BROJANJE OVACA

'OBIČNO SPAVAM U MAJICI, A U ZADNJE VRIJEME PREFERIRAM SPAVANJE U TAJICAMA!' Naš novinar otkriva što znanstvenici kažu o spavanju BEZ odjeće

 cc

Kada se radi o spavanju i stupnjevima odjevenosti tijekom sna istinita je tvrdnja sto ljudi - sto ćudi.

Osobno sam isprobao sve moguće kombinacije, međutim uvijek sam svoje odluke donosio na temelju godišnjeg doba, odnosno temperature u stanu s kojom ću se morati boriti nakon buđenja i ustajanja. Spavanje u majici mi je prešlo u naviku te bih je se teško odrekao, a u posljednje vrijeme preferiram spavanje u tajicama. Ne pitajte zašto, jednostavno su udobne. Međutim, brzinska anketa okruženja pokazala je da su mišljenja i navike itekako podijeljeni.

'Kada se radi o spavanju, jedna od najvažnijih stvari je hlađenje tijela', kaže Shawn Stevenson, autor knjige 'Sleep Smarter: 21 Essential Strategies to Sleep Your Way to a Better Body, Better Health and Bigger Success', za Mic .

'Hlađenje će sniziti krvni tlak što će u produžetku pomoći tijelu pri aktivaciji autonomnog živčanog sustava zaduženog za odmor', kaže Stevenson i dodaje da hlađenje pomaže tijelu prilikom oslobađanja određenih hormona i enzima za obnavljanje tjelesnih funkcija.

Stevenson smatra da spavanje bez odjeće nije nužno, ali da ne treba odijevati ništa debelo. Theresa Fisher, urednica na portalu Van Winkle's argumentu da bi trebalo spavati bez odjeće ako će osoba tako lakše regulirati svoju temperaturu dodaje da će osoba lakše zaspati i održati duboki san kada joj je temperatura tijela niska.

Studija iz 2014. godine otkrila je da spavanje na većoj hladnoći aktivira 'smeđe masno tkivo', odnosno 'dobro masno tkivo', kod odraslih osoba. Smeđe masno tkivo pomaže pri sagorijevanju kalorija kako bi stvorilo toplinu, to je masnoća koju trebate što više, tvrdi časopis Women's Health .

S druge strane, kada se govori o spavanju, vaše psihološke potrebe moraju biti usklađene s vašim fiziološkim potrebama. 'Ako se ne osjećate ugodno spavajući bez odjeće, anksioznost koju ćete zbog toga osjećati poništit će sve fiziološke benefite', dodaje Fisher.

Argument više za spavanje bez ili s minimalno odjeće imaju parovi jer kad se nalazimo fizički blizu drugim osobama naše tijelo ispušta oksitocin , hormon 'maženja'. Fisher dodaje da bi partnerima svakako sugerirala da spavaju bez odjeće, kako bi iskoristili tu mogućnost.

Kada se radi o spavanju u odjeći, a posebice u grudnjacima kod žena, postoje dva ključna pitanja na koje je potrebno odgovoriti. Studija iz 2014. godine opovrgnula je tvrdnje da kod žena koje 24 sata na dan nose grudnjak postoji veća vjerojatnost od razvijanja raka. U tom smislu nema prepreka da žene spavaju u grudnjaku, međutim ne bi trebale očekivati da će im to pomoći u borbi protiv opuštanja grudi.

'Grudnjak će vam držati grudi i dati im oblik i izgled koji želite, međutim neće moći usporiti opuštanje koje uzrokuju gravitacija i starenje', kaže Dan Mills, potpredsjednik Američkog udruženja estetskih plastičnih kirurga, za časopis Health.

Kada se radi o spolnim organima, muškarci bi trebali izbjegavati usko donje rublje jer su neke studije pokazale da takvo donje rublje može utjecati na brojnost sperme , dok bi žene također trebale spavati 'komando' stilom. 'Iz perspektive disanja i prozračivanja, bolja je odluka spavanje bez donjeg rublja', kaže dr. Donnica Moore. Ako već morate spavati u donjem rublju, Moore sugerira da svakako odaberete pamučno zbog prozračnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 05:20