U PUNOM SJAJU

Velika akcija je uspjela: Jedna od najljepših uvala na Jadranu nikada nije izgledala bolje!

ACI marina Palmižana

 Tomislav Krišto/Cropix
Ono što izdvaja ACI Marinu Palmižana od ostalih jest što je naslonjena na prekrasni park, gotovo prašumu

Smještena na Paklenjacima, na otoku Sveti Klement nadomah Hvara, Palmižana je uvjerljivo jedna od najljepših i najposjećenijih destinacija tog područja. Ono što izdvaja ACI Marinu Palmižana od ostalih jest što je naslonjena na prekrasni park, gotovo prašumu, ali prohodnu i urednu, gdje će vas na svakom koraku dočekati neko iznenađenje. Brojni su tu, vrhunski ugostiteljski objekti, ali i raznolike biljne vrste. Naročito su zabavni susreti s paunovima koji su se gotovo posve privikli na ljude. Stoga ćete, prenoćite li u ovoj marini, sasvim sigurni čuti njihov pjev i to sa svega nekoliko metara udaljenosti.

Kako bi Palmižana bila još ljepša, ACI je odlučio u svibnju sudjelovati u velikoj akciji čišćenja podmorja Paklenih otoka s fokusom na marinu.

image

ACI marina Palmižana

Tomislav Krišto/Cropix
image

ACI Palmižana

Tomislav Krišto/Cropix
image

Otok Sveti Klement

Tomislav Krišto/Cropix

- Najveći lanac marina na Mediteranu te regionalni nautički lider tradicionalno nastavlja brinuti o okolišu, moru i priobalju te svojim primjerom očuvanu floru i faunu ostavlja u nasljeđe budućim generacijama. Ova akcija dio je projekta “Pakleni otoci u plavom i zelenom”, kojeg vodi Planinarsko društvo Hvar u suradnji s Gradom Hvarom, Javnom ustanovom “More i krš” i Zajednicom sportskih udruga grada Hvara. Ukupno je sudjelovalo 25 osoba, uključujući ronioce i volontere Planinarskog društva Hvar i Crvenog križa Hvar, kao i zaposlenike ACI marine Palmižana, koji su svojim doprinosom nastavili dugu tradiciju brige o čistoći mora i okoliša, a koja se iz godine u godinu njeguje na razini cjelokupnog ACI-ja kao najvećeg lanca marina na Mediteranu. Uklanjanjem otpada s morskog dna i čišćenjem plaža i obale, ACI marina Palmižana i uvala Stipanska rasterećeni su za 500 kg otpada, što predstavlja značajan korak u očuvanju čistoće mora i priobalja za buduće generacije - kažu u ACI-u.

Marljivi ronioci, dobrovoljci i zaposlenici ACI marine Palmižana uspješno su očistili ovaj dragulj Jadrana od pola tone otpada, čime su osigurali svjetliju budućnost flore i faune na Hvarskom arhipelagu. Najviše otpada uklonjeno je s područja ACI marine Palmižana i uvala Stipanska, koje su izložene velikom turističkom pritisku.

image

Otok Sveti Klement

Tomislav Krišto/Cropix
image

Otok Sv.Klement

Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image

Pogled na marinu

Tomislav Krišto/Cropix

- Međutim, zapaženo je da je prikupljena manja količina otpada nego prijašnjih godina, što nas posebno veseli jer upravo ta činjenica potvrđuje sve veću svijest lokalne zajednice i posjetitelja o važnosti očuvanja prirode - dodaju.

ACI marina Palmižana jedna je od naših najposebnijih i najradije posjećenih marina od strane nautičara, jer je zahvaljujući svom jedinstvenom okruženju doslovce srasla s prirodom.

- Ovakvim akcijama čišćenja pridonosimo promicanju očuvanja okoliša i podižemo razinu svijesti lokalnog stanovništva, ali i naših gostiju koji iz godine u godinu dolaze u sve većem broju. Izuzetno nam je drago da je akcija rezultirala ovakvim uspjehom - poručio je direktor ACI marine Palmižana Rino Krstić.

U ACI d.d. ističu kako u četrdeset godina svog djelovanja rade na zaštiti okoliša i brinu o podmorju i priobalju.

image

Rino Krstić, direktor ACI marina Vrboska i Palmizana

Tomislav Krišto/Cropix

- Već 40 godina, ACI d.d., najveći lanac marina na Mediteranu, sustavno poboljšava standarde zaštite mora i okoliša s ciljem brige, ne samo o samom moru i podmorju, već i o kvaliteti života lokalnih zajednica u kojima djeluje. Kao predvodnik u nautičkom turizmu i ključan element domaćeg turizma, ACI prepoznaje očuvanje čistoće mora i obale kao svoju osnovnu vrijednost, ali i najveću obvezu. ACI marina Palmižana jedna je od najposebnijih i među nautičarima najomiljenijih ACI marina, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj povezanosti s prirodom. Sukladno tome, ova luka nautičkog turizma tijekom ljetnih mjeseci bilježi i visok turistički pritisak, zbog čega su ovakve akcije čišćenja od najviše važnosti, kako za očuvanje okoliša, tako i za podizanje svijesti lokalne zajednice i posjetitelja o važnosti odgovornog gospodarenja jednim ovakvim prirodnim blagom. Ovim putem posebno zahvaljujemo i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Gradu Hvaru, koji su također pružili značajan doprinos financiranjem projekta „Pakleni otoci u plavom i zelenom“.

image

Uvala Vinogradišće

Tomislav Krišto/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:59