PRIJE STANDARDNIH

OVO SU ČETIRI SIMPTOMA KOJI UKAZUJU NA BOLEST OD KOJE MNOGI STRAHUJU Ako imate sve njih, odmah posjetite liječnika

 
 Ilustracija / Profimedia, Panthermedia

Poteškoće sa spavanjem ima otprilike svaki drugi čovjek na svijetu - stres i svakodnevne obveze, razmišljanje o onima sutrašnjima i mozganje jeste li napravili baš sve što ste trebali, znaju postati previše. Ako tome priododate probleme u vezi, u obitelji, strah od bolesti, moglo bi postati čudno što ste uopće oka sklopili...

No problemi sa snom nisu uvijek povezani samo sa stresom; mogu, u kombinaciji s nekim drugim problemima, biti znak ozbiljnijih bolesti. Upravo je stoga važno simptome proučavati u grupama i konzultirati se s liječnikom ukoliko primijetite da zadovoljavate većinu njih kad je o određenoj bolesti riječ, piše Slobodna Dalmacija.

Istraživanje u trajanju od punih petnaest godina donosi rezultate koji bi mogli biti ključni u ranome otkrivanju Parkinsonove bolesti, prenosi CNN.

Stručnjaci koji su sudjelovali na njemu proteklo desetljeće i pol tvrde kako određena skupina simptoma ukazuje ne samo na sklonost razvijanju teške bolesti, već se povezuje s većim brojem oboljenja od iste. Kasnije "Parkinsonovu" prepoznajemo po pacijentovu otežanom kretanju i izraženom tremoru ekstremiteta, a ovo su simptomi koji bi mogli ukazati na problem:

Problemi sa spavanjem

Razvitak Parkinsonove bolesti povezuje se uvelike s poremećajem spavanja poznatim i pod nazivom "parasomnija", a koji je mnogo kompleksniji od pukog previranja po krevetu koje se ne događa svake noći. Pacijenti koji pate od ovog poremećaja REM faze sna, često mjesečare, nemaju snove, znaju se u kretanju iza sna i povrijediti, no ujutro se ničega ne sjećaju.

Gubitak njuha

Brojni ispitanici koji boluju od Parkinsonove bolesti "prijavili" su kako su nekoliko godina prije pojave ikakvog tremora i problema s kretanjem osjetili promjene u svome njuhu. Mnogi se sjećaju da se njuh najprije promijenio, potom i gotovo u potpunosti nestao - gotovo 90% pacijenata prošlo je kroz sličan proces.

Zatvor

Problemi s probavom također su česti kod pacijenata, a kod mnogih su počeli godinama prije pojave standardnih simptoma, stoga ih većina ignorira. Kako je riječ o još jednom simptomu karakterističnom za brojne druge poremećaje i bolesti, ljudi najčešće ne idu za njim, no ako se nađe u kombinaciji s ostalima na ovoj listi, stručnjaci savjetuju posjet liječniku.

Anksioznost i depresija

Lošije i bolje trenutke tijekom dana iskusi svaka osoba na ovome svijetu, no ukoliko su promjene raspoloženja postale vrlo izražene ili vas ometaju u svakodnevnim zaduženjima, moglo bi to značiti da ste razvili neki oblik anksioznog poremećaja. Najbolje će u tome slučaju biti da se obratite liječniku - no riječ je ujedno i o problemu s kojim se susreće svaki pacijent koji boluje od Parkinsonove bolesti.

View this post on Instagram

Do you move around a lot during your sleep? Or have you lost your sense of smell? New insights into Parkinson's disease suggest that these might be the early signs of changes in the brain that mean you are at greater risk of developing Parkinson's. When people talk about Parkinson's disease, the image that most often comes to mind is of an elderly person who shakes and has trouble moving. And, in the later stages of Parkinson's, this is often true. Bradykinesia (a medical term for slowed movement) and tremor (the shaking that can be so prominent in Parkinson's) are two of the most important symptoms of the disease.To know more about this news check out: https://edition.cnn.com/2019/05/14/health/parkinsons-early-signs-partner/index.html Kalstein has high quality products, check out our website: https://kalstein.eu/catalogo.html #health #parkinsons #sleep #disease #brain #shaking #kalstein #kalsteintips

A post shared by Kalstein France Health (@kalsteinhealth) on

Promjene u raspoloženju, koje su prijavili oni koji su sudjelovali u gore spomenutom istraživanju, znale su se pojaviti i do nekoliko godina prije ostalih simptoma, piše Slobodna Dalmacija.

Važno je na kraju napomenuti da, čak i ako imate svaki od simptoma na ovoj listi, to ne znači nužno da ćete razviti bolest. No ipak postoje dokazi koji ukazuju da ova kombinacija uistinu može upućivati na problem, stoga je preporučljivo posjetiti liječnika i konzultirati se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. veljača 2024 02:56