JEDINSTVENA LJEPOTA

Okoliš gradi mostove - Park prirode Medvednica

U srijedu, 02.06.2010. učenici SŠ Krapina i njihovi gosti iz Njemačke, iz grada Stralsunda, imali su priliku bolje upoznati jedinstvenu ljepotu Parka prirode Medvednica. Iako ih vrijeme nije služilo, prošetali su šumskom stazom Bliznec i od biologinje Petre Sović saznali nešto više o potocima, te o biljnom i životinjskom svijetu Medvednice. Ljubazno osoblje parka pobliže ih je upoznalo i s ustrojstvom parka te aktivnostima koje provode.

Park prirode Medvednica osnovan je 16.lipnja 1981. godine temeljem Zakona o proglašenju zapadnog dijela Medvednice parkom prirode. Park poznat po prirodnim ljepotama, obuhvaća područje Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te se sastoji od od 8 rezervata šumske vegetacije, 4 spomenika prirode, 2 hortikulturalna spomenika i preko 60 kulturnih dobara. Od posebnosti možemo izdvojiti Šumsku stazu 'Bliznec' za osobe s invaliditetom, špilju Veternicu , srednjovjekovni rudnik Zrinski , 500 Horvatovih stuba ..

Unutarnje ustrojstvo parka čine Ured ravnatelja i šest službi. Iako je predviđeno 55 radnih mjesta, u svim službama radi samo osamnaestero ljudi. Djelatnici parka kažu kako uživaju u svom poslu koji ima mnogo prednosti, kao boravak u prirodi, ali također navode i neke lošije strane poput povremeno loših vremenskih uvjeta. Primarna funkcija parka jest prirodna i kulturna zaštita, a sekundarna edukacija, interpretacija i promocija parka. U želji za educiranjem mlađih naraštaja, djelatnici parka izravno provode različite aktivnosti vezane uz šumu i ekologiju ili neizravno pomoću različitih tiskanih materijala ili audiovizualnih programa.

Turizam parka prirode počeo se razvijati u 19. stoljeću razvojem infrastrukture za posjetitelje kao što su planinarske staze, planinarski domovi, izletišta, skloništa, ceste, osnivana su različita društva. Procjenjuje se kako park godišnje posjeti oko milijun posjetitelja, no točan broj se ne može znati jer se ulaz u park ne naplaćuje.

U sklopu razgledavanja učenici Srednje škole Krapine i Berufliche Schule Stralsund obišli su Bliznec. Bliznec je vrlo staro naselje koje je najprije pripadalo Medvedgradu, a sredinom 13. st. Bela IV ga daruje dominikancima (tada se zvao Blizna). Pored potoka Bliznec može se također vidjeti lugarnica Bliznec, u kojoj je sjedište Javne ustanove "Park prirode Medvednica". Godine 2001. izgrađena je i prva poučna staza u Hrvatskoj koja je u potpunosti prilagođena osobama sa svim vrstama invaliditeta. Staza prati tok gore navedenog potoka Bliznec. Važno je još spomenuti ptice koje su već godinama njegovi važni posjetioci:

Pastirica

-vitke ptice,oko 18cm duge

-zadržavaju se u blizini rijeka ili potoka

-let im je valovit

-prepoznatljiv cvrkut

-osnovne vrste: bijela pastirica(Motacilla alba), Gorska pastirica(Motacilla cinerea)

Bijela pastirica

-najčešća vrsta

-jednolično sive boje,trbuh bijeli do blago sivi, prsa i grlo potpuno crni(izraženiji kod muških)

-hrane se raznovrsnim mušicama, vretenima, crvićima

-gnijezde se 2-3 puta godišnje u drvećima, ispod krovova,dasaka, u gustom šiblju

-brižni su roditelji

-rasprostranjene po cijeloj Europi,pa i šire(Afrika,Azija)

Gorska pastirica

-sreće se uz rijeke,brdske i planinske potoke

-razmnožava se 1-2 puta godišnje krajem proljeća

Vodenkos

-teritorijalna ptica-samo jedan par na jednom području

-gnijezde se na stijenama iznad potoka

-hrane se vodenim kukcima-da bi ih uhvatili moraju roniti

- mlade ptice prvo nauče plivati nego letjeti

Nataša Horvat, Ivana Švaljek, Edita Zajec - Srednja škola Krapina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:52