TAJNE UVALE LIMUNI

Prekrasna mljetska uvala sa svojih pedeset nijansi plave očarava nautičare

 Tomislav Kristo/Cropix
Do gotovo kilometar duge pješčane plaže vodi stepenasti putić kroz borovu šumu koji se može prevaliti jedino pješice

Laguna Limuni okrenula je leđa čitavom otoku Mljetu, ostavila beskrajno zelenilo iza sebe i oči uprla prema otvorenom plavom moru.

Do gotovo kilometar duge pješčane plaže vodi stepenasti putić kroz borovu šumu koji se može prevaliti jedino pješice. Automobilima se do nje ne može, ostavljaju se na improviziranom parkiralištu stotinjak metara poviše ove rajske plaže. Prekrasan pogled na 50 nijansi plave, koliko ih minimalno krasi ovu lagunu, ne narušavaju ni jedrilice niti jahte ili katamarani koji su inače česti gosti skrivenih uvala i uvalica. U Limunima, kao pravoj plitkoj laguni, njima nije mjesto jer do tamo jednostavno ne mogu doći.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Pješčana plaža prepuna je ljuskica šarenih školjki. Plitko more dugo se pjeni dok razbijeni valovi pristižu na obalu, odakle se brzo povuku miješajući pritom onaj vazda morem nakvašen dio plaže koji nije ni more niti obala. Tako da čak i kad su oči uprte u istu točku, svakim valom pogled je drugačiji, a ona razlomljena mramornoljubičasta ljuskica otvorene dagnje, koja se tren ranije sijala na suncu, sad je već negdje duboko zatrpana. Nitko nikada neće vidjeti iste Limune.

Na ljepotu ove uvale lokalno stanovništvo iznimno je ponosno. Zaslužuje, kažu, biti na razglednicama, brošurama i u videospotovima koji promoviraju ljepote najzelenijeg hrvatskog otoka Mljeta. Ipak, u javnost se radije guraju neke druge lokacije, vale i lagune, a Limuni su nezasluženo zakinuti, govore nam. Nezadovoljni su što po pitanju brendiranja i uređenja Limuna svaka odluka vodi svoju politiku.

S jedne strane zabranjeno je na ovu plažu dovoditi pse, a s druge strane jedva da postoji poštena pristupna cesta. Tako će se turisti tramakati po bijeloj cesti, na kojoj se tek tu i tamo nalazi poneka asfaltirana krpa po kojoj se vozi nekoliko metara, nakon čega automobil ponovno propada na kamenitu prašnjavu cestu. Ali zato kada stignu, mogu biti sigurni da psi neće mokriti i ostavljati dlake na plaži i u moru. Bizarno, smatraju mještani koji drže da bi izgradnja poštene ceste trebala biti na prvome mjestu.

Dok hodamo plažom, dovoljno velikom da na njoj svatko ima svoj mali dio svemira, pokoji pas ipak se zaigrano zaleti u plićak. Od ono malo okupljenih kupača nitko se ne žali. Na drugom kraju plaže stariji bračni par svoju je osamu iskoristio da bi odradio tjelovježbu, a nekoliko romantičnih duša, zadubljenih u vlastite misli, hoda na granici mora i kopna, tabanima lagano klizeći kroz vrući pijesak. Iako je ova plaža idealna obiteljska lokacija, otkrivaju nam da blagodat njezine skrovitosti nerijetko iskoriste nudisti, a čak je i nekoliko filmova za odrasle snimljeno baš u ovoj laguni.

Do Limuna je izraubanom cestom najbliže doći iz naselja Saplunara, malog mjestašca sa samo 30-ak stanovnika. Saplun, zanimljivo, na latinskom znači baš pijesak, a priča kaže da je ime nadjenuo sveti Pavao koji je doživio brodolom i mjesecima boravio na Mljetu. Vjerujemo da iz ovog raja jednostavno nije htio otići. Nije bez razloga predio Saplunara označen kao područje iznimnih prirodnih vrijednosti i zaštićen pod kategorijom značajnog krajobraza. Čarobno more i usijana plaža, netaknuta čovjekovom rukom, bez bespotrebnih barova i štandova koji bi omeli prirodni zen, učinili su da Limune ne možemo nazvati skrivenim biserom - ova je laguna čitava škrinja s blagom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:47