NI PRIMALJE NI DOKTORICE

OTKRIVAMO SVE O NOVOJ, SVE TRAŽENIJOJ PROFESIJI U HRVATSKOJ 'Mi smo doule, trudnicama tijekom poroda dajemo podršku'

 Berislava Picek / EPH

Sve se veći broj rodilja odlučuje da ih na porodu prate pripadnice istog spola, koje će im biti najbolja potpora. No, to nisu njihove najbolje prijateljice, sestre ili majke. Riječ je o doulama, prilično novom zanimanju u Hrvatskoj.

Svjetski tjedan doula

Doule su pratilje na porodu, koje nisu medicinsko osoblje ni primalje, a njihova je uloga smanjiti stres i napetost kod rodilja tijekom poroda i uputiti sve trudnice u njihova prava. Iako je u Hrvatskoj tek nekoliko doula, one su se okupile u Hrvatsku udrugu doula.

- Naša udruga ima desetak članica na području cijele Hrvatske, od čega najviše u Zagrebu. Posljednjih godinu sve nas više traže. Ovaj tjedan obilježava se Svjetski tjedan doula, pa smo i mi organizirale prigodnu radionicu “Upoznaj lokalnu doulu” - kaže Anita Budak, potpredsjednica Hrvatske udruge doula. Time se sasvim slučajno počela baviti, kada se nakon rođenja treće kćeri morala vratiti na posao.

- Krenula sam u potragu za poslom koji bi bio barem u doticaju s tim, meni prekrasnim, razdobljem i sasvim slučajno naletjela sam na oglas ‘želite li biti doula?’. Otišla sam na obuku i totalno se pronašla u tome - priča nam Anita, koja je tijekom dvije godine prisustvovala na više od petnaest poroda.

I Sanja Bukač Štritof doula je postala nakon što je jednu prijateljicu pratila na porodu.

Čarobno roditeljstvo

- Pomažem budućim majkama i njihovim partnerima da doznaju što ih sve očekuje tijekom trudnoće, da nabave sve što im treba za sebe i bebu, da se educiraju i shvate da biti otac i majka nije nešto teško i naporno, već prekrasno i čarobno. Želim ih pripremiti na sve što ih očekuje u bolnici i na porodu te da bez straha i uz podršku dočekaju bebu što sigurnije, lakše i opuštenije - govori Sanja Bukač Štritof.

Sve hrvatske doule navode kako je važno razlikovati doulu od medicinskog osoblja koje se brine o trudnicama.

- Doula nije medicinski stručnjak, ali je upoznata s praksom porođaja, poznaje svrhu i učestalost medicinskih intervencija. Tijekom trudova oslanja se na svoju stručnu obuku, znanje i iskustvo kako bi pružila emocionalnu utjehu, fizičku potporu i ostvarila kontakt s bolničkim osobljem. Pomaže trudnici da se opusti, masira je, sugerira promjene položaja i ostale tehnike olakšavanja trudova. - kaže Sanja Bukač Štritof.

Otvorila prvi obrt kod nas

Od desetak hrvatskih doula, samo je jedna vlasnica prvog doula obrta u Hrvatskoj, “Doula Antonela” u Varaždinu.

- Moje je mišljenje da se poziv doule ne može raditi uz neki drugi posao i puno osmosatno radno vrijeme, ako se to želi raditi i živjeti svim srcem i dušom, i zato sam se odlučila posvetiti samo tome.

Svojim trudnicama stojim na raspolaganju 24/7/365, nerijetko sam po cijeli dan izvan kuće, obilazim trudnice i pripremamo se za porod, majke dojilje koje zatrebaju pomoć oko dojenja, ili sam u rađaonici, a mobitel je uvijek uz mene! Tu su još i radionice, tečajevi i mnogi drugi edukativni programi i akcije koje redovito organiziram u Varaždinu i okolici - kaže Antonela Brajković Cesar, koja je prestala brojati porode na kojima je sudjelovala.

- Pedesetak poroda je za sada sigurno iza mene. Svako iskustvo bilo je posebno, nisu se ponovila dva jednaka ili slična, svaki porod nosio je neku svoju priču i energiju. Kada shvatite moć prirode i snagu ženskog tijela, svaki se put iznova divite i učite i to je čar ovog poziva - ističe Antonela Brajković Cesar, koja navodi kako udruga još nema članice u Slavoniji i Dalmaciji.

Što je doula

Riječ doula dolazi iz grčkoga jezika i znači - žena koja služi. Danas se taj naziv koristi za educiranu i iskusnu profesionalku koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i netom nakon poroda. Pomaže trudnici da se opusti, masira je, sugerira promjene položaja, uči je tehnikama disanja.

Kako postati doula

Da biste postali doula, potrebno je proći osnovnu obuku. U travnju Hrvatska udruga doula organizira 3. DONA International obuku za doule koja traje četiri dana i nakon obuke imate osnovna znanja da djelujete kao doula. - Posljednjih godinu dana osjetan je povećani trend potražnje za doulama. U rodilištima u Hrvatskoj, nažalost, dopuštena je samo jedna osoba u pratnji, tako da se majke koje bi željele na porodu pratnju doule i partnera moraju odlučiti, ali imamo i dosta slučajeva gdje smo s majkom i partnerom doma, pa u rodilištu bude partner - kaže Anita Budak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:09