DIVNA SCENA

'OSAM GODINA SMO OVO POKUŠAVALI SNIMITI' Kamerom ulovili buđenje medvjeda iz zimskog sna: 'Ako nakon ovoga ne zaboravite na koronu, onda stvarno...'

 
 Youtube

Jednog sunčanog proljetnog dana, trapavi medo grizli nazvan Boo, izašao je iz svojeg zimskog skrovišta, otresao snijeg sa svojeg debelog krznenog kaputa i još snen pogledao uokolo.

Ovaj trenutak ovjekovječen je u zadivljujućem videu, baš kao i reakcija madvjedu najbližih ljudi: rendžera skloništa za grizli medvjede u planinama Rocky u Kanadi, piše Guardian.

- Mama je jako ponosna na tebe! Ti si tako lijep prizor, kaže Nicole Gangnon u videu koji je snimila svojim telefonom. Snimka je na Twitteru ubrzo prikupila više od 100.000 pregleda i tako pružila ljudima tako prijeko potrebni odmor od koronavirusa.

Gangnon je imala i dodatni razlog da bude tako vesela jer je prizor buđenja medvjeda i njegovog izlaska iz zimske nastambe pokušavala snimiti čak osam godina.

- Uvijek smo pokušavali postaviti kamere i svaki put kad bi medo izašao iz svoje kućice, tehnika nas je izdala, tako da nikad nismo uspjeli snimiti ovaj trenutak, kazala je Gangnon.

Iako je rođen u divljini, Boo živi sam u skloništu za grizli medvjede, ograđenom prostoru od 20 hektara pored skijaškog resorta Kicking Horse, nedaleko gradića Goldena.

Nakon što su mu majku ubili krivolovci 2002. godine, Boo je stigao u sklonište zajedno sa sestrom Cari. No ona je, nažalost, uginula od zapletaja crijeva tijekom svije prve zime u skloništu. Boo, s druge strane, sjajno napreduje i privlači mnoge posjetitelje da ga dođu vidjeti u njegovu nastambu.

Kućica od debla u kojoj Boo spava svake zime, ujedno je i laboratorij za proučavanje medvjeda jer omogućuje istraživačima da ga promatraju za vrijeme hibernacije.

17. ožujka Nicole Gangnon čula je neke zvukove i svjedočila Booevom izlasku iz kućice.

- Bilo je prelijepo napokon ga vidjeti uživo umjesto na snimci. Jako je sretan! Skoro da mu možete vidjeti osmijeh na licu kojim kao da poručuje: 'Dobro jutro, svijete! Ponovno sam ovdje!' Bila sam do suza ganuta kad sam ga vidjela. Mislim da je to nešto što nam je svima potrebno u zadnje vrijeme, rekla je Gangnon.

- Boo je donio mnogo radosti u svijet, sad kad su mnogi u izolaciji. Ljudima je bilo doista drago vidjeti da život nije stao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:04