VJEČNA BORBA

PET NAJLUĐIH ‘LIJEKOVA’ ZA MAMURLUK Ako vam dosad ništa nije pomoglo, probajte s ovim nimalo konvencionalnim metodama

 iStock

Ako već ovih dana niste bili mamurni, morate priznati da uvijek postoji mogućnost da ćete se ovaj ili sljedeći tjedan prepustiti tulumarenju. Tulumarenje ima i svojih negativnih strana - mamurluk, pospanost, dekoncentracija i još koješta.

No, naučili su nas da lijek za mamurluk ne postoji. Stvar je u tome što je mamurluk naziv za posljedice trovanja alkoholom. Možete iskusiti simptome dehidracije, mučnine, bolova u želucu, glavobolje, preosjetljivosti na svjetlo i zvukove, probavne probleme, lupanje srca, oslabljene motoričke sposobnosti, koncentraciju i pamćenje. Nemoguće je ‘rukom odnijeti’