PITCAIRN IZUMIRE

OTOK BLUDA I NEIMAŠTINE Baš nitko ne želi doći na rajsku oazu spasa pobunjenika s Bountyja!

Zemlja je besplatna i plodna, klima je savršena, a probleme sa susjedima neće imati! - tako otprilike glasi poziv Jacquija Christiana, čovjeka koji predstavlja otok Pitcairn u Europi.

Taj mali otočić usred Tihog oceana je engleska prekomorska kolonija, a proslavii su ga Fletcher Christian i njegovi pobunjenici s Bountyja koji su 1789. tamo pronašli spas od engleskih vlasti. Na početku je tamo bilo 26 ljudi, a tokom godina populacija otoka je znatno narasla. Tako je nakon Drugog svjetskog rata na Pitcairnu živjelo oko 200 ljudi.

Međutim, taj broj zadnjih godina rapidno pada i britanske vlasti su u panici da će život na Pitcairnu nestati. Danas tamo živi svega 50 žitelja i vlasti u Engleskoj poduzimaju razne akcije da nagovore ljude da krenu u pacifičku avanturu. Međutim, zainteresiranih skoro uopće nema, tek jedan čovjek je odlučio krenuti stopama Fletchera Christiana.

Zašto nitko ne želi na rajski otok s idealnom klimom gdje temperatura nikada ne pada ispod 17 stupnjeva? Razloga je više. Prvi i osnovni je da na otoku vlada neimaština.

- Iskreno, ljudima ne možemo ponuditi nikakv posao. Otočani su nekad proizvodili i prodavali poštanske markice, a kao što znate, skupljanje toga više i nije tako popularno - priznao je Jacqui Christian za Telegraph.

Na otoku postoji jedan dućan mješovite robe koji se otvara samo tri puta tjedna, a namirnice s 3.000 kilometara udaljenog Novog Zelanda stižu svaka tri mjeseca.

Drugi razlog što nitko neće na Pitcairn je i loš glas otoka koji ga prati još od 2004. godine i seksualnog skandala koji je bio svjetska vijest. Šestorica muškaraca završila su u zatvora zbog seksualnog iskorištavanja djece, a među njima je bio i gradonačelnik Steve Christian.

- Iskreno, otok je usred ničega - priznao je Christian, ali o dodao:

- To je posebno mjesto, vjerujte mi. Nebo je prekrasno, po noći vidjeti sve zvijezde... A more? Kristalno čisto i plavo. To se isplati vidjeti i doživjeti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:15