PSIHOLOGIJA SREĆE

NIKADA NE BISTE POGODILI KOJE 4 STVARI POVEĆAVAJU ZADOVOLJSTVO Sreća je stvar odluke, možete je kontrolirati!

 Colourbox

Kada govorimo o sreći postoji niz savjeta i prijedloga kako doći na to konačno odredište. Neke se isplati poslušati, neke ne. Međutim, postoji i oni koji su proizašli iz konkretnih znanstvenih istraživanja, dokazani na nizu pojedinačnih primjera.

Donosimo vam 4 znanstvena savjeta kako ostvariti sreću u životu, pritom raspolažući samo s onime što imate, a do njih je došao tim znanstvenika s UCLA, predvođenih psihologom Alexom Korbom.

1. Budite zahvalni

Put ka sreći kreće prvim korakom, a to je zahvalnost. Čak i kada vam se čini da nemate na čemu biti zahvalni - kada bolje razmislite pronaći ćete male ili velike sitnice koje čine život ljepšim i boljim.

Razlog zbog kojeg biste svakodnevno trebali prakticirati zahvalnost, krije se i u činjenici, odnosno znanstvenom dokazu, kako zahvalnost potiče lučenje dopamina i serotonina koji utječu na stanje sreće.

2. Imenujte svoje osjećaje

Osjećate se loše? Dajte tom osjećaju ime. Tjeskoba? Tuga? Ljutnja? Možda zvuči smiješno, no jedno istraživanje pokazalo je kako imenovanje, odnosno prepoznavanje osjećaja izravno mijenja njihov negativni učinak.

Susprežete li osjećaje, oni će vam se vratiti. Opišete li osjećaj u nekoliko riječi, bit će vam ga lakše otpustiti.

3. Donesite odluku

Je li vam se ikada dogodilo da ste, nakon donošenja neke odluke (bez obzira na posljedice), osjetili pravo olakšanje? Znanstvenici su dokazali kako donošenje svjesnih odluka smanjuje stres i brigu.

Znanstvenici idu i dalje od tog savjeta i dodaju kakve biste odluke trebali donositi, a odgovor je - dovoljno dobre. Sklonost ka perfekcionizmu može biti vrlo stresna stoga je važno biti svjestan činjenice da je važno samo da su odluke - dovoljno dobre. U suprotnom mozak troši previše energije i emocija te stvara osjećaj zbog kojeg se teško kontrolirate.

4. Dodirujte se s drugim ljudima

Bebe preživljavaju zahvaljujući dodiru, stoga vas ne treba čuditi potreba za bliskošću i prihvaćanjem drugih, jer te sitnice uvelike utječu na razinu sreće pojedinca.

Dodirivanjem se oslobađa oksitocin (hormon ljubavi) zahvaljujući kojemu će vas preplaviti osjećaj sreće. Dodirivanje ne mora biti uvijek u obliku grljenja. Biti će dovoljno i tapšanje ili pružanje ruke, a utjecat će na uvjerljivost osobe, povećava bliskost unutar tima pa čak utjecati i na matematičke vještine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:02