TRADICIJA I MODA

Naš najtraženiji model stiže iz Londona na svoj rodni Pag zbog Festivala čipke

„Hippy Garden" predstavit će posebnu kolekciju vjenčanica čijoj bajkovitosti doprinose detalji paške čipke
 TZ Pag / Facebook

Međunarodni festivala čipke Pag , šesti po redu, održat će se od 18. do 20. lipnja te ponuditi niz zanimljivih događaja, baš u tjednu velikog spajanja neradnih dana uoči lipanjskih blagdana.

Osim u glazbi i hrani „Paške kužine“ posjetitelji će proći kroz vrijeme „Starom paškom ulicom“ koja će prikazati život u gradu Pagu do sredine 20. stoljeća.

„Hippy Garden“ predstavit će posebnu kolekciju vjenčanica čijoj bajkovitosti doprinose detalji paške čipke. Vjenčanice su rađene posebno za festival, a iz publike će ih sa zanimanjem pratiti Helena Šopar. Naime, naš najtraženiji model u svijetu, za ovu prigodu, na svoj rodni Pag stiže iz Londona.

Pored mnogih izložbi prekrasnih tradicionalnih, kao i modernih, predmeta od paške čipke, koja datira još iz 15. stoljeća, na sam dan otvaranja prisutni će moći uživati i u Mozartovoj operi "Figarov pir“.

Naslovnu ulogu ponijet će Riječanin Gioirgio Surian, poznat po svom nevjerojatnom rasponu glasa. Tema opere prilogođena je ovogodišnjoj temi Festivala: Paška dota.

Svaka djevojka na Pagu, kada se udavala imala je svoju dotu – to je bio njezin miraz u obliku raznih predmeta poput posteljine, zavjesa, stolnjaka i ručnika koje je njezina majka za nju pripremala cijeli njezin život.

Neki od tih originalnih predmeta bit će izloženi i na Međunarodnom festivalu čipke u Pagu, poput primjerice posteljine Nede Oros, predsjednice Društva paških čipkarica „Frane Budak“, koju je njezina majka za nju pripremila prije 50 godina.

Je li se taj običaj još zadržao u Pagu saznajte na Međunarodnom festivalu čipke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:43