NESTABILNE BRAČNE ZAJEDNICE

OBITELJI SE RASPADAJU Parovi ne žele imati djecu, a sve više ih se rastaje

Jučer objavljeni podaci, prikupljeni u proljeće 2011., pokazuju da je broj samačkih domaćinstava veći negoli ikada

Broj bračnih parova s djecom u Velikoj Britaniji je pao na rekordno nisku razinu, samo je oko 4 milijuna takvih obitelji, pokazuje zadnji popis stanovništva. Razlog tome je dvojak: sve više parova se odlučuje ne imati djecu, a i sve više parova se rastaje, pa su obitelji u kojima oba partnera žive s djecom sve rjeđe. Statistika pokazuje da ih je svega

15,2 % ili 300 000 manje negoli ih je bilo prije deset godina. Vlasti sve više zabrinjava fenomen nestabilne obitelji i utjecaj raspadnutih obitelji na djecu koja dolaze iz njih.

Vladin ured prikuplja podatke i radi istraživanje o faktorima koji čine obitelj tako nestabilnom, proučava koje su obitelji najviše izložene riziku, koje se najbrže mijenjaju te što država može učiniti da zadrži obitelj skupa. Više udruga koje štite brak zalažu se da vlasti obitelji s djecom stimuliraju većim poreznim olakšicama negoli su ih imali do sada.

Jučer objavljeni podaci, prikupljeni u proljeće 2011., pokazuju da je broj samačkih domaćinstava veći negoli ikad do sada – čak osam milijuna. Gotovo svako treće domaćinstvo je samačko. Više od milijun parova živi odvojeno, pretpostavlja se da su često motivirani i poreznim sustavom, jer su porezne stope daleko niže za samce negoli za parove i oženjene. Oko 1 050 000 nevjenčanih parova živi s djecom, a ima i oko 1 900 000 kućanstava u kojima je samo jedan roditelj s djecom. Uočeno je da su oženjeni parovi ipak puno stabilniji negoli oni koji žive u nevjenčanom braku i rastaju se tri puta češće negoli formalno vjenčani. Gotovo polovica britanske djece u dobi od 13 do 15 godina danas žive samo s jednim roditeljem. Popis je pokazao da je Velika Britanija sve više integrirano višeetničko i višerasno društvo. Gotovo jedno od osam kućanstava ili 12% britanskih obitelji ima članove koji su različite etničke pripadnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:04