ACI MARINA SPLIT

‘Najluđi grad na svitu‘ ima vrhunsku marinu idealnu za početak obilaska njegovih ljepota

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
Položaj marine je idealan jer ju štiti lukobran, a ona je ujedno je i polazišna točka splitske šetnice Lungomare

SPLIT

ACI marina Split

Otvoreno: cijelu godinu

Najveća duljina plovila: 90 m (dnevni vez), 26 m (godišnji vez)

Broj vezova: 318; 30 suhih vezova

Usluge: recepcija s mjenjačnicom, sanitarije (uključujući sanitarije prilagođene osobama s posebnim potrebama), trgovina s prehrambenim proizvodima, praonica rublja, bankomat, parkiralište, navoz, besplatan Wi-Fi, Tesla univerzalna punionica, Tesla punionica, tehnički servis plovila, restoran, iznajmljivanje brodova

U blizini marine: Dioklecijanova palača, Splitska riva, Katedrala sv. Duje, park-šuma Marjan

Jedna od najboljih srednjih marina na Jadranu smjestila se preko puta trajektne luke Split, a položaj marine je idealan jer ju štiti lukobran. ACI marina Split ujedno je i polazišna točka splitske šetnice Lungomare, a vrlo brzo ćete doći do same rive i povijesne jezgre grada.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Grad se smjestio na istoimenom poluotoku, a okružuju ga planine Mosor i Kozjak, brdo Perun s kopnene strane te otoci Brač, Hvar, Šolta i Čiovo s morske strane. U zaleđu je brda Marjan, jedne od obaveznih stanica kada dođete u Split. Laganom šetnjicom i stubama možete se popeti do marjanskih vidikovaca s kojih se pruža nevjerojatan pogled na najveći dalmatinski grad. Ako vam je Marjan prva stanica, nakon šetnje obavezno morate proći splitskom rivom i odmoriti. Zatim je tu nezaobilazna Dioklecijanova palača, koja je ujedno i sami centar grada, a odmah su tu i splitski pazar i peškarija, tržnica i ribarnica, žile kucavice svakog grada.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Split se gradio oko spomenute palače te su od 1979. godine povijesna jezgra Splita i Dioklecijanova palača na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. U palači je smješten Peristil, glavni trg velebnog zdanja, ali i nezaobilazni Jupiterov hram i Vestibul.

Katedrala posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije poznata je prema originalnom nazivu, katedrala svetog Duje. Podignuta je na mjestu nekadašnjeg mauzoleja cara Dioklecijana, a gradnja je počela još u sedmom stoljeću, kada su u mauzolej postavljeni oltari s relikvijama zaštitnika Splita, svetog Dujma i svetog Anastazija. Zvonik katedrale, s kojeg se pruža veličanstveni pogled, izgrađen je tek u 13. stoljeću, no temeljito je obnovljen te je otvoren za posjetitelje.

Ako želite malo sreće u životu zaputite se prema Zlatnim vratima. Nedaleko od njih postavljen je kip Grgura Ninskog, djelo svjetski poznatog Ivana Meštrovića. Legenda kaže da za sreću u životu treba protrljati palac skulpture, no budući da su mnogi željeli biti sretni, kip je već nekoliko puta bio na restauraciji.

Split je poznat i po svojim plažama. Uz najpoznatije Bačvice, Bene, Kašjuni, Žnjan, Trstenik i Firule još su neke od splitskih plaža na kojima se možete dobro odmoriti, osvježiti i uživati.

Prijedlog za izlet: Klis

Između Kozjaka i Mosora podignuta je tvrđava Klis, nekadašnja vojno strateška lokacija. Danas ju mnogi povezuju s iznimno popularnom serijom "Igra prijestolja" koja se ovdje snimala. Svima koji su željni aktivnog odmora i žele upoznati ovaj kraj preporučujemo odlazak na Klis. Divan pogled pruža se prema Splitu i obali, no vidjet ćete i Zagoru, koja se nalazi s druge strane planina.

Uz Klis se vežu mnoge legende i priče, a jedna od njih je da su Hrvati (Slaveni) dolaskom na ove prostore u sedmom stoljeću prvi put ugledali more upravo s Klisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:01