STARA METODA

Nekad je to bila hrana za sirotinju, a danas naši sušeni morski psi i mačke koštaju kao škampi

Josip Rastić

 Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
Josip Rastić osuši malo ribe, oko 25 komada godišnje. Da se igdje prodaje, kaže, cijena bi joj bila veća od 200 kuna po kilogramu
Josip Rastić osuši malo ribe, oko 25 komada godišnje. Da se igdje prodaje, kaže, cijena bi joj bila veća od 200 kuna po kilogramu

Nekad je pizza bila hrana za sirotinju, danas je delicija. Čvarke koje su također pekli da bi imali što prigristi i da se ništa ne baci danas plaćamo suhim zlatom. A tako je i sa sušenom ribom. Kornatski otočić Vrgada najpoznatiji je upravo po ovoj poslastici koja se ovdje i danas suši po tradicionalnoj, jednostavnoj recepturi, a kušati je mogu samo oni koji ovdje svrate ili koji znaju nekog sa otoka da mu pošalje na poklon, jer za prodaju je nema.

image

Tradicionalno sušenje ribe na zraku na otoku Vrgada. Na fotografiji: sušeni morski pas, pauk i morska mačka

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Objašnjava nam to veliki poznavatelj ove procedure, 55-godišnji Josip Rastić, zaljubljenik ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 11:36