ATRAKCIJA KOD VRGADE

Vidi, dupin! "Nekad ih ugledamo za samo deset minuta, a nekad ih tražimo i po dva sata"

 Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
S vodičem Mihovilom Bašićem uputili smo se na "dolphin watching" turu

Prolazeći Jadranom postoje brojna uzgajališta ribe među kojom se mogu pronaći zanimljivi gosti. Predivni dobri dupini koji se dolaze hraniti blizu uzgajališta uvijek su atraktivan prizor na moru, a na posebnu ideju došao je Mihovil Bašić koji ih je odlučio približiti turistima. Nakon seminara prije šest godina u Portugalu na temu "dolphin and whale watching" došao je na ideju kako bi oko murterskog akvatorija mogao organizirati turističke izlete.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Tako smo i mi krenuli u potragu za dupinima, a kako bi nas bolje uputio na otoku Vrgadi sreli smo barba Ivu koji nam je pomogao oko njihovog, ali i pronalaska Mihovilovog broda. Nakon ukrcaja na njegov brod nakon samo 30 minuta vožnje uočili smo prve dupine kod obližnjih uzgajališta ribe. Uz laganu plovidbu prema njima izgubio im se trag, no nakon samo 10 minuta uočili smo i drugi par dupina, na drugom dijelu uzgajališta.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Osim same vožnje i iščekivanja gdje bi se dupini mogli pojaviti među turistima se stvorila i ugodna atmosfera pa su i tako stvorena nova prijateljstva. Obitelji s djecom, ali i nešto starije osobe znatiželjno su promatrali oko broda ne bi li ugledali vir iz kojeg će dupini izroniti. Svaki kraći izron popraćen je s oduševljenjem među turistima koji se brzo premještaju s jedne strane broda na drugi ne bi li za uspomenu uhvatili što bolji kadar. Predivni otoci koji se nalaze u okruženju daju dodatnu čar i posebnost turističkim izletima koje vodi Mihovil.

On se već nalazio na otvorenom moru gdje je turistima pokazivao dupine koji su mirno plivali među brodovima. Veliki problem u razgledanju su, kako i sam Mihovil kaže, turisti koji sa svojim gliserima i gumenjacima neorganizirano dolaze gledati dupine te ih tako ugrožavaju i plaše što ih tjera s tog područja. Dupini kao divlje životinje imaju nepredvidivo ponašanje pa im se tako mora prići polako, a ako se dođe dovoljno blizu može se čuti i njihovo glasanje, a ponekad i atraktivni skokovi iz mora.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Jedna turistička tura traje tri sata, a brod u koji stane 14 turista omogućuje im, osim pronalaska i gledanja samih dupina, kupanje i piće na brodu. Dnevno se organiziraju do tri izleta koji započinju u 08:30, 12:00 i 17:00 sati, a sve ovisi o vremenskim prilikama i broju putnika dok se prije samog izleta turiste upoznaje sa zanimljivostima o životu dupina. Za njihov pronalazak ponekad treba 10 minuta, a ponekad i više od dva sata, dok je vjerojatnost da ćete ih vidjeti, kako kaže Mihovil, 99 posto.

Osim dupina u Jadranu se sve češće može pronaći i morski psi koji nisu tako opasni kao u drugim dijelovima Mediterana, ali svejedno pozivaju na oprez. Mihovil kaže kako njihova pojava nije nikakva novost, bilo ih je i prije, ali se nije toliko pričalo o njima.

No postoje i dani kad su dupini stidljivi pa se nekad i ne mogu tako lako pronaći, a tada turisti imaju pravo na jedan besplatan izlet koji mogu iskoristiti u 20 dana. Na murterskom području postoji tek nekoliko brodova koji se ozbiljno bave organizacijom izleta, a srpanj i kolovoz su posebno posjećeni među turistima pa se tako i izleti moraju rezervirati nekoliko dana prije zbog iznimno velike potražnja među turistima. Cijena jednog izleta je 250 kuna dok je cijena za djecu 165 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:41