Slavni u samoizolaciji

#OSTAJEMDOMA NE MORA BITI BAUK, TO NAJBOLJE POKAZUJE PRIMJER ALENA ISLAMOVIĆA 'Sa suprugom gledam najljepše filmove, a balkon je naša oaza!'

 
Alen Islamović
 Privatna arhiva

Boravak kod kuće jedini je način da se zaustavi epidemija koronavirusa. Iz tog razloga ključno je poštivati preporuke Kriznog stožera civilne zaštite. Upravo zbog toga pridružili smo se globalnoj kampanji #ostajemdoma koja uključuje umjetnike, pjevače, osobe iz svijeta sporta i zabave. Svi oni ambasadori su ujedinjene Hrvatske, ujedinjene u jedinoj ispravnoj odluci u ovom trenutku, a to je da izbjegavamo nepotrebne kontakte. Posebno se to odnosi na starije građane koji spadaju u najrizičniju skupinu.

Vjeran Zuppa (80), dramaturg i pjesnik

Zagreb, 281113.
Tratinska ulica.
Vjeran Zuppa, hrvatski dramaturg, teoreticar knjizevnosti, pjesnik, kazalisni teoreticar i kriticar.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / Hanza Media
Vjeran Zuppa

- Uglavnom sam kući, a sa svojevrsnom karantenom sam započeo još i ranije, zbog bolova u križima. Tako da, i prije koronavirusa sam bio naviknut da manje izlazim. No, zbog bolova u križima bih morao i prošetati svaki dan, barem 2-3 kilometra. To napravim i danas, ali obavezno pustim ulicama Trešnjevke - poručio nam je iz svog doma teoretičar književnosti i kazališta, dramaturg i pjesnik Vjeran Zuppa.

- Situacija s virusom je ozbiljna, i treba se pridržavati objavljenih mjera. Ja uglavnom doma pišem, ali kako se ova nevolja s virusom brzo uvuče i jednu opću ljudsku nevolju, meni pisanje ovih dana ne ide naročito, iako je dobro bilo započelo. Ja sam zarobljen situacijom, previše buljim u TV vijesti i to mi oduzima pozornost - nastavio je Zuppa o svojoj svakodnevici, zbog koje ovih dana ima poteškoća s pisanjem.

Zatim je apelirao i na mlade da imaju razumijevanja te se pridržavaju izrečenih mjera.

- Situacija s virusom je ozbiljna, i treba se pridržavati mjera koje su objavljene. Ja imam sina od trideset godina, on je arhitekt, i manje-više stoji doma. Izlazi kad zaista mora, sastaje se na otvorenom. Nije lako mladom čovjeku, jer takav ima ležerniji stav i ja to razumijem, ali svi moramo pripaziti ovih dana - komentirao je Zuppa koji je ponudio i svoju, apsurdnu teoriju o kraju korona krize.

- Kako se godinama bavim apsurdom na ovaj ili onaj način, ja mogu ponuditi teoriju da će ova kriza završiti apsurdno i eksplozivno. Upravo kako je započela, tako će i završiti. Naglo. To je neka moja ideja, ali mislim da je puno realističnije reći ono što je napisao Alexandre Dumas kao zadnju rečenicu svog romana Grof Monte - zaključuje Zuppa.

Slavenka Drakulić (70), književnica

Zagreb, 071112.
Spisateljica Slavenka Drakulic snimljena u Gradskoj kavani dan uoci izlaska svoje nove knjige
Neja Markičević / Hanza Media
Slavenka Drakulić

Kao imuno suprimirana osoba, čiji je imunosni sustav potisnut, uz to i dijabetičarka, zasigurno pripadam u najugroženiju skupinu stanovništva, te sve mjere i preporuke u borbi protiv sprečavanja širenja virusne pandemije apsolutno podržavam. Trenutačno sam u Stockholmu, gdje zasad ništa nije zabranjeno, ali vrijeme provodim u svojoj kući, gdje pišem, čitam i pratim vijesti iz domovine i svijeta. S novonastalom situacijom se dobro nosim, ali mi je jako teško prihvatiti da me se dodatno socijalno diskvalificira samo zbog životne dobi 65+. Pripadam, naime, generaciji koja je odrasla s idejom da ste stari/mladi onoliko koliko se starim/mladim osjećate

Alen Islamović (62), pjevač

Zagreb, 170215.
Klub, Beertija.
Promocija knjige o Bijelom Dugmetu autora Dusana Vesica, Sta bi dao da si na mom mjestu.
Na fotografiji: Alen Islamovic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / Hanza Media
Alen Islamović

