INCIDENT U 5. RAZREDU

OTAC DJEČAKA KOJI JE U OŠ STENJEVEC NAPRAVIO KAOS 'Učiteljica mu je zaprijetila da će ga snimiti i to objaviti na internetu... On se sada boji'

 
Razred, ilustracija
 Nenad Dugi / CROPIX / CROPIX

Dječak koji ima visoko funkcionalni oblik poremećaja autističnog spektra nedavno je u Osnovnoj školi Stenjevec izazvao incident. Navodno je razbio računalo te bacio učiteljičin mobitel kroz prozor, o čemu su brujale društvene mreže prošli tjedan.

"Prema onome što sam saznao, naš sin je pisao kredom po ploči neprimjerenu riječ. To vam je tipična reakcija kod nekoga tko ima njegovu dijagnozu. Osjeća se loše, treba pomoć, ali je ne zna tražiti na pravi način. Učiteljica je situaciju pogrešno shvatila i pred cijelim razredom mu zaprijetila da će ga snimiti i to objaviti na internetu. Pritom je u ruci držala mobitel. Koliko sam saznao, on nije usmjerio svoju agresiju prema učiteljici, nego prema njenom mobitelu i računalu, znači sredstvima koja su trebala biti iskorištena da bi ga se dodatno ponizilo", komentirao je dječakov otac za ZagrebInfo.

Dodao je da je mališan trenutno vrlo dramatično i ne želi ići u školu.

Njegovu agresiju objašnjava time što su dječaku promijenili asistenta i nije dobro reagirao na prijelaz iz četvrtog u peti razred, kada se iz razredne nastave prelazi u predmetnu.

Previše promjena u kratkom roku

"Jednostavno, bilo je to previše promjena za njega u tako kratkom roku i umjesto da mu škola pomogne, odlučili su pedagoškim, odnosno represivnim mjerama, korigirati njegovo ponašanje", tvrdi tata.

Dodaje da su ga znali odvoditi iz učionice, slali kod pedagoginje ili zadržavali u pedagoškom kabinetu.

"Na neki način, pokušavali su ga izolirati ili plašiti izolacijom. Na samom početku školske godine, znači prije incidenta s profesoricom zemljopisa, knjižničar ga je oborio i pritisnuo na pod, što je prouzrokovalo i ozljedu ramena za koju postoji i zdravstvena dokumentacija. Škola taji informacije", kaže otac, kojeg je duboko potresla cijela situacija, ali ne osuđuje školu jer je 'svjestan gdje živi i koliko je Hrvatska daleko od zemalja poput Njemačke i Švedske'.

"On se sad boji i strah ga je. Škola je u vezi s Kukuljićevom, a nas roditelje nitko ništa ne pita. Usprkos teškoćama, ostvario je veliki napredak i bio bi pravi zločin kada bi ga se sada isključilo iz redovne škole”, rekao je roditelj dječaka s posebnim potrebama za ZagrebInfo.

Reakciju ravnateljice OŠ Stenjevec koja demantira niz navoda iz ovoga teksta pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 11:11