BRAČ

S Vidove gore puca divan pogled na Jadran i plažu Zlatni rat, prozvanu najljepšom na svijetu

Milna na Braču

 Jakov Prkić/Cropix
ACI-jeva marina Milna smjestila se u istoimenoj uvali, jednoj od najsigurnijih i najzaštićenijih na cijelom otoku

BRAČ

ACI marina Milna

Otvoreno: cijelu godinu

Najveća duljina plovila: 35 m (dnevni vez), 18 m (godišnji vez)

Broj vezova: 157; 15 suhih vezova

Usluge: recepcija s mjenjačnicom, sanitarije (uključujući sanitarije prilagođene osobama s posebnim potrebama), trgovina s prehrambenim proizvodima, bankomat, parkiralište, besplatan Wi-Fi, iznajmljivanje motorkotača, dizalica, tehnički servis plovila, restoran

U blizini marine: Supetar, plaža Zlatni rat, Vidova gora

ACI-jeva marina Milna smjestila se u istoimenoj uvali, jednoj od najsigurnijih i najzaštićenijih na cijelom otoku. Kažu da je upravo Milna, zbog svoje prirodne zaštićenosti, bila glavna luka u vrijeme gradnje Dioklecijanove palače. To duguje i svojoj poziciji jer se smjestila u uvali koja gleda na tjesnac Splitska vrata, koji razdvaja otoke Brač i Šoltu. Sama Milna pitoreskno je mjesto s divnom baroknom crkvom, a karakteriziraju ju kamene kuće.

Samo 18 kilometara od marine, na sjevernoj strani, nalazi se Supetar, glavni grad otoka. No, turistički je možda zanimljivija južna obala otoka, na kojoj se nalazi najpoznatija plaža u Hrvatskoj. Zlatni rat na Bolu nebrojeno je puta bio uvršten u popise najljepših plaža na svijetu. Bol je ujedno i najveće naselje na južnoj stani otoka, a smjestio se podno Vidove gore, najvišeg hrvatskog otočnog vrha koji je ime dobio po crkvici Sv. Vida, koja je nekada i stajala na samome vrhu.

Kada ste na Braču, morate otići na Vidovu goru. Uspon je dosta velik za početnike, no laganim hodom trebat će vam otprilike dva sata do samoga vrha. Ako imate sreće i vrijeme vas posluži, s Vidove gore vidjet ćete, osim bolske ravnice, Zlatnog rata i Hvara, i ostale jadranske otoke, pa čak i najudaljeniju Jabuku te masivno Biokovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:36