MALA JUNAKINJA

NJEZINA NEPOBJEDIVA VOLJA ZA ŽIVOTOM RASPLAKALA JE MNOGE Pa zar u cijeloj Hrvatskoj nema nikog tko bi udomio ovu heroinu?

 Foto: Udruga Sedma od Devet

Spašena je prije tri mjeseca, preživjela teške operacije, dobila kolica u kojima se normalno kreće... No, malena Ester, čija je volja za životom svojevremeno iznenadila i rasplakala brojne ljubitelje životinja diljem zemlje, još uvijek nije pronašla dom. Čak ni privremeni. Svoje dane ova nesretna kujica provodi u stacionaru jedne zagrebačke veterinarske ambulante. Tamo uglavnom spava u boksu. Veterinari se pobrinu za nju - nahrane je, daju joj vode, pobrinu se da obavi sve što mora, no svi znaju da Ester nije sretna,

Zapravo, ponekad je. Vikendima jedna volonterka udruge Sedma od Devet kujicu dovede k sebi u stan. Ne može to činiti svakog vikenda, s obzirom na posao, no kad god može, otiđe po nju. Smjesti je u kolica i zajedno odu doma. Prošeću livadom, ušuškaju se u krevet, podijele neku finu pseću poslasticu. Ester tada, dok sneno žmirka ispred televizije, udobno zavaljena u najudobniji kauč na svijetu, vjerojatno misli kako će njena sreća trajati zauvijek.

No, to se ne dogodi: nedjelja tako brzo dođe i malena se vrati u boks. Opet je onaj tužni pas, kakav je bila početkom siječnja ove godine, kada su je pronašli u selu Maljevci u Lici. Nalaz veterinara bio je jeziv: slomljena kralježnica i zdjelica. Rečeno je da nikad više neće hodati. Nije mogla sama vršiti nuždu. Bila je očajna, no luđački uporna: mjesecima je vukla zadnje noge sa sobom, svakako se snalazila za hranu, a o tome koliko ju je bolio odlazak na wc bolje je ne misliti. No, sjaj u očima nikad nije izgubila i zato su volonteri bili jednoglasni: da, ima 8 godina i teško je udomljiva, a uz to je i invalid, ali će se boriti za nju.

- Nije bilo lako ni njoj ni nama. No, uspjeli smo: postavljen joj je kateter, pa je samo potrebno dva ili tri puta dnevno izvući urin vani. To je lak postupak, nju ne boli, nema krvi niti ičega, a vlasniku je čak i lakši od toga da psa vodi na livadu. Ester ima svoju torbu za nošenje, a navikla se i na kolica. Dobro, nekad je malo klimava, ali se navikava i trči. Doduše, zbog izolacije u boksu na prvu se boji drugih pasa, pa zalaje na njih, ali kad vidi da je sve ok, smiri se - kaže Petra Puvača, predsjednica udruge Sedma od Devet.

Kaže otvoreno: ne skriva se da Ester nije lak slučaj. Osim katetera, zna imati i malenu pseću pelenu, jer joj "nekad pobjegne", kaže Petra s osmijehom. Ipak je kujica pseća dama u godinama, dodaje, a vlasniku koji će je voljeti ta pelena sigurno neće biti problem.

Ester traži, za početak, privremeni dom. Treba nečije toplo krilo, ruku koja će držati povodac na livadi i nekoga tko će joj poljubiti njušku svaki put kad joj promijeni pelenu. Ona je stari pas i izvjesno je da neće dugo živjeti, no svi se nadaju da će prije nego napusti ovaj svijet pronaći savršen dom. Najprije privremeni, da se makne iz hladnog boksa ambulante, a onda i trajni. Onaj u kojem će to tiho i nezahtjevno stvorenje voljeti do njenog zadnjeg daha. Jer, na kraju krajeva, kateter, kolica i pelena... Kad su takve sitnice bile prepreka za pravu ljubav?

Ako možete pružiti privremeni ili stalni dom malenoj Ester, javite se udruzi Sedma od Devet na 091/2338882.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:50