HRVATSKA UMJETNOST SE NE PREDAJE

ONLINE GALERIJE SU HIT Slikari, grafičari, stripaši na društvenim mrežama objavljuju svoje radove potaknute pandemijom

 
Dučak na iPadu gotovo svaki dan crta nešto kao intimni dnevnik izolacije

Danilo Dučak živi u Motovunu i svaki dan crta na iPadu. Radovi su potpisani datumom i uz njih piše “Doba korone i potresa”.

Crtati je na iPadu počeo pretprošlo ljeto, hvatao je turiste, njihovu užurbanu vrevu. Zadnjih tjedana gotovo na dnevnoj bazi objavljuje ilustracije na društvenim mrežama. Kako kaže: “Počeo sam iz očaja, morao sam te emocije negdje ispucati. Crtam obično ujutro, nakon što čujem prve vijesti. Imam par programa na iPadu, crtam i pomalo učim. Ove bih crteže prije nazvao svojim intimnim dnevnikom o onome što se događa oko nas, ne smatram ih direktnim ilustracijama o koroni.”

Zagreb, 161116.
Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20.
Otvorenje izlozbe Zvrljotine akademskog slikara Danila Ducaka.
Na fotografiji: Danilo Ducak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX
Danilo Dučak

“Na prvim se radovima vidi koliko sam bio šokiran, kao i svi ostali, sada smo se polako, malo-pomalo svi naviknuli”, kaže. Nacrtao je, primjerice, psa i mačku, na udaljenosti od jednog, dva metra. “Da, taj se rad ubraja među moje ranije radove. Pas i mačka i inače su na udaljenosti.”

Svakodnevicu u Motovunu opisuje kao da je pomalo nalik zimskim danima, nema puno ljudi. “U dućan idem svaki drugi, treći dan, nosim rukavice i masku. Pokušavam se osloboditi stresa. Pse prošećem u šumi gdje nikoga ne sretnem. Ovdje više-manje svi sve znamo, pazimo na distancu i poštujemo pravila”, govori.

Tjeskoba kao umjetnost

Privatna arhiva
PAULINA JAZVIĆ Muškarac zatvoren u klaustrofobičnoj kutiji poručuje “Ne, stvarno, dobro mi je”

Paulina Jazvić živi u Zagrebu, atelje joj je u sklopu stana pa tamo i stvara. Ona je naslikala muškarca, u gaćama, zatvorenog u klaustrofobičnoj kutiji. Pogled mu je očajan, no na slici piše potpuna suprotnost: “No really, I am fine.” Kako govori ova umjetnica: “Rad je nastao ranije, u vrijeme moje izložbe ‘I recommend Vodka’ u zagrebačkoj Laubi, a stavila sam ga na društvene mreže jer se uklapa dobro u današnju situaciju. Svi mi na neki način glumimo da smo dobro, pitanje je kako smo uistinu”, kaže. Ona i inače slika tjeskobu, kako bi se tog osjećaja kroz umjetnost riješila. “Čovjek se zabio u svoju kutiju i u svoj svijet, u toj kutiji on razmišlja, što i kako dalje”.

Zagreb, 080717.
Lauba.
Umjetnica Tea Jurisic uz postav izlozbe u Laubi.
Na fotografiji: Tea Jurisic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Rad umjetnice Jurišić “QuaranTinder” prikazuje muškarca s batakom kojeg lanac u obliku virusa drži prikovanog za fotelju

Talentirana mlada Tea Jurišić, KVAR ilustracije, napravila je nekoliko radova na temu koronavirusa. Među prvima je bio virus među mnoštvom wc papira. Drugi se zove “QuaranTinder”. Prikazuje muškarca kako jede dopola izgrizen batak, ispod njega je časopis, lanac u obliku virusa drži ga prikovanog za fotelju, dok gleda kroz prozor. Riječima same umjetnice: “Šime je ostao bez svoje omiljene zanimacije - galebarenja i škicanja zgodnih cura po rivi. Lako za sezonu, ali neće biti Čehinja, Mađarica, Poljakinja... Sve što mu je preostalo je zadovoljiti se s dvogledom i pogledom na gospođice koje sunčaju svoja tijela na proljetnim zrakama sunca, i nadati se skorom otvorenju granica. Ako ništa drugo, barem virtualne tete spašavaju stvar.”

Par u donjem rublju

Nagrađivani autor animiranih filmova i stripova Simon Bogojević Narath svaki dan na stranici Hrvatski autorski strip objavljuje nastavke grafičke novele “The Saturn’s Circle”, ovaj put vezane na temu koronavirusa. Na najnovijoj koju je objavio, protagonisti, čije su glave u obliku koronavirusa trgaju se za novcem koji leti u zraku. “To su dnevnički zapisi toka svijesti. Nastavlja se na spomenuti strip ‘The Saturn’s Circle’ koji sam izdao, i likovi i njihovi međusobni odnosi su iz tog stripa”.

Privatna arhiva
Umjetnik Badurina poznat je po britkim fotomontažama

Željko Badurina poznat je po svojim duhovitim opaskama, britkim fotomontažama, koje objavljuje preko društvenih mreža. Ne nedostaje niti komentara na aktualnu situaciju. Najnoviji prikazuje ljude na golemom napuhanom čamcu, kakve se često znalo viđati protekle godine, kako su udaljeni jedni od drugih metar do dva, i razgovaraju jedni s drugima. “Pazimo na socijalnu distancu, a ti?” pita jedna od njih, drugi odgovara “I ja”. Kako govori Željko Badurina: “Inspirira me što čujem preko medija. Sinoć sam gledao prazne ulice centra New Yorka, Petu aveniju, velegrad koji više ze živi. Ovaj je posljednji komentar koji sam stavio vezan na turizam, kako će sve izgledati ljeti. Volio bih da ljeti sve bude po starom, no...”

Privatna arhiva
Splitska umjetnica Kljaković Braić ne odustaje od humora

Tisja Kljaković Braić splitska je umjetnica poznata po britkom humoru na temu dvoje protagonista kroz koje prikazuje bračnu i inu svakodnevicu, na temelju čega joj je Fraktura objavila knjigu “Oni”. Jedna od najnovijih ilustracija prikazuje par, ponovno u donjem rublju, kako se gleda, pri čemu ona izjavljuje. “Fali mi svekrva”. Kako govori: “Ideja mi dođe odjednom, sve nastane u pet minuta. Nagomilani rad dođe na naplatu u tom jednom trenutku.” Što se tiče načina života, bračnog života koji se često komentira posljednjih dana po mrežama, govori: “Meni se toga nije puno promijenilo u tom kontekstu, muž i ja i inače smo dvadeset četiri sata zajedno, ne vidim razliku. Jedino što on ide u lov na artikle vani, a ja sve dezinficiram kad on dođe kući.”

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 12:56