujku postali su u Opatiji već tradicionalna priča, uz dozu motivacije, pozitive, zdravlja, humora i prijateljstva za sve. I ove je godine prvi javni MM Trening privukao veliki broj građana. Kako je za naše nadolazeće javne treninge u Opatiji opet najavljeno više stotina vježbača, odlučio sam iz opreza zasad odgoditi treninge do daljnjega - otkriva nam Mlinarić, koji u Opatiji živi mirnim obiteljskim životom sa suprugom Bojanom, sinom Teom i kćeri Larom.

Online izazov

- Trebamo ostati kod kuće te slušati upute i savjete Stožera Civilne zaštite. No, ako smo zatvoreni u karanteni, ne znači da ne možemo vježbati. Dapače, treningom ćemo se boriti protiv koronavirusa, pretilosti i depresije - ističe Mlinarić, kojem je cilj da zdrav život postane navika u svakom kućanstvu.

Zato, dok smo svi u karanteni, poziva građane da se priključe MM Trening online Izazovu “Zdrav život postaje navika”, koji je namijenjen svim dobnim skupinama.

- Globalno zlo zavladalo je svijetom te bacilo ljude u strah i izolaciju, a povećana razina hormona stresa, kortizola, osim straha, prisiljava ljude na nekretanje te često otvaranje hladnjaka. Uz zaokupljenost koronavirusom ne smijemo zaboraviti na još jedan veliki problem - pretilost. Naš novi online izazov namijenjen je svima, bez obzira na dob i spol. Besplatni treninzi, planovi prehrane, motivacije, nagrade i puno pozitivne energije pomoći će nam da sa svojom obitelji prebrodimo ove teške trenutke - objašnjava.

Za sve dobne skupine

Njegov online izazov namijenjen je onima koji se žele pokrenuti, skinuti kilograme, steći naviku tjelovježbe i poboljšati kvalitetu svog života, a Mlinarić ga svima preporučuje kao prevenciju zaštite od virusa kroz fizičku aktivnost. Treninzi se odvijaju svakodnevno na Facebook stranici Mario Mlinarić sve do 17. travnja.

Na treninge s Mariom Mlinarićem pozvao je i pjevač Tony Cetinski.

Mario Mlinarić za Jutarnji je izdvojio set vježbi koje obuhvaćaju kardio, snagu i izdržljivost za sve dobne skupine, a mogu se pojačavati ovisno o kondiciji. Ono što je najbitnije - mogu se izvoditi bilo gdje i bilo kada, a izvedive su u minimalnom prostoru. Prva je serija u trajanju od 10 sekundi po vježbi. Svaka je sljedeća serija dulja za 10 sekundi.

VJEŽBA 1 - BOKS U MJESTU

Matija Djanješić / Hanza Media
Boks u mjestu

Vježba za kompletno tijelo i odlična za sve dobne skupine. Stojimo nogama paralelno, koljena lagano pogrčena, a tijelo u pretklonu. Stisnuti trbuh dok rukama boksamo prema naprijed, zadržavajući tijelo u jednoj liniji. Ako želimo otežati vježbu, pojačamo dinamiku rada ruku i nogu u mjestu.


VJEŽBA 2 - ISKORAK NAPRIJED

Matija Djanješić / Hanza Media
Iskorak naprijed

Specifična vježba koju možemo raditi uvijek i uz različite alternative. Stopala su paralelno na podu u širini ramena. Iskoračimo jednom nogom naprijed, pazeći da nam je odnos potkoljenice i natkoljenice pod kutom od 90 stupnjeva. Koljeno ne prelazi projekciju prstiju. Kralježnica je ravna. Pri izvođenju treba paziti na disanje. Kod kretanja prema naprijed je udah, a natrag je izdah.


VJEŽBA 3 - ČUČANJ

Matija Djanješić / Hanza Media
Čučanj

U mnogim se ilustracijama opisuje kao kralj svih vježbi. Postoji nekoliko vrsta čučnja, a ovo je osnovna. Zamislite da želite sjesti na stolac, kukovi vode pokret prema natrag, pazeći da su leđa ravna. Stopala su paralelno na podu u širini ramena. Najbitnije za sve vrste čučnjeva jest da projekcija koljena ne prelazi ni u jednom trenutku prste stopala prilikom spuštanja tijela i da se ne podižu pete. Kod pokreta prema dolje uzima se uzdah, a prilikom dizanja je izdah.


VJEŽBA 4 - MT CLIMBER

Matija Djanješić / Hanza Media
Mountain climber

Odlična vježba za ubrzavanje metabolizma te metaboličko sagorijevanje kalorija i satima nakon treninga. Početna pozicija je upor skleka na dlanovima te povlačenje koljena na prsa. Dinamiku odaberite sami, odnosno, ako želite otežati vježbu, ubrzajte frekvenciju nogu.


VJEŽBA 5 - PLANK NA DLANOVIMA

Matija Djanješić / Hanza Media
Plank na dlanovima

Izometrička vježba koja se još naziva "core" ili jezgra. Plank je u osnovi izdržaj u gornjoj poziciji skleka. Spustimo se u poziciju skleka tako da su nam ruke i noge paralelne u širini ramena. Vrat i kralježnica u neutralnoj su poziciji, a koljena potpuno ispružena. Bitno je kontrahirati trbuh i leđa kako bismo održavali položaj tijela.


VJEŽBA 6 - PLANK NA LAKTOVIMA

Matija Djanješić / Hanza Media
Plank na laktovima

Postoji nekoliko varijanti planka kojima možemo unaprijediti i pojačati dinamiku izvođenja. Plank na laktovima je teža verzija. Sve je isto kao za plank na laktovima. Bitno je pravilno i umjereno disati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:49