RAJ ZA NAUTIČARE

Arhipelag koji oduzima dah: ploviti Kornatima doživljaj je koji se pamti cijeli život

 Danijel Soldo/Cropix/Cropix
Kornatsko otočje ima dvije marine, ACI Žut i ACI Piškera, i obje su smještene u mirnom okruženju prekrasnog tirkiznog mora

Kornatsko otočje, koje je ime dobilo po najvećem otoku u arhipelagu, Kornatu, najrazvedeniji je otočni ekosustav na Jadranu. To su Kornati po definiciji, no Kornati uživo su mnogo više od same definicije. Kornati oduševe svakoga tko zaplovi ovim morima. Impozantni i veličanstveni, najčešći su epiteti svakoga tko opisuje Kornate. Ploviti Kornatima doživljaj je koji se pamti cijeli život. Za obilazak 150 otočića koji se prostiru na 320 četvornih metara treba vremena. Zato na otočju postoje dvije marine. ACI marina Žut smještena je na istoimenom otoku, koji je drugi najveći otok u arhipelagu.

image

ACI marina Piškera

Danijel Soldo/Cropix/Cropix

Žut, naime, nije dio NP-a Kornati, ali je jednako atraktivan. Oni koji su posjetili Žut reći će vam da obavezno morate krenuti prema njegovom najvišem vrhu, Tvrdomešnjaku. Uspon do vrha ne traje dugo, otprilike 15 minuta, no riječ je o vrlo strmom usponu. Sa samog vrha pruža se nevjerojatan pogled na cijeli kornatski arhipelag i prekrasno plavo more.

image

ACI marina Piškera

Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

Zbog očuvanja ekosustava, prirodnih ljepota i jedinstvene razvedene obale, dio otočja 1980. godine proglašeno je nacionalnim parkom. Nacionalni park Kornati čini čak 89 otoka arhipelaga koji se protežu na 216 četvornih kilometara. Uz kupnju ulaznice otočjem se može ploviti, no na nekim područjima posjetiteljima ipak nije dozvoljen ulaz. To su područja oko otočića Purara, Mrtenjak, Kolobučar, Mali i Veliki Obručan te hridi Klint i Volić, no ako plovite s iskusnim nautičarima, oni to već jako dobro znaju. Budući da je gotovo 90 posto otočja u privatnom vlasništvu, hodanje po otocima je dozvoljeno samo na označenim putevima i stazama. Na otocima se nalazi i nekoliko restorana za sve one koji žele napraviti predah od plovidbe, a kupati se možete u uvalama otočja. Jedna od najpoznatijih, ali i najljepših je plaža Lojena na otoku Levrnaka.

image

Crkva Male Gospe, Kraljici Ribara u uvali Piškera na Korantima

Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Već smo spomenuli da je otočje većinom u privatnom vlasništvu, najviše stanovnika Murtera. Upravo zato ono ima čak 330 kilometara suhozida. Njima su vlasnici označavali svoje dijelove otoka, a morali su biti dovoljno široki kako bi izdržali jake nalete vjetra kojih na ovom arhipelagu ne nedostaje, ali i kako bi spriječili ovce da prelaze na tuđe vlasništvo.

image

Ovce na ispasi na Kornatima

Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Litice, odnosno strmine prepoznatljiva su karakteristika otoka, a nazivaju ih još i krunama. Najviša strmina, 82 metara, nalazi se na otoku Klobučar dok je najšira i druga po visini Mana - visoka 65 metara i duga 1350 metara. Mana je i najljepši vidikovac u NP- Kornati.

Kornatsko otočje ima dvije marine, već spomenute ACI Žut i ACI Piškera, no na otočju se nalazi nekoliko sidrišta od kojih je jedno od popularnijih Ravni Žakan na istoimenom otoku. Posebnost marina na Kornatima je ta što se nalaze u mirnom okruženju prekrasnog tirkiznog mora.

KORNATI

ACI MARINA ŽUT

Otvoreno: 1. 4. - 31. 10.

Najveća dužina plovila: 40 m (dnevni vez)

Broj vezova: 120

Usluge: recepcija s mjenjačnicom, sanitarije, besplatan Wi-Fi, bankomat, trgovina s prehrambenim namirnicama, sidrište 15 bova, restoran

image

ACI marina Žut

Danijel Soldo/Cropix/Cropix

ACI MARINA PIŠKERA

Otvoreno: 1. 4. - 31. 10.

Najveća dužina plovila: 40 m (dnevni vez)

Broj vezova: 118

Usluge: recepcija s mjenjačnicom, sanitarije, restoran, trgovina s prehrambenim namirnicama, bankomat

Posebna pogodnost: cijena ulaznice za NP Kornati uključena je u redovnu cijenu dnevnoga veza ACI marine Piškera.

image

ACI marina Piškera

Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:10