NJEŽNOG I LAGANOG OKUSA

Kako smo oživjeli hamu, gotovo izumrlu jadransku delikatesu: ‘Popularnija je među kontinentalcima nego u Dalmaciji‘

Ribogojilište pokraj mjesta Sobra

 Tomislav Kristo/Cropix
Više od pedeset godina hama nije viđena u Jadranu, a danas se u ribogojilištu tvrtke Riba Mljet u Sobri uzgaja na potpuno organski način
Više od pedeset godina hama nije viđena u Jadranu, a danas se u ribogojilištu tvrtke Riba Mljet u Sobri uzgaja na potpuno organski način

Više od pedeset godina nije viđena u Jadranu. Točnije, na našem dijelu Jadrana, pokoja zapliva uz crnogorsku obalu. Gotovo je izumrla, no vrijedni ljudi s Mljeta odlučili su da to neće dopustiti.

Radi se o hami, prekrasnoj ribi velike hranjive vrijednosti koja se u nekim dijelovima Dalmacije naziva i krb, a svi je cijene zbog nježnog okusa.

Carica Jadrana

Rano ujutro stižemo u Sobru, gdje se nalazi veliko uzgajalište hama. Zaposlenici tvrtke Riba Mljet nemaju previše vremena za razgovor. Ubrzano rade na ulovu. Mrežama skupljaju ribu iz kaveza pa je, kako bi ostala savršeno svježa do dolaska do kupaca, momentalno stavljaju u velike kutije pune leda. Tako "šokirana", riba do kupca dolazi gotovo živa. A stvarno je to lijepa riba. Uglavnom se radi o primjercima težim od dva kilograma. S...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 11:15