SKI PATROLA - BAD KLEINKIRCHHEIM

ODLIČAN ZA SUNČANJE, ALI SNJEŽNO SIGURAN BAŠ I NIJE! BKK ima dobrih staza i hotela, dva sjajna kupališta, problem je u - geografiji

 
 Tom Dubravec / CROPIX

Prođeš Karavanke, nekoliko minuta vožnje, skreneš kod Villacha, par serpentina i - eto te u Bad Kleinkirchheimu!

Može li bolje? Teško. Ono što tamo čeka skijaše jest 100 kilometara staza, nekoliko upravo odličnih, čuvena staza Franza Klammera, K70 i još poneka slične klase. U St. Oswaldu, pak, nekoliko kraćih, ali izazovnih, strmih, ozbiljnih. Pa dječjih, plavih, ugodnih, širokih. Kad tako gledamo na BKK, ispada da je raj planinski, da nema baš nikakvog razloga voziti još sat ili dva dalje, tražiti kruha pored pogače. Ali nije tako.

Problem Bad Kleinkirchheima, ne akutni nego kronični, jest nedostatak snijega. Bad je prenisko. A položajem takav da vrlo često ostaje kratkih rukava kad je o ciklonama riječ.

Sunca koliko hoćeš, vode termalne i više nego treba, dva odlična kupališta - Römerbad i St. Kathrein, hoteli s pet, četiri, tri zvjezdice, pansiona za “sitan novac”. Okej, Bad nema centar, nema šetnicu, nema šarma te vrste.

Ski pass

Dnevna - 49 eura

Šestodnevna - 251 euro

Ima jednu cestu, vrlo prometnu, i puno svega uz tu cestu. Drugačiji koncept, ali - ne smeta. Može i tako. Ponavljam, staze su odlične, skijalište je i nagibom i razgibanošću bogato. Žičare bi mogle biti modernije, istina, no i tu se “cvebu” da progutati. U Badu skijamo kvalitetno! Ako ima snijega...

Prošlog tjedna bilo je vjetra. Puno vjetra. Žičare nisu radile dva dana. Osim dječjih tepiha i Kaiserburgbahna, do međustanice. Pokušavam se ubaciti u kožu onoga tko je platio hotel za sebe i obitelj 300 eura dnevno, došao na tjedan dana, pa gledao kroz prozor kako vani šiba vjetar 100 km na sat.

Baš nezgodno. Ali protiv toga se ne može ništa. Ne može se ništa ni protiv činjenice da se Bad Kleinkirchheim nalazi prenisko te, što je još važnije, na položaju koji zaobilaze sve ozbiljnije ciklone.

Za sunčanje je to dobro, za sigurno skijanje manje dobro. Ja BKK volim zbog njegovih staza i hotela. Termalna me voda manje veseli i zanima, ali nije loše imati i to u ponudi. Još da ga je podići 500 metara, bio bi čudo.

Preporuka smještaja - Hotel Kirchheimerhof

Pravi hotel 4 Superior! Pozicija vrhunska, na skijaškoj stazi. Veliki parking za goste tih 80-ak soba.

Imali smo sreću naletjeti na junior suite, koji domaćini nazivaju Harmony. Fantastičan pogled na planine i cijeli Bad Kleinkirchheim. Odlična hrana, ali to se i podrazumijeva na ovakvih mjestima. Wellness je podijeljen na dječji i onaj za odrasle. Odlična ideja. Bazen, veliki jacuzzi, nekoliko efikasnih sauna, puno mjesta za odmor. Postoji i vanjski bazen, on je posebna atrakcija. Ako netko nije potrošio dovoljno kalorija na skijaškoj stazi, neka ode u lijepo opremljeni fitness hotela Kirchheimerhof. Pedeset godina tradicije, odlično vođen objekt. S korektnim cijenama.

Bad Kleinkirchheim, Austrija, 040220.
Ski Patrola jutarnjeg lista - Skijaliste Bad Kleinkirchheim i St. Oswald.
Na fotografiji: hotel Kirchheimerhof.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Bad Kleinkirchheim, Austrija, 040220.
Ski Patrola jutarnjeg lista - Skijaliste Bad Kleinkirchheim i St. Oswald.
Na fotografiji: soba u hotelu Kirchheimerhof.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

'Dovest ću Dinamo na pripreme u BKK!'

Mario Mažar deset je godina u Bad Kleinkirchheimu. Prvo kao pomoćni radnik, danas ugledni barmen u hotelu Kirchheimerhof. Elegantnih pokreta, sa svim onim trikovima koje pravi barmen mora znati, Mario privlači i goste koji nisu smješteni u Kirchheimerhofu. Vole njegove koktele.

- Dođu, popričaju, gledaju kako slažem koktele, odaberu. Ide mi dobro, ne žalim se. Kirchheimerhof je odličan hotel, jedan od najboljih u Badu. Puno je poznatih gostiju iz raznih država. Ima Hrvata, naravno, pa i nekih nogometaša Dinama. Dobar sam s Marijem Mamićem, tako s još nekima. Ali ne bih o imenima - napola zakopčan ostaje Riječanin Mario. I onda se ipak malo raskomoti:

Bad Kleinkirchheim, Austrija, 040220.
Ski Patrola jutarnjeg lista - Skijaliste Bad Kleinkirchheim i St. Oswald.
Na fotografiji: Mario Mazar, barmen u hotelu Kirchheimerhof.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

- Moskovski Lokomotiv, pa Spartak, Udinese, Parma, Wolfsburg, Borussia... To su neki od klubova koji su nam bili gosti tijekom ljetnih priprema. E da, i Hajduk! Čini mi se da su ovdje bili prije pet godina. Možda vam ne bih trebao reći jer nije posve sigurno, ali... Najvjerojatnije ćemo dogovoriti da Dinamo bude naš gost sljedećeg ljeta! Eto, to bi onda zaokružilo priču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:46