PRIJE I POSLIJE

NEVJEROJATNA TRANSFORMACIJA BIVŠEG OVISNIKA Skinuo se s metamfetamina i u samo godinu dana doživio veliku tjelesnu preobrazbu

 Reddit

Jednim jednostavnim selfiejem Amerikanac Ryan Harder pokazao je kako izgleda ovisnik o metamfetaminima, a kako godinu dana nakon što prestane uzimati drogu.

‘Jedna od najboljih stvari u tome što sam čist jest činjenica da ću trijezan doživjeti rođenje nećaka - sestra će mi postati mama’, rekao je Harder za britanski Mirror .

Ryan Harder podijelio je na Redditu svoje fotografije prije i poslije - stariju na kojoj je još uvijek bio ovisan o metamfetaminima i noviju, slikanu malo više od godinu dana nakon što je prestao uzimati drogu. Uz objavljene fotografije je napisao:

‘Ostavio sam se metamfetamina prije godinu dana. Nevjerojatno je koliko se toga može promijeniti.’

Korisnici su mu u komentarima uglavnom pružili podršku, čestitali i dijelili slična iskustva.

Tijekom teške ovisnosti Harder je imao periode kada je spavao na ulici, zadnje četiri godine je imao dosta perioda u kojima je zapravo bio beskućnik, više je puta završio na policiji, dobio je i nekoliko kaznenih prijava, dok one prekršajne ni ne broji. Dodao je i da je više puta razmišljao o samoubojstvu.

Kad su ga pitali je li postao ovisan kad je prvi put probao drogu, rekao je: ‘Zapravo ne. Pomislio sam kako je ovo super osjećaj i kako uopće nije tako grozno kako govore. Zato sam nastavio misleći da imam neku specijalnu, jedinstvenu samokontrolu koju drugi ljudi nemaju kad su u pitanju metamfetamini.’ Priznao je i da ga je upravo ta iluzija kontrole gurnula duboko u ovisnost.

Harder je ispričao i kako mu se tijelo promijenilo, kako je izgubio puno kose i počeo dobivati otvorene rane.

‘Dlake na licu su mi bile tako rijetke jer nikad nisam jeo pa mi je u tijelu nedostajalo hranjivih tvari koje su potrebne da bi kosa i dlaka pravilno rasli. Imao sam rane jer sam pincetom čupao urasle dlake, a onda to i grebao’, otkrio je.

Zahvaljujući grupnim terapijama i grupama podrške Harder se prestao drogirati u travnju prošle godine, a danas mu je obitelj najveća motivacija da ostane ‘čist’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:22