HVAR

Sunčani otok sa svojim skrivenim uvalama i vrhunskim marinama raj je za nautičare

ACI marina Palmizana
 

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
ACI marine Palmižana i Vrboska, ali i brojne skrivene uvale, omiljeno su odredište moreplovaca

ACI Palmižana

Otvoreno: 1.4. - 31.10.

Najveća duljina plovila: 40 m (dnevni vez)

Broj vezova: 180

Usluge: recepcija s mjenjačnicom, trgovina s prehrambenim proizvodima, bankomat, besplatan Wi-Fi, sanitarije, restoran, praonica rublja, dječje igralište, wellness centar

U blizini marine: Paklinski otoci

Jedna od najljepših marina na Jadranu smjestila se u naselju Palmižana na otoku Sveti Klement, koji je ujedno i najveći otok skupine Paklinski otoci. Paklinski otoci ili, kako ih nazivaju Hvarani, Škoji su skupina vapnenačkih otoka koji se nalaze tik uz hvarsku obalu. Paklinski otoci su zaštićeni spomenik prirode, a arhipelag se sastoji od dvadesetak otočića i hridi. Omiljena su destinacija nautičara, ali i turista koji s Hvara dolaze posjetiti ove otoke koji su dobili ime po borovoj smoli koja se naziva paklina.

image

ACI marina Palmižana

Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Palmižana je omiljeno hvarsko izletište i njezine posebnosti su pjeskovite plaže i kristalno more. Obavezno posjetite i botanički park. ACI marina Palmižana stanica je za sve nautičare koji žele posjetiti ove nestvarno lijepe otoke. Paklinski otoci imaju nekoliko svjetionika: Veli Vodnjak, Pokonji Dol, Gališnik, Sveti Jerolim i Baba, koji se nalazi u neposrednoj blizini ACI marine Palmižana.

Također, pored Palmižane se nalazi heliodrom, a ljeti ćete na otoku Sveti Klement naći na lokalne stanovnike, no oni ondje obitavaju samo tijekom ljetnih mjeseci.

ACI Vrboska

Otvoreno: cijelu godinu

Najveća duljina plovila: 35 m (dnevni vez), 25 m (godišnji vez)

Broj vezova: 119; 12 suhih vezova

Usluge: recepcija s mjenjačnicom, sanitarije (uključujući sanitarije prilagođene osobama s posebnim potrebama), praonica rublja, bankomat, parkiralište, besplatan Wi-Fi, iznajmljivanje automobila, iznajmljivanje bicikala, iznajmljivanje motorkotača, benzinska crpka, dizalica

U blizini marine: Jelsa, Stari grad

image

ACI marina Vrboska

Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Samo uplovljavanje u ovu marinu jedinstveni je doživljaj. Ova ACI-jeva marina smjestila se u Maloj Veneciji, kako zovu Vrbosku, ribarsko naselje na sjevernoj strani sunčanog Hvara. Hvar krasi epitet sunčani zato što prosječno godišnje na otoku ima gotovo tri tisuće sunčanih sati. Predivan otok s još ljepšim uvalama, plažama i naseljima nudi sve što je potrebno za ljetovanje - iznimnu klimu, famozne plaže, borovu šumu, plavo more, a jednako je atraktivan onima željnima mira i odmora, kao i onima koji žele provesti aktivan godišnji.

U blizini ACI marine Vrboska u istoimenoj općini nalazi se Jelsa, poznata po svojim plažama, borovoj šumi, ali i brojnim znamenitostima. Jelsa, kao i cijeli otok Hvar ima bogatu povijest i brojne znamenitosti poput crkava, kapelica, trgova... Iznad Jelse se nalazi i najviši vrh na otoku, Sveti Nikola (628 metara). Riječ je o trećem najvišem otočnom vrhu u Hrvatskoj, a na samom vrhu smješteni su kapelica Sv. Nikole iz 15. stoljeća i veliki kameni križ. Ako se popnete skroz do gore, dočekat će vas pogled na Brač i Vidovu goru, ali vidjet ćete Korčulu i Vis.

Na zapadnom djelu otoka smjestio se Stari Grad, najdugovječniji grad u Hrvatskoj. Još su ga 384. godine prije Krista naselili stari Grci i prozvali ga Faros. Danas je posebno zanimljiv turistima baš zbog svoje povijesne jezgre. U neposrednoj blizini Starog Grada smjestila se luka Tiha, jedna od najljepših luka na cijelom otoku u kojoj se nalazi sedam uvala.

Osim mjesta uz more, na Hvaru morate posjetiti i unutrašnjost otoka. Ondje ćete pronaći selo Pitve koje se nalazi iznad Starogradskog polja. To je jedno od najstarijih mjesta na otoku, a zbog očuvanosti i arhitekture smatra se jednim od najočuvanijih kamenih sela na otoku. Starogradsko polje je na popisu UNESCO-a zbog svojih vinograda i maslinika koji su ostali gotovo nepromijenjeni otkad su Hvar počeli naseljavati stari Grci.

image

ACI marina Vrboska

Milan Sabic/Cropix/

U zaljevu na jugozapadnoj strani nalazi se grad Hvar, administrativno sjedište otoka, a preko puta nalaze se Paklinski otoci.

Prijedlog izleta: otok Šćedro

Šćedro, otok koji se smjestio uz južnu stranu otoka Hvara, zaštićeni je spomenik prirode i zaista je vrijedan posjeta. Ima odlična sidrišta te je idealna destinacija za posjet kada ste na jedrilici zbog netaknute prirode i mnoštva skrivenih uvala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:45