RAJ NA MLJETU

Zeleni i šumoviti Odisejev otok najljepše je istraživati brodom

 Livio Andrijic/Cropix/Cropix
Iako nema svoju marinu, Mljet ima luke i sidrišta na kojima se može privezati brod

MLJET

Površina: 98,01 km², osmi po veličini otok u Hrvatskoj

Luke na kojima se može usidriti: Saplunara, Okuklje Polače, Pomena (u luci Pomena I Polača morat ćete platiti ulaznicu jer se obje luke nalaze u sklopu Nacionalnog parka Mljet)

Trajektno pristanište: Sobra

Što posjetiti: Odisejeva špilja, vrh Montokuc, Veliko i Malo jezero

Mljet je jedna od najatraktivnijih lokacija južnog Jadrana. Šumovit, zelen, dom jednog od najljepših nacionalnih parkova u Hrvatskoj, mjesto uz koje se vežu mnoge legende - sve je to Mljet. Do Mljeta je idealno doći na jedrilici. Iako nema svoju marinu, Mljet ima luke i sidrišta na kojima se može privezati brod. Kada dolazite na Mljet bitno je i s koje strane dolazite, južna stana otoka ne pripada nacionalnom parku, a najbolje se usidriti u uvali Saplunara. Saplunara i plaža Limuni poznate su pješćane plaže na ovoj strani otoka te su vrijedne posjeta.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

Na južnoj stani otoka nalazi se i Odisejeva špilja, prirodna vapnenačka špilja uz koju se veže legenda o Homerovom junaku, Odiseju, po kojem je I dobila ime. Naime, legenda kaže da je Odiseja upravo u toj špilji držala nimfa Kalipso punih sedam godina. Sama špilja je nevjerojatna, a zaron u prekrasno tirkizno more oduševit će svakoga.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

Onima želljnim malo avanture i aktivnog odmora preporuča se uspon na vrh Montokuc s kojeg se pruža prekrasan pogled na otok I beskrajno tirkizno more. Do Montokuca je najbolje doći stazom koja počinje na samom ulazu u Nacionalni park Mljet, a trebat će vam otprilike sat vremena do samog vidikovca.

Sjeverna strana parka još je 1960. proglašena nacionalnim parkom. Prirodne ljepote Nacionalnog parka Mljet su neopisive. Ukoliko se želite usidriti na ovom djelu otoka, najbolje je to napraviti u zaljevu Polače ili u luci Pomena koja se nalazi na zapadnoj stani otoka. Iz Pomene je lako doći do mljetskih jezera (Veliko i Malo jezero) koje ne smijete propustiti kada ste u oblasku šume Jadrana, kako još nazivaju divan Mljet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:38