HUMANITARNA AKCIJA

Naši najpoznatiji kreatori djeci iz domova šiju odjeću za maturalnu večeru: 'Zaplesat ću u haljini koja se nosi u Hollywoodu'

 

Sjećate li se svoje maturalne večere? Tog događaja kojim simbolično završava vaše djetinjstvo. Odabirete fakultet i buduće zanimanje, odjednom ste punoljetni i odgovorni za sebe.

Za 36 maturanata i maturantica iz ustanova i institucija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz cijele Hrvatske, koji su dio projekta “Moja maturalna večer”, ta večer bit će nezaboravna baš kao što treba biti. Ni po čemu se neće razlikovati od svojih prijatelja.

Da tu večer zablistaju, pobrinula se zaklada Hrvatska za djecu u suradnji s hrvatskim modnim kućama i dizajnerima, među kojima su A’Marie by Anamarija Brkić, Anamarija Asanović, Arileo, Boudoir, Diana Viljevac, Duchess Women’s Wear, Envy Room, Hippy Garden, Ivan Friščić, Ivica Skoko, Lei Lou by Alex Dojčinović, Lilith by Katarina Baban, Lokomotiva by Lana Puljić, MatLukabu by Marina Jerant, Matija Vuica, Robert Sever, Zoran Aragović, Zvono dizajn by Andrea Zvono, Varteks i Borovo, koji su im osigurali haljine, odijela i cipele.

Velika proba za maturante, prije njihove prave maturalne večeri, bit će velika modna revija u dvorani Opera na 17. katu hotela The Westin s pogledom na cijeli grad, koja će se održati 11. travnja.

- Zaklada Hrvatska za djecu uvijek nastoji prepoznati neke specifične potrebe djece, koje nisu predviđene zakonom i aktivnostima ministarstava, a za koje smatramo da su malo dječje pravo. Možda ne elementarna potreba, ali ipak vrlo važna da bi se taj mladi čovjek osjećao dostojanstveno, ponosno i sretno - objašnjava ravnateljica zaklade Renata Gubić i dodaje:

- Zato smo mi htjeli razveseliti maturante i maturantice koji možda nemaju nekog najbližeg tko bi se na taj dan pobrinuo za njih pa smo poslali poruku: Niste sami, mi smo tu za vas - ističe ravnateljica zaklade Hrvatska za djecu.

SNJEŽANA KUFEK

“Ovu haljinu nosit ću stalno, pa makar samo po svojoj sobi”

Snježana Kufek (17) izgleda graciozno u haljini bogatog materijala, protkanog šljokicama koje se ljeskaju na suncu koje prodire u prodavaonicu Hippy Gardena u Masarykovoj dok se vrti u haljini zelenkaste boje koja je leprša oko nje.

- Uočila sam haljinu na lutki čim sam došla do izloga i zaljubila se. Odjenula sam je, zavrtjela se i odmah znala da je to ta savršena haljina- zadovoljno kaže maturantica Srednje škole “Ban Josip Jelačić” u Zaprešiću gdje se školuje za frizerku.

- Nisam šminkerica i ne nosim baš upadljive stvari, ali ova haljina me osvojila na prvi pogled - priznaje Snježana. Nabraja uzbuđeno:

- Mislim da ću staviti i remen na struk. A šminka! Iskreno, inače se ne šminkam, ali za maturalnu bih voljela malo jači make-up. Spremna sam i na umjetne trepavice jer samo jednom je maturalna, zar ne - kaže. Čim se ponovno zavrti u haljini, nestaju sve brige. Teško je zaključiti svjetlucaju li jače šljokice na haljini ili njezine oči od sreće.

- Ovako svečanu haljinu s dizajnerskim potpisom nisam nikad nosila. Sjećam se haljine za krizmu koju sam dobila od poznanice. Isto je bila svečana, ali ne ovako. Pa, ja ću ovu haljinu sigurno i poslije nositi, makar po sobi - zaključuje.

Snježanina maturalna večer je 28. svibnja u Antunoviću.

- Moj je razred poprilično malen, sedam nas je, i samo nas četiri idemo na maturalnu, no, srećom, svi smjerovi iz škole imaju tada maturalnu večer pa ćemo se zabaviti i plesati dugo u noć - priča.

