Relaks trening

OTKOČITE SE NAKON DUGOTRAJNOG SJEDENJA Renata Sopek donosi 5 ključnih vježbi za istezanje kako biste ostali gipki i smireni

 
 Aktivna Hrvatska

Kvalitetan san, pravilno disanje i istezanje za gipkost tijela. Ove tri stvari ključne su za kvalitetu života i smirene živce u izolaciji, u razdoblju kad smo cijele dane zatvoreni u naša četiri zida.

Posljednjih nekoliko dana itekako su bili stresni. Nakon potresa i uz stalnu opasnost od koronavirusa potrebno je provesti antistres metodu koja će nam pomoći da lakše idemo kroz ovaj tjedan.

Jutarnji list i sportsko-edukativni projekt Aktivna Hrvatska ovog vas tjedna savjetuju kako opustiti tijelo i duh. Generalni partner projekta Aktivna Hrvatska je HEP, a Renata Sopek nas uz vodstvo predavača na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu Marina Dadića vodi kroz trening kojem će naše tijelo biti itekako zahvalno.

Najučinkovitija metoda i za najbolje trenirane sportaše, ali i obične rekreativce jest san. Da bi bio kvalitetan, soba u kojoj spavamo mora biti hladnija i mračnija, moramo iz nje maknuti sva umjetna svjetla i probuditi se na prvi alarm, a ne odgađati buđenje.

Osim sna kao najvažnije metode oporavka ili regeneracije organizma važno je znati i dobro disati. Bez sna možda i možemo izdržati nekoliko dana, međutim bez disanja samo nekoliko minuta, a jako je povezano s nizom procesa vezanih uz koncentraciju, pažnju, fokus, kao i mentalni i tjelesni oporavak. Pitate se kako disati kad ionako to već radite dobro? Međutim, i na disanju možemo raditi tako da nekoliko minuta dnevno pa čak i više puta dnevno duboko, koncentrirano dišemo. Dubokim udasima i još dubljim izdasima djelujemo na simpatički dio živčanog sustava koji je zadužen za napore i dnevnu izvedbu.

Osim ovih svakodnevnih metoda na čijim kvalitetama trebamo raditi, postoje i trenizni regeneracije ili oporavka, a jedan od njih je trening mobilnosti ili fleksibilnosti.

Često prije ili nakon neke tjelesne aktivnosti imamo potrebu istegnuti se, međutim trening istezanja možemo raditi i zasebno, a pomoću kojeg možemo djelovati na velik dio mišićnog i lokomotornog sustava te činiti ga zdravijim i otpornijim. Tim Aktivne Hrvatske donosi vam trening istezanja koji možete izvoditi čak i više puta dnevno, osobito u ovom razdoblju kada tijekom dana i nismo toliko aktivni koliko bismo trebali biti. Ovaj tip treninga mogu izvoditi oni najmlađi te je poželjan i za osobe srednje i starije životne dobi, neovisno o razini treniranosti.

1. ISTEZANJE STRAŽNJE STRANE NATKOLJENICE U ISKORAKU

U poziciji iskoraka ravnih leđa odnosno neutralnom pozicijom kralježnice idite u pretklon trupa te ovu poziciju zadržite 30 sekundi svaka noga kroz 3 serije. Važno je u izvedbi ove vježbe osjetite istezanje mišića stražnje strane natkoljenice te da tijekom zadržavanja pozicije duboko dišete

Aktivna Hrvatska

2. ISTEZANJE UNUTARNJE STRANE NATKOLJENICE

Iz pozicije širokog raskoraka lagano se spustite na jednu stranu te osjetite istezanje mišića unutarnje strane natkoljenice. Navedenu poziciju zadržite 30 sekundi svaka noga kroz 3 serije. Kao i u prethodnoj vježbi, duboko dišite!

Aktivna Hrvatska

Aktivna Hrvatska

3. ISTEZANJE PREDNJEG DIJELA NATKOLJENICE

Iz pozicije stajanja na jednoj nozi istežite mišiće prednjeg dijela natkoljenice. Tijekom izvedbe vježbe pokušavajte zadržati dobru ravnotežu na jednoj nozi te je ponovite kroz 30 sekundi svaka noga po 3 serije.

Aktivna Hrvatska

4. ISTEZANJE STRAŽNJEG DIJELA POTKOLJENICE

Iz pozicije upora gurajte petu jedne noge prema podlozi čime ćete osjećati istezanje mišića stražnjeg dijela potkoljenice. Statički položaj zadržite 30 sekundi svaka noga po 3 serije.

Aktivna Hrvatska

Aktivna Hrvatska

5. MAČKA

U poziciji na sve četiri kralježak po kralježak podižite prema gore, te istim putem idite prema natrag. Ova vježba jako dobro djeluje na pokretljivost kralježnice te je izvodite u umjerenom tempu. Vježbu ponovite 10 ponavljanja kroz 3 serije.

Aktivna Hrvatska

Aktivna Hrvatska

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 19:50