INTIMNA PISMA

NEPOZNATI EINSTEIN Fasciniralo ga rođenje kćeri, svojoj Milevi je pisao: 'Toliko je volim! Sliči li meni?'

 Wikimedia Commons

“Je li zdrava i plače li već kako treba? Kakve ima oči? Je li gladna? Na koga od nas dvoje više nalikuje?” propituje 22-godišnji Albert Einstein u pismu poslanom 4. veljače 1902. iz poštanskog ureda u Bernu.

To pismo, upućeno Einsteinovoj djevojci i kasnijoj supruzi Milevi Marić, nalazi se među 5000 dokumenata koji su od petka dostupni na internetu u sklopu projekta Digital Einstein.

Einsteinova supruga, Novosađanka Mileva Marić s njihovim sinovima

Riječ je uglavnom o privatnoj korespondenciji, ali i nekim znanstvenim radovima nastalim do 44. godine života genijalnog fizičara, dakle od 1879. do 1923.

Dali je na posvajanje

“Dokumente želimo učiniti dostupnima široj javnosti, a ne samo povjesničarima, fizičarima i filozofima”, izjavila je za Guardian Diana Kormos-Buchwald, direktorica Einstein Papers Projecta, istaknuvši da se objavljeni dokumenti mogu čitati na njemačkom i engleskom jeziku.

Iako Einstein nije sačuvao mnoge od svojih ranih radova, netom objavljeni dokumenti pružaju jedinstven uvid u njegovu preobrazbu iz prosječnog studenta u jednog od najvećih znanstvenika 20. stoljeća. No, online zbirka pruža uvid i u nježniju stranu slavnog fizičara, o čemu upravo govori pismo u kojemu se brine za svoju tek rođenu kćerkicu. “Toliko je volim, iako je čak još nisam vidio”, piše Einstein o svojoj kćerkici. Lieserl, izvanbračna kći Alberta i Mileve, rođena je u siječnju 1902. u blizini Novog Sada. Bilo je to teško vrijeme u Einsteinovu životu jer nije mogao naći posao. Naposljetku se zaposlio u patentnom uredu u Bernu, gdje mu se Mileva pridružila, ali bez djevojčice. Njih dvoje vjenčali su se 1903., a rastali 1921.

U braku su imali dva sina, Hansa Alberta i Eduarda, dok je sudbina njihove kćeri Lieserl nepoznata. Poznato je da je djevojčica oboljela od šarlaha, ali se čini da je ozdravila pa su je Einsteinovi dali na posvajanje. Zasad je nepoznato je li Einstein ikad posjetio Lieserl. No, iz pisma je vidljivo da je bio fasciniran činjenicom da je postao otac djevojčice.

‘Nacrtaj mi je’

“To mora biti jako zanimljivo! Kad se budeš bolje osjećala, moraš mi je nacrtati”, napisao je Milevi Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:48