NAUTIČKO JEDRO

Ploveća redakcija Jutarnjeg: Naši najbolji autori i fotografi donose fantastično ljetno štivo s cijelog Jadrana

 Tomislav Krišto/Cropix
Vrhunske priče nastale u sklopu projekta "Nautičko jedro" počinjemo objavljivati sutra

Tajna uvala do koje se može stići samo brodom. Uspavani otočić koji je oživila proizvodnja rogača. Vojni bunkeri skriveni u utrobi najljepšeg hrvatskog otoka. Ljubavni trokut između triju magaraca koji, unatoč toj emocionalnoj drami, toliko dobro žive da im se životni vijek učetverostručio. Život svjetioničara na najudaljenijem hrvatskom otoku.

Sve to samo je dio sadržaja i vrhunskih priča koje će ovoga ljeta objavljivati Jutarnji list u sklopu svojeg projekta "Nautičko jedro", za koji pišu naši najbolji autori, a fotografije potpisuju najbolji fotografi agencije Cropix.

Nekoliko desetaka reportaža, stotine vrhunskih fotografija, atraktivne video priloge i niz ekskluzivnih snimki dronom počinjemo objavljivati ovog ponedjeljka, 4. srpnja, a ovo fantastično ljetno štivo moći ćete čitati sve do druge polovice kolovoza.

Jedinstveni novinarski i nautički projekt, u kojem ploveća redakcija s broda, a ove godine i najbolji novinari s kopna i obale donose priče s Jadrana u srcu ljetne sezone, ove je godine potpuno osvježen i nadograđen.

U sklopu projekta marine ocjenjuju sami nautičari u velikoj anketi, a najbolje ćemo na jesen nagraditi.

U svakoj marini posada razgovara s gostima i daje im da ispune anketni listić u kojem prenose svoje dojmove o mjestu i marini u kojoj se nalaze.

Prvi te put ankete nautičari mogu ispunjavati i digitalno, na vlastitom mobitelu, zahvaljujući rješenju domaćeg startupa Fast Review, a odaziv je zasad izvanredan. Prikupljene anketne odgovore pažljivo ćemo analizirati, zbrojati ocjene i na jesen dodijeliti prestižne nagrade Zlatno, Srebrno i Brončano jedro, te niz dodatnih, tematkih nagrada, koje će marine moći ponosno izvjesiti u svojim prostorijama.

Jutarnji će donositi priče o destinacijama u kojima se marine i pristaništa nalaze, pričajući priče i zanimljivosti o mjestu, široj okolici, svemu što se u blizini nalazi, a dostupno je nautičarima i turistima.

Brod "Nautičkog jedra" zaplovio je 8. lipnja iz Dubrovnika, a svoje će dva mjeseca dugo putovanje završiti 11. kolovoza u Umagu.

image
Božo Radić/Cropix

Četveročlani tim Jutarnjeg lista na 14 metara dugom brodu Libretto Dufour 460 Grand Large obilazi najljepše otoke i uvale Jadrana, istražuje veće gradove, ali i šarmantna manja mjesta, uvlači se u špilje i skrivene uvale, otkriva gdje se isplati jesti i koji su najbolji izleti na koje se nautičari mogu uputiti s broda...

Njihove reportaže, videopriloge s morske pučine i najvažnije informacije o zanimljivim mjestima i ljudima možete od ponedjeljka pratiti u Jutarnjem listu i nanašem portalu www.jutarnji.hr.

Kako izgleda jedan radni dan na brodu ispričao nam je novinar Tomislav Kukec. Tim čine novinar, fotoreporter, student anketar i skiper.

- Krenuli smo iz Dubrovnika i već nas je drugi dan u Slanom zateklo neviđeno nevrijeme tako da smo jedva uspjeli napraviti reportaže. Narednih dana krenuo je pravi toplinski udar, a jedna nam je reportaža propala zbog prejakog vjetra. Na brodu brzo naučiš da je priroda ta koja vodi glavnu riječ i prilagodiš joj planove.

Zbog vrućine i obveza ne spavamo dugo, ustajemo u zoru i uz doručak dogovaramo zadatke za taj dan. Izlazimo na teren, radimo priče, ankete, pa se predvečer ponovo okupljamo na brodu i analiziramo što smo odradili. Između odredišta ponekad imamo i po osam sati vožnje pa to vrijeme koristimo za pisanje tekstova, obradu fotografija, ali i kuhanje - prepričava nam Kukec, kojeg smo s ostatkom posade zatekli u Splitu.

