SLIJEDE DODATNA TESTIRANJA

OBEĆAVAJUĆE VIJESTI U BORBI PROTIV GRIPE Znanstvenici uzgojili mutirani virusu gripe koji bi mogao rezultirati učinkovitijim cjepivom

 Goran Sebelic / Ilustracija / CROPIX

Američki znanstvenici u laboratoriju su uzgojili mutirani virus gripe, koji bi mogao rezultirati proizvodnjom puno učinovitijeg cjepiva protiv ove opasne infekcije, objavljeno je u stručnome časopisu Science.

Iako su testiranja obavljena na laboratorijskim životinjama, a testiranje na ljudima još je daleko, znanstvenici smatraju kako je riječ o obećavajućem prvom koraku u borbi za učinkovitije sprečavanje širenja gripe.

Svjetska zdravstvena organizacija gripu smatra velikim zdravstvenim problemom na globalnoj razini jer se virusom u sezoni zarazi oko pet milijuna ljudi, a od njezinih posljedica umre njih 650.000.

- Zbog sposobnosti mutacije virusa i različitih vrsta sezonskog virusa gripe, svake je godine potrebno proizvesti novo cjepivo. Upravo zato učinkovitost cjepiva varira između 30 i 60 posto po sezoni - rekao je jedan od autora studije Ren Sun, profesor molekularne biologije i medicinske farmakologije na fakultetu David Geffen School of Medicine Sveučilišta u Kaliforniji.

- Ranije pandemije i epidemije ptičje gripe upućuju na potrebu razvoja novih vrsta cjepiva, koje će nas učinkovitije zaštititi.

Kako bi stvorili mutageni agens, znanstvenici su sekvencionirali genom više virusa gripe i identificirali one gene koji im omogućuju da preskoče prvu liniju obrane organizma od virusa.

- Poznato je da virusi gripe uspijevaju zaobići imunosni sustav, zbog čega znanstvenici rade na virusu koji je vrlo osjetljiv na jedan od primarnih imunološih mehanizama obrane organizma - stoji u izvješću američkih znanstvenika.

- Mutirani virus uspijeva preskočiti prvu liniju obrane organizma, funkciju interferona tipa 1(IFN-1), a ovaj 'naš' uzgojeni virus gripe 'kod laboratorijskih miševa izazvao je snažan imunosni odgovor' i životinje se nisu razboljele - ističe se u izvješću.

- Ovo bi mogao biti korak prema stvaranju cjepiva univerzalnog tipa protiv gripe - pohvalio se John Teijaro, jedan od autora studije s kalifornijskog Scripps Research Institutea. Dodao je da treba provesti dodatna istraživanja kako bi se proizvelo učinkovito cjepivo za ljude na bazi rezultata ovog istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2023 16:20