PUN JE ELANA

OVAJ DOKTOR LIJEČI PACIJENTE I S 98 GODINA! Kad je primio svog prvog pacijenta penicilin je bio najmoderniji lijek

 
Christian Chenay
 REUTERS

Kad je francuski liječnik Christian Chenay primio prvog pacijenta 1951., penicilin je bio najmoderniji lijek.

Sad su mu 98 i još uvijek dva dana u tjednu u svojoj ambulanti prima pacijente, među kojima su i neki koje liječi već desetljećima.

Pošto nema zdravstvenih problema, čak ne nosi niti naočale tijekom pregleda, Chenay nije vidio ništa privlačno u umirovljenju.

- Ako imate više od 60, već vas svrstavaju u starce. Jedan dan vam daju karte, drugi dan tombolu, treći sudoku... I začas postanete potpuni idiot. Bolje mi je kao liječniku - kaže. U radnom danu primi 20 pacijenata.

Prije nego što se počeo baviti obiteljskom medicinom, Chenay je specijalizirao radiologiju, a prije studija radio je kao zavarivač. Njegova ambulanta tehnološki ne izgleda kao iz 21. stoljeća, ima faks, ali ne i računalo.

French doctor Christian Chenay, 98 years-old, poses in his consulting room in Chevilly-Larue near Paris, France, November 20, 2019. Picture taken November 20, 2019. REUTERS/Charles Platiau
REUTERS
Christian Chenay

Naglašava kako je novost u njegovoj sedam stoljeća dugoj praksi pojava pacijenata koji se sami dijagnosticiraju preko interneta i onda mu dođu po lijekove.

Prosječna dob umirovljenja francuskih liječnika je 67 godina. I Chenayjev sin, koji je također liječnik, već je odustao od posla i umirovio se, ali on to ne namjerava.

- Ako cijeli dan sjedite i gledate televiziju, brzo zatupite i glava vam ne traje dugo.

French doctor Christian Chenay, 98 years-old, treats a patient in his consulting room in Chevilly-Larue near Paris, France, November 20, 2019. Picture taken November 20, 2019. REUTERS/Charles Platiau
REUTERS
Christian Chenay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:05