Na brodu će veći dio ljeta provesti i fotoreporter Tomislav Krišto, čije će atraktivne snimke dronom biti jedan od noviteta ovogodišnjeg nautičkog projekta. Pripremio je brojne fotografije i videosnimke gradova, marina, ali i prekrasnih mirnih uvala snimljenih iz zraka i s kopna, koje će naše čitatelje nakratko u mašti odvesti na sva ta prelijepa mjesta na našem Jadranu.

Osim ploveće redakcije, zaposlena je bila i ona kopnena. Ponajbolji novinari i reporteri Jutarnjeg pripremaju niz velikih priča koje će vrhunskim tekstovima i uz atraktivne fotografije prenijeti našim čitateljima.

Među njima je i pisac, kolumnist i novinar Jutarnjeg lista Jurica Pavičić. Ljubav između njega i mora traje desetljećima, započela je kad je bio još dječak i nije ugasla do danas. Kao i svi "old school nautičari", plovidbu, kaže, voli jer voli divlje vale. Za njega je cijeli smisao plovidbe "u divljoj vali, u buci zrikavaca, u noći koja je potpuno tamna i u vodi koja ispod brodice paluca svojim tajnovitim, usporednim životom". Za čitatelje "Nautičkog jedra" piše upravo o tom mirnom, civiliziranom licu nautike koje poštuje more i prirodu.

image
Saša Burić/Cropix

- Plovidba je u jednom trenutku ušla u moj život i ostala. U nekoj fazi života sam shvatio da je noćenje u divljoj vali, mir na sidru i gledanje padalica na posve tamnom nebu najljepše provedeni dan koji čovjek može zamisliti. Otad plovim. Plovim bez jurnjave i žurbe, bez buke, tražim skrovita mjesta i udaljene zakutke, nastojeći otkrivati nove. Vrsta nautičara kao što sam ja možda je u manjini, ali nas ima. Drago bi mi bilo da stvorimo štivo koje će baš takvima biti orijentir, pomoć i potpora - rekao je Pavičić.

Za "Nautičko jedro" pisat će i jedna od najboljih novinarki Jutarnjeg lista Dora Koretić, koju je ovaj projekt prvi put u životu odveo na krajnji jug Hrvatske, na Šipan, najveći i spomenicima najbogatiji otok u skupini Elafita.

- Drago mi je što sam dobila priliku vidjeti i čitateljima prenijeti atmosferu s otoka na kojem tijekom zime živi tek 300 stanovnika. Posjet Šipanu dobro se nadovezao na posjet Dubrovniku i ljetnikovcu Sorkočević, koji uskoro ide u obnovu. Upravo je Šipan krcat ljetnikovcima koji danas nažalost propadaju, kao i većina takvih zdanja na našoj obali - rekla je Koretić.

Nagrađivani novinar Jutarnjeg lista i kolega koji obožava dobre reportaže i teren Mario Pušić radio je na više priča za "Nautičko jedro" i zaključio kako je prava uživancija kada se novinarski zadatak pretvori u osobnu pustolovinu pa posao postane čista uživancija.

image
Tomislav Krišto/Cropix

- Upravo to se dogodilo kolegi Robertu Fajtu i meni u ovom sjajno osvježenom projektu. Istražili smo dvije ponajveće tajne srednjeg Jadrana, Jedno sklonište koje je godinama bilo skrivano od očiju javnosti i koje je bilo rezervirano samo za one najbliže vrhu vlasti. Druga destinacija je misteriozni otok na koji smo jedva uspijeli doći. To je bila baš pustolovina. Vozili smo, pješačili, letjeli, plovili...

To je bio jedini način da čitateljima 'Nautičkog jedra' osigurano sadržaj vrijedan pažnje i usput otkrijemo i neke lude zanimljivosti - ispričao je Pušić o svojim reportažama u kojima će čitatelji "Nautičkog jedra" uživati ovog ljeta. Pun je dojmova i s terena u Tribunju, gdje je novinarska ekipa dobila čast ući u tajni svijet magaraca i ponaosob upoznati sve tamošnje tovare: prekrasnu Severinu, Stipu i Andra, koji se bore za njezinu naklonost, zatim Miška, najbržeg tovara u povijesti utrka, Elizonda, mladića koji ga želi skinuti s trona...

- Tovare u Tribunju toliko maze i paze da im se životni vijek - učetverostručio - otkriva nam Mario, a sve detalje naši dragi čitatelji i ljubitelji mora i nautike, a prije svega dobrih pričaćemo moći pročitati ovog srpnja i kolovoza u "Nautičkom jedru".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:38