TUGA U DONJEM MIHOLJCU

NEMA VIŠE SUPER LJILJE, OMILJENE BLOGERICE OD 300 KG, NAJPOZNATIJE SVINJE NA BALKANU Otišla je okružena onima koji je ne gledaju kao slasnu mesinu

 
Super Ljilja sa skrbnicom
 Facebook

Mnogi su u Donjem Miholjcu od jučer tužni. Njihova roza ljepotica, najpoznatija svinja Balkana, Super Ljilja, više se neće valjati u omiljenoj kaljuži i "pisati" statuse o tome koliko uživa u mekinjama i koliko voli za desert smazati lubenicu ili sočnu bundevu.

Naime, Super Ljilja je uginula, a vijest o tome u kratko vrijeme postala je jedna od najčitanijih i najkomentiranijih na društvenim mrežama.

"Oprosti, Ljiljana. Oprosti što nismo znali i mogli bolje...", objavila je njena udomiteljica, 32-godišnja Ivana Grmoja, koja je Ljilju spasila i maknula s ulice, te odvela u svoj dom u Rakitovici koji je dijelila s 30 mačaka, tri psa, kokoši i patkom. Uz znakovite riječi i crno-bijelu fotografiju, Ljiljinim vjernim pratiteljima bilo je jasno što se dogodilo.

Teška bolest

Super Ljilja, blogerica i influencerica koju na Facebook stranici prati više od 10 tisuća ljudi, uginula je i iza sebe ostavila utučene fanove te potresenu udomiteljicu koja nije mogla doći do riječi. Sasvim razumljivo, jer kao da je ostala bez člana obitelji.

"Ljiljice, lubenice mila, sad si već na nekom ljepšem mjestu gdje te ništa ne boli", "Mirno spavaj, roza ljepotice. Pretužni smo. Imala si najbolje ljude uz sebe, vjerujem u to", samo su neki od komentara ožalošćenih fanova. Ljilja je sada, vjeruju, "na nekom nebeskom pašnjaku".

"Trči sretna negdje iza duge s drugom braćom i sestrama koji nisu imali tvoju sreću da dožive i požive sretne trenutke, i reci im da se borimo tu za njihove glasove i jedan bolji svijet u kojem okrutnosti prema životinjama više neće biti. Možda ga i doživimo, Ljiljo", opraštaju se fanovi od Ljiljane, koja je bila simbol veganske borbe u Hrvatskoj.

Živjet će Ljiljana u svakom atomu bića onih koji su zbog nje razmislili o svom načinu prehrane, kažu ponosni. "Otišla je sretna i voljena, kao što malo koja njene vrste ode. Roktaj iza duge, draga Ljiljo!", pišu obožavatelji.

Teško je mnogima pala Ljiljina smrt, no znalo se već pola godine da je takav rasplet neizbježan. Njezin je "rok trajanja" istjecao, kraj se približavao. Ljilja je bila teško bolesna. U siječnju je dobila upalu zglobova na svojim nožicama koje su sve teže podnosile njenih 300 kilograma. Svakodnevno je bila pod paskom veterinara koji joj je dolazio davati injekcije antibiotika i kalcija. No, znalo se da je to to: domaće svinje, kojima je radno ime "tovna svinja", niti ne žive dulje.

FACEBOOK / SUPER LJILJA

Problem debljanja

Udomiteljica ju je hranila pazeći na njenu kilažu. Međutim, svake zime imale bi problem s debljanjem jer Ljilja, čini se, nije voljela hladnoću i preko zime se gotovo nije kretala. Kada se ove zime udebljala, više nije uspjela ustati. Zima je za Ljilju, ostalo je zabilježeno na njenom blogu, uvijek bila posebno traumatično doba jer bi čula u susjedstvu da skviče svinje koje vode na klanje. Uznemirila bi se, počela skvičati i otrčala u svoj boks od straha, te povraćala od šoka.

Dodatnu poteškoću Ljiljinom stanju predstavljala je i činjenica da nikad nije funkcionirala kao druge predstavnice njene vrste. Nije bila oplođena i imala praščiće čime bi bila dobila prirodni hormonalni balans, nego je u tri godine svog života zapravo bila mažen i pažen ljubimac, od siječnja 2016. kada je kao maleno prasence pronađena polumrtva u kanalu uz cestu. Netko ju je bio bacio poput smeća. Zbrinuli su je volonteri osječkog azila. Spašena je i dva puta operirana, a onda ju je Ivana Grmoja uzela k sebi.

"Idem odspavati malo. Trebam skupiti snage za ovu borbu. Nije prva, a bogami neće biti ni zadnja! Nema mjesta sivim mislima! Ja sam roza svinja, roza pogleda na život" - "napisala" je Ljilja prije šest mjeseci rastuživši svoje fanove.

Poživjela je tri godine, nisu sve bile divne, no na kraju je otišla okružena onima koji je vole i ne gledaju kao slasnu mesinu. Otišla je, ali postala je legenda i idol svim roza prijateljicama.

'Super Ljilja bila je i ostat će simbol borbe za prava životinja'

O odlasku Super Ljilje oglasili su se i iz udruge Pobjeda. U nastavku u cijelosti prenosimo njihovu objavu.

Pronađena kao tek nekoliko tjedana staro prase, samo bačena u kanal jedne od slavonskih prometnica, negdje oko Božića prije 3 godine, spasila ju je osječka Udruga Pobjede, najpoznatija po tome što vodi osječki Azil za pse u kojem je utočište bio pronašao i Arči, tada najpoznatiji slavonski prasac koji je pomagao Pobjedama promicati veganstvo kao jedinu iskrenu ljubav prema životinjama, jer je bio svojevrsna maskota Azila.

U vrijeme kada je Ljilju upoznao svijet, najviše putem njene vlastite FB stranice Super Ljilja, Arči je već preminuo, od posljedica ljudske manipulacije genetikom kako bi svinje, kao i ostale životinje namijenjene isključivo uzgoju za hranu težile na vagi više, odnosno kako bi financijska korist od prodaje dijelova njihovih tijela bila što veća. Nakon mučnih i dugih pola godine borbe sa upalom zglobova koja nisu mogla nositi veličinu njegova tijela, odustalo je njegovo srce ostavljajući iza sebe mnoge ljude koji su tada već osvijestili sva zla industrije koja se naziva mesnom te svoj otpor prema istoj manifestirali prestankom jedenja životinja, kao vlastitim buđenjem.

Identičnu sudbinu doživjela je i njegova nasljednica Ljilja koja je Super u imenu zaslužila jer je od najranije dobi uspjevala u svojoj misiji a ta je bila da svijet učini boljim mjestom za sve pripadnice i pripadnike svoje vrste.

Nakon 7 mjeseci borbe za njeno zdravlje, nakon uspona i padova, Ljiljino srce prestalo je kucati u srijedu navečer.

Poruke ljudi koji su zahvaljujući Ljilji osvijestili bol i patnju životinja jedina su utjeha obitelji koja je tri godine brinula o Ljilji kao o članu svoje obitelji, kao i Udruzi Pobjede koja će u znak sjećanja na Ljilju nastaviti voditi Ljiljinu FB stranicu.

Super Ljilja bila je i ostat će simbol borbe za prava životinja, jer osim što je u mnogima potakla proces (samo)izliječenja ovoga svijeta koji živa bića tretira kao sirovinu, ostat će i zapamćena po tome što se život u njoj punih 7 mjeseci, uprkos bolovima, borio za ostanak!

Možda je samo željela pokazati koliko je svaki život, ma koliko on drugima bio malen i nebitan, velik onome tko ga živi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 14:32