Dok koronavirus hara Europom maknite se od gužvi, zadimljenih kafića, pozdravljanja i ljubljenja. Moj balkon je postao moj novi svijet. Čak nisam do sad ni primijetio da na njemu može biti prelijepo. Jutarnja kavica s čašom šljivovice, čitanje knjige, plan nabavki za 3- 4 dana. Sa suprugom gledam najljepše filmove u zadnjih 50 godina ,Čak sam gledao i bitku na Sutjesci fenomenalan film, fantastični glumci gdje sudjeluje oko 4-5 tisuća statista. Poslije ručka opet na balkon koji ima 20 metara kvadratnih i čašica dobrog bijelog ili crnog vina, sunce. Ta kućna karantena i nije loša ako se organiziraš, navikneš se. Ja i supruga smo sami s našim ljubimcem i dobro nam ide - priča Islamović.

- Poruke treba shvatiti ozbiljno. Ja sam otkazao sve koncerte po Europi do kraja 4 tog mjeseca . Tu je bilo i koncerata s Bijelim dugmetom otkazali smo London, Düsseldorf, Prag, ja sam otkazao Istanbul, Innsbruck... Moramo preživjeti ovu agoniju koja nas je zadesila, preživjet ćemo, ovo nam je škola za ubuduće. Europa mora jedinstveno reagirati, a ne pustiti da države samoinicijativno donose odluke. Nered nastaje kad ti susjed istrese smeće u dvorište, a ti to isto smeće prebaciš svom drugom susjedu u dvorište i krene kaos. Europu kao da smo mi naučili kako se to radi - zaključuje nekadašnji član Bijelog dugmeta.

Đelo Hadžiselimović (69), novinar

Emica Elveđi/Hanza Media
Đelo Hađiselimović

- Da, jedan sam od onih koji se odlučio na samoizolaciju. Kompjuter, televizija, filmovi, dokumentarci, sve što nisam stigao ili sam propustio zbog drugih obaveza, sada nadoknađujem. Ne bojim se, samo sam oprezan. Uživam tako na svježem zraku na svom balkonu, ako se uspijem "prošvercati" do Tuškanca, odem na Cmrok u šetnju i to je to - govori bivši HTV-ov urednik, sinonim za dokumentarni program Đelo Hadžiselimović. Kućne zalihe, kaže, ipak nije stvarao i čudi se kada vidi ljude kako vuku prepune vrećice, jer smatra da za tako nešto nema potrebe. No da stariji od 65 godina i sve rizične skupine trebaju što više biti doma i dodatno oprezni, to smatra potrebnim.

- Moja poruka za sve je slušajte naš Nacionalni stožer jer ljudi znaju što govore! - zaključuje legendarni Đelo.

Radojka Šverko (71), pjevačka diva

Zagreb, 110517. 
Pjevacica Radojka Sverko ove godine obiljezava pedeset godina profesionalne glazbene karijere.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
Radojka Šverko

- Moram priznati da se zapravo ništa specijalno nije promijenilo u mojoj svakodnevici zbog koronavirusa jer sam oduvijek kućni tip. Volim biti doma, nisam od onih koji sjede na špici da budu viđeni. Ovdje uživam, gledam kroz prozor zelenilo, u šumu, pijem kavu i pratim vijesti.

Ono što je drugačije otkako je krenula epidemija je da se ne viđam s prijateljima, ne idem k njima, oni ne dolaze k meni ali to je nešto što ćemo morati izdržati neko vrijeme. Naravno, čujemo se telefonom, razmjenjujemo poruke preko WhatsAppa i Vibera i u stvari sam u stalnom kontaktu s dragim ljudima iz cijelog svijeta otkako je krenula priča s koronom. Nije to baš kao ugodan razgovor licem u lice, no kao što rekoh - izdržat ćemo. Znam i da će mnoge slobodne umjetnike poput mene ova epidemija pogoditi i tako da će morati otkazivati nastupe i druge planove ali to je izvan naše moći.

Svakako se treba čuvati, treba slušati što nam govore stručnjaci, što govore znanstvenici i ponašati se u skladu s njihovim preporukama.

Divim se svim ljudima koji rukovode kriznim stožerom, mislim da to rade jako dobro i da stvari nisu puno gore zahvaljujući prije svega njihovu radu i uspješnoj organizaciji. A svi mi možemo pomoći sprečavanju širenja zaraze koronavirusom pridržavajući se mjera koje propisuju i, posebice kada su starije osobe u pitanju, ne izlaziti bez potrebe nego ostati doma - ispričala je Radojka.


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:39