- Snježana je prekrasna djevojka. Vrijedna, dobra učenica, presavjesna. Ove je godine došla kod nas da završi srednju školu - dodaje odgajateljica Silvana nižući komplimente.

Zbog neadekvatne roditeljske skrbi, problema u obitelji i materijalnog stanja po preporuci Centra za socijalnu skrb Snježana je smještena u podružnicu “Ivan Goran Kovačić” Dječjeg doma Zagreb kako bi dobila bolju skrb i podršku te završila srednju školu.

- U obitelji nas je devetero, imam šestero braće i dvije sestre, a troje je mlađe od mene. Kako to u obitelji nije baš išlo, bila sam kod kumova u Brdovcu, ali ni tamo mi nije bilo baš dobro pa je za mene najbolji odabir bio dolazak u dom iako su svi govorili da je to strašno. Iskreno, meni je odlično u domu. Sa mnom je u isti dom smješten mlađi brat koji ide u prvi razred srednje u Samoboru, otkriva nam.

DOMINIK MARTINČEVIĆ

“U domu sam naučio što znači obitelj, svi će mi doći na maturalnu”

Uz bok Mati Rimcu, Davoru Bruketi i Mati Jankoviću, u Varteksovoj kampanji Nesavršeni muškarci u savršenim odijelima svakako bi se mogao naći i 18-godišnji Dominik Martinčević. Nije on poduzetnik. Zasad. A nije ni model, iako bi o toj profesiji svakako trebao razmisliti. Dominik se sprema za maturalnu večeru.

- Ne sjećam se da sam ikada bio ovako skockan - govori dok se ogledava pred zrcalom. Odijelo je, kaže, posljednji put nosio na krizmi, ali nije bilo ni slično ovome.

Stigao je u Varteksovu poslovnicu na glavnom zagrebačkom Trgu ravno iz škole u koju je prvo išao odgovarati lektiru i pokupio peticu. Mogao je opravdati izostanak, ali, kaže, htio je u miru isprobavati odijela.

Dominik je maturant Industrijsko-strojarske srednje škole u Zagrebu, a već sljedeće školske godine planira upisati četvrtu godinu u Školi za cestovni promet i prekvalificirati se za vozača kamiona. Kada i to završi, cilj mu je odmah pronaći posao. Marljiv je i pun planova, ali trenutačno mu je glavni plan odlično se zabaviti na maturalnoj, 30. svibnja u Gastro Globusu.

- Vrh će biti maturalna, siguran sam. Ići će s nama i cure iz Frizerske jer nama je katastrofa, mi smo svi dečki. Ovako ćemo barem imati s kim plesati - zaključuje sa šarmantnim smiješkom, a kada uoči da ga na oku ima Željka, sav pocrveni.

Željka Cvrtila je Dominikova odgajateljica, a donedavno, dok nije postao punoljetan, bila mu je i skrbnica. Dominik je, naime, štićenik Kuće za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi Emaus u sklopu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Dupcu.

- U Caritas Zagrebačke nadbiskupije Dominik je došao prije šest godina, a baš kod nas je u Dupcu od početka srednje škole, odnosno 2016. godine. Svi su naši štićenici došli kod nas jer se roditelji nisu adekvatno brinuli o njima. Tako je Dominik smješten u dom prvenstveno zbog očeva fizičkog i emocionalnog zlostavljanja - objašnjava odgajateljica.

Dominikova je obitelj iz okolice Ivanca. Jedno je od devetero djece u obitelji, a danas su sva njegova braća i sestre u domovima i udomiteljskim obiteljima pa se odgajateljice trude organizirati da se što češće međusobno vide i posjećuju.

- Jednog brata imam u domu u Vugrovcu pa ga idem posjetiti kada god stignem, a drugi brat je nedavno došao u dom u Dupcu u kojem sam i ja. Uglavnom, devetero nas je braće i sestara, a ja sam najstariji i prvi punoljetan - objašnjava Dominik dok ga Željka ponosno promatra i hvali ga kako je marljiv, odgovoran, inteligentan i pouzdan, jedno od djece u domu koja su s godinama samo sve više napredovala u svakom pogledu. U domu može ostati dok god se školuje, objašnjava opisujući nam atmosferu.

