TKO LJEPŠE STARI, HRVATICE ILI FRANCUSKINJE?

Ne gube stil, mažu se kavijarom i ne nose odjeću kćeri

Važno je živjeti zdravo, raditi na svome tijelu i na kraju - prihvatiti ga

Ljepota je za Francuskinje tradicija i izgledati lijepo i atraktivno bez obzira na godine je ono na čemu ljepša polovica Francuske radi iz dana u dan. Ukratko je to zaključak kolumnistice New York Timesa, koja je dan nakon što je Francuska proslavila svoj nacionalni praznik posvetila svoju kolumnu Francuskinjama koje su već odavno prešle pola stoljeća i onima koje se toj okrugloj brojci lagano približivaju.

Kao razlog zašto Francuskinje u pedesetima i šezdesetima i dalje izgledaju kao da su tek zakoračile u tridesete ističe da one nikada ne gube smisao za stil, te ako postoji tajna “dobrog starenja”, Francuskinje ga sigurno znaju. Prvo pravilo je - ne debljati se.

Ljubiteljice tretmana

Drugo pravilo su razne masaže, posjeti kozmetičarima i spa tretmani za smanjivanje bora, borbe protiv celulita i zatezanje mišića. Francuskinje tome pridaju mnogo pažnje, a iako su Hrvatice siromašnije, to ne znači da nisu njegovane.

Lijepe žene prolaze kroz grad... pjevao je prije 30 godina Džoni Štulić inspiriran prizorima s gradskih ulica. I stvarno ako prođete središtem Zagreba, Splita, Zadra, Osijeka, Rijeke, moći ćete primjetiti žene koje jako paze na sebe. Hrvaticama je to jednostavno u krvi. Čak i u poznim godinama, kada ljepota više nije toliko bitna koliko rad na sebi. Ništa ne vrijedi biti lijep, ako se čovjek ne bavi sobom, fizički i duhovno, rekla bi 60-godišnja diva Josipa Lisac.

Unutarnja ljepota

- Da li je važno biti lijep ili njegovan, uredan, držati do sebe, baviti se sobom - licem, tijelom, umom? Mislim da je to je puno važnije od ljepote jer dulje traje - rekla je Josipa. Ona svakoga dana vježba kod kuće, a ujutro pije zelenu magmu. Konzumira jako puno povrća, mesa malo i pije velike količine vode.

Jedna od Hrvatica koja sa svojih 59 godina izgleda svježe i mladoliko je i modna agentica Tihana Harapin Zalepugin.

- Osjećam se kao da imam između 20 i 40 godina, ali ne radim ništa drastično da bih tako i izgledala. Imam puno djeteta u sebi i jako sam znatiželjna - priča Tihana koja kaže da si dopušta luksuz u obliku kreme na bazi kavijara.

- Svaki put kad je nanesem koža mi kaže hvala - smije se Tihana. Uz to redovito ide na pramenove i jogu.

Tko se zategnuo?

Glumačka diva Ana Karić svoju tajnu ne samo mladenačkog, već i glamuroznog izgleda sa svojih 68 godine duguje - osmosatnom noćnom snu. Kako je rekla u intervjuu za Gloriju bitno joj je da je do ponoći u postelji. Kao i Josipa Lisac i ona se podvrgnula metodi stimulacije mišića - teen liftingu.

Tu je i 71-godišnja Tereza Kesovija koja iz stila može održati lekciju mnogo mlađim djevojkama. Uz to što je uvijek elegantna, nikada je niste vidjeli bez frizure.

Francuskinje koje možemo usporediti s našim divama su Catherine Deneuve, Segolene Royal, popularna političarka iz redova socijalista, glumice Juliette Binoche i Isabelle Adjani, iako su malo mlađe od Catherine i Segolena, ali i Carla Bruni koja sa svoje 42 godine izgleda poput tinejdžerice.

Sve njeguju prirodni “look”, zbog čega je teško procijeniti koja je od njih bila na operaciji, no iznenadit će vas da je na zatezanju bila Juliette Binoche.

I za kraj - nikada, se ne odijevaju poput svojih kćeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 05:14