NJEZIN ŽIVOT JE KAO FILMSKI TRILER

Otkrivamo: Tko je Zana, cura koja je dobila glavnu ulogu u filmu Angeline Jolie

Zana Marjanović je glavnu ulogu u Angelininom filmu dobila prije dva tjedna na audiciji u Londonu

Pitanje je zna li holivudska zvijezda Angelina Jolie, koja sa snimanjem svog redateljskog prvijenca o ljubavi Muslimanke i Srbina počinje za dva tjedna u Budimpešti, da bi se sjajan scenarij mogao napraviti i prema životnoj priči njezine glavne glumice, 27-godišnje Zane Marjanović.

Zana ih se najviše dojmila

Zana je glavnu ulogu u Angelininu filmu dobila prije dva tjedna na audiciji u Londonu, na koju je pozvano dvadesetak glumaca iz regije. No Angelina Jolie i ljudi iz njezina tima za mladu su se glumicu zainteresirali još tijekom prve audicije koja je početkom kolovoza održana u Sarajevu. Da ih se baš Zana najviše dojmila vidjelo se i po tome što su nakon tog castinga zatražili da im se dostavi kazeta filma “Snijeg” u kojem ona glumi bosansku udovicu i izbjeglicu koja se nakon rata vraća u svoje razrušeno selo i pokušava nastaviti život.

A upravo ta filmska priča malo podsjeća i na stvarnu sudbinu glavne glumice u filmu holivudske zvijezde. Naime, i sama se Zana, koja se s obitelji 1997. preselila u New York, četiri godine poslije, kao 18-godišnjakinja, vratila u svoje Sarajevo i u njemu ostala.

Novinari i filmski kritičari Zanu Marjanović proglašavaju jednom od najperspektivnijih mladih glumica u Bosni i Hercegovini.

Dosad je glumila u pet filmova, a televizijskom je gledateljstvu poznata i po ulozi Selme u serijalu “Lud, zbunjen, normalan”. Lani se okušala kao redateljica, režirajući performans o srebreničkim žrtvama pod nazivom “8.372...”. Uza sve to, njezini prijatelji kažu kako je mogla postati i pijanistica jer je završila srednju glazbenu školu, odnosno skijašica jer je skijanje godinama trenirala. No da će skijanje i glasovir postati tek hobiji, a ne zanimanje Zana je shvatila već kao 13-godišnjakinja.

Veliki talent

- Marjanovići su u SAD otišli potkraj 1997. godine. Tamo, naime, žive neki rođaci Zanine majke Alise i oca Gordana, a o odlasku u Ameriku Marjanovići su i prije razmišljali, ali su čekali potrebne papire. New York su odabrali po želji Zanine majke, koja je rekla da je New York uz Sarajevo jedini grad na svijetu u kojemu bi mogla živjeti - kaže bliski prijatelj obitelji Marjanović.

Na nagovor svoje profesorice engleskog jezika 13-godišnja Zana u New Yorku upisuje srednju školu Fiorello La Guardia High School of Music, Art and Performing Arts.

Kako je sama jednom rekla, zbog velikog su joj talenta malo progledali kroz prste jer je engleski još uvijek učila i nije ga savršeno govorila.

Zimski praznici u Sarajevu

Tijekom školovanja shvatila je da bi se voljela baviti glumom.

- Oduvijek sam voljela umjetnost, književnost i muziku, a otkrila sam da se baveći glumom odjednom mogu baviti svime - otkrila je u jednom intervjuu Zana, prisjećajući se kako je u New Yorku uspjela ući među 40 primljenih kandidata od 3000 koliko ih se prijavilo.

Da četiri godine nakon toga nije došla na zimske praznike u Sarajevo, možda bi danas neka druga glumica dobila glavnu ulogu u filmu Angeline Jolie.

Podrška roditelja

- Tu Novu 2001. slavili smo u obiteljskom krugu i ja sam tijekom proslave shvatila da se upravo u Sarajevu osjećam dobro, lijepo i toplo. Shvatila sam da tu želim i ostati, a roditelji, koji mi nikad ništa nisu branili i uvijek su mi bili velika podrška, pitali su me samo jesam li sigurna u to. Poslije su se i oni vratili u Sarajevo, a naša odluka o povratku mnoge ja začudila.

No, ja se nikada nisam pokajala - ispričala je Zana, koja je u Sarajevu upisala Akademiju scenskih umjetnosti, a prvi glumački angažman dobila je još kao studentica.

Naime, Srđan Vuletić prisustvovao je jednom njezinu ispitu, a ono što je tada pokazala nagnalo ga je da joj ponudi ulogu u filmu “Ljeto u zlatnoj dolini”.

Zana Marjanović otad pa sve do danas maksimalno se posvećuje pripremama za svaku svoju ulogu.

Dok se pripremala za rolu Alme u filmu “Snijeg”, nekoliko je tjedana provela živeći na selu i učeći sve što u filmu radi njezina Alma.

Priprema za ulogu

- Nikad prije toga nisam živjela na selu, ali danas zahvaljujući ulozi u filmu ‘Snijeg’ znam kako se rade ajvar i džem, kako se kopa krumpir... To je bio jedini način da se dobro pripremim za ulogu Alme i da u potpunosti svladam i iznesem zadaću koju mi je redateljica Aida Begić namijenila - objasnila je Zana.

Film o kojem svi pričaju posljednjih godinu dana

Redateljski prvijenac holivudske glumice Angeline Jolie, film oko kojeg se podiglo najviše prašine u posljednjih godinu dana, trebao bi sa snimanjem početi početkom listopada u Mađarskoj, nakon čega će se Angelina i ekipa preseliti u BiH i nastaviti rad na ljubavnoj priči koja se događa u doba rata, između 1992. i 1995. godine. Uz Zanu Marjanović i Radu Šerbedžiju u filmu će glumiti još neki glumci s područja bivše Jugoslavije. Producenti filma, čija vri-jednost se procjenjuje na 15 milijuna dolara, slavni su oskarovac Graham King i njegova producentska kuća GK Films, te Sarajlija Edin Šarkić i njegova tvrtka Scout Film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:24