- Kada netko od štićenika ima poseban događaj u svom životu, bilo da se radi o rođendanu, krizmi ili maturalnoj večeri, uvijek zajedno slavimo, svi se trudimo stvoriti obiteljsku atmosferu i održati zajedništvo između svih naših 16 štićenika. Dominik nam često zna reći: “Evo, tu sam prvi put osjetio što znači obitelj”. Kada takvo što čujete od djeteta, onda smo sretni jer znamo da radimo dobar posao - zaključuje odgajateljica ponosno dok se Dominik pred zrcalom bori s kravatom koja se u tren oka pretvara u gordijski čvor.

- Radimo ciljane linije za mlade, Dominikovo je odijelo iz linije Young, baš za mlađu populaciju gdje su i materijali prilagođeni s četiri posto elastana da se osjećaju bolje u njima - stručno objašnjava voditelj poslovnice Tihomir Dreven.

MIRNA TARNAI

“Zaplesat ću u haljini žene koju obožava i Carmen Electra”

Glumice Carmen Electra, Rumer Willis, televizijske voditeljice Megan Henderson i Megan Telles koje su se javljale s dodjele Oscara, ruski model Eugenia Kuzmina, glazbenica Masika Kalysha, a sada i 18-godišnjakinja Mirna Tarnai žene su koje oduzimaju dah u balskim haljinama dizajnerice Matije Vuice.

- Ajmeee, pa nisam ni u snovima mogla zamisliti da ću ikada ovako izgledati - oduševljeno je uskliknula Mirna nakon što se pogledala u zrcalo, odjevena u svilenkastu haljinu boje lavande koja se dobro slaže s Mirninom crvenkastom kosom.

- Svi su već krenuli u potragu za haljinom i ja uopće nisam znala kakvu ću haljinu imati, niti što bih odjenula, ali na kraju je ispalo savršeno. Zapravo, još ne mogu vjerovati da mi maturalnu haljinu šiva dizajnerica čije se haljine nose u Hollywoodu na crvenom tepihu - govori Mirna, maturantica Prehrambeno-tehnološke srednje škole u Zagrebu. - Nikada nisam imala priliku nositi ovakvu haljinu. Ne mogu vam uopće opisati kako se posebno u njoj osjećam. Odjenula bih ponekad, za posebne prilike, neku haljinu, ali nikada nisam nosila ovako svečanu, dizajnersku i zapravo balsku haljinu - ističe Mirna čija je maturalna večera u hotelu Antunović 5. lipnja.

Mirna je smještena u SOS Zajednici mladih Zagreb, podružnici SOS Dječjeg sela Lekenik. U domu je gotovo šest godina, točnije od 2013.

- Moja je mama umrla od Wilsonove bolesti, a imala sam dosta problema u obitelji s očeve strane stoga sam smještena u dom - objašnjava Mirna, rodom iz Petrinje.

- Mislim da sam mnogo napredovala od dolaska u dom dosad. Plan mi je nakon srednje upisati Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, nadam se da ću upasti i ostati u sklopu SOS Dječjeg sela. Haljinu ću definitivno fino upakirati i sačuvati, a nadam se da ću je imati priliku i još koji put odjenuti - priznaje, a slaže se i Matija Vuica poravnavajući joj haljinu.

- Treba težiti haljini koju možeš prepraviti i nositi više puta, a ne kupovati one koje će godinama stajati u ormaru. Haljina najviše ovisi o samoj maturantici, prije svega zato što su one jako različite. Neke su još uvijek pupoljci i jako su skromne i samozatajne, a druge su već shvatile tu svoju ženstvenost, seksepilnost i žele izgledati kao da idu na red carpet - objašnjava poznata dizajnerica čiji je atelijer na Trgu bana Jelačića.

- Radimo lutku za svaku osobu točno u njezinoj dimenziji, tako da kada dođu na probu haljina gotovo savršeno pristaje. Malo se više potrudimo oko toga, ali svima sprečavamo da se muče dolazeći - objašnjava.

- Naša maturantica je jako specifična mlada djevojka koja je dosta visoka i korpulentne građe, što me navelo na razmišljanje što i kako za nju najbolje napraviti. Vrlo je bitno pogoditi i njenu osobnost jer Mirna je vrlo tiha i samozatajna. Zato se nisam odlučila na tamnu boju kojoj mnogi naginju, nego sam, budući da je ona vrlo nježna, odabrala boju lavande kako bih pokazala da osobe njezine građe mogu nositi takve tonove - zaključila je dizajnerica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:31