ACI SLANO

Nepravedno zapostavljeni raj na jugu zemlje: Prelijepa uvala koju nautičari obožavaju

ACI marina Slano

 ACI
Slano osim Kneževim dvorom intrigira i samostanom sv. Jeronima, ljetnikovcem obitelji Ohmučević, tajnovitim stećcima oko crkava...

Iako je samo tridesetak kilometara udaljeno od Dubrovnika, Slano je brojnim turistima nepoznanica i nepravedno zanemarena destinacija. Jer, ovako maleno mjesto s toliko bogatom poviješću i tradicijom teško se može naći na našem krajnjem jugu.

Kada je ovo, danas administrativno središte Općine Dubrovačko primorje, 1399. ušlo u sastav Dubrovačke Republike, izgrađen je Knežev dvor, sjedište kneza, koji je danas jedna od važnih turističkih atrakcija.

Četiri sarkofaga

Knežev dvor smješten je u sjeveroistočnom dijelu naselja Slano uz glavnu prometnicu. Specifične funkcije stan kneza, upravno i administrativno središte novostečenog teritorija Primorja (1399. g.), uvjetovale su značaj izgradnje sklopa, što je vidljivo u prostornoj shemi visokog zatvorenog bloka koj izgledom više podsjeća na utvrđeno gospodarstvo nego na reprezentativnu stambenu građevinu.

No, priča o ovom šarmantnom mjestu seže u pretpovijest. Otkriveni su na širem području grobni spomenici koji svjedoče o prapočelima naselja, a na području franjevačkog samostana sv. Jeronima pronađena su četiri ranokršćanska sarkofaga i dva broda.

Posebna atrakcija je i ljetnikovac obitelji Ohmučević, jedne od najstarijih poznatih obitelji ovog kraja, koji su se navodno doselili oko 1300. pod prezimenom Grgurići. Tu su i tajnoviti stećci postavljeni oko crkava, ukrašeni raznim motivima.

Crkva Rotonda iznad sela Ošlje datira iz 9. stoljeća, a povjesničari umjetnosti govore kako se radi o rijetkom primjeru usamljenog predromaničkog korpusa osmerolisnog tlocrta. Tu su i crkva sv. Vlaha, te crkva sv. Roka.

Ne čudi stoga zašto brojni nautičari vole svratiti u ovu lijepu destinaciju, koja se diči i uređenom ACI marinom "Veljko Barbieri" Slano koja je ime dobila po jednoj od najvažnijih figura za ACI-jev sustav i razvoj nautičkog turizma u Hrvatskoj. Najnovija ACI marina u Slanome idealno je polazište za krstarenje Elafitima ili izlet do Dubrovnika. Sagrađena je u prelijepoj uvali koja je oduvijek bila dobro sklonište za sve brodove.

Bogata lepeza usluga

Za rekreativce i goste željne aktivnijega odmora Dubrovačko primorje nudi 50 kilometara dugu biciklističku stazu. Potom, od ACI marine Slano do Lopuda, gradića što se pružio duž istoimene uvale istoimenoga otoka okruženoga bujnom vegetacijom, kolijevke dubrovačkoga brodarstva, i njegove uvale Šunj tek je desetak milja plovidbe. Koju milju dalje prema istoku nalazi se Koločep, posljednji naseljeni južnojadranski otok.

ACI Slano moderna je marina koja raspolaže svim sadržajima za ugodan boravak nautičara. Recepcija, restoran, bankomat, praonica rublja, iznajmljivanje automobila, besplatan internet, bazen, sanitarije i punionica električnih automobila samo su neke od usluga koje su na raspolaganju gostima kako bi se mogli nesmetano prepustiti čarima ovog prekrasnog mjesta, a u isto vrijeme biti sigurni da su uplovili u oazu mira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:04