NIKŠA BAKULIĆ

‘Završio sam Cordon Bleu školu. Ljudi očekuju egzibicije, ali ja se u konobi držim tradicije‘

Nikša Bakulić, kuhar i voditelj konobe Žakan, kojem su Kornati drugi dom već 20 godina

 Tomislav Kristo/CROPIX
Prije 50 godinana na mjestu konobe Žakan bila je otkupna stanica za ribu. Skromna kućica trusnih zidova danas je pretvorena u elegantni restoran
Prije 50 godinana na mjestu konobe Žakan bila je otkupna stanica za ribu. Skromna kućica trusnih zidova danas je pretvorena u elegantni restoran

Današnja konoba Žakan prije 50 godina bila je otkupna stanica za ribu. Tamo bi ribari koji su lovili po Kornatima dovozili svoj ulov. On bi se ledio pa nosio na Murter. Stara i skromna kućica čiji su se zidovi povezivali morskom vodom, zbog čega su se trusili, danas je pretvorena u elegantni restoran, jedini na otoku Ravni Žakan. No ono što je ostalo je da je riba i dalje ovdje najvažnija namirnica.

Dok smo na otoku, svjedočio dovoženju velike tune, ima oko 110 kilograma. Atrakcija je, svi su se gosti sjatili da vide ovog kapitalca.

image

Svježe ulovljena tuna stiže u kornatsku konobu u kojoj radi 25 ljudi

Tomislav Kristo/CROPIX

- Najtraženiji su nam, primjerice, salata od jastoga...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 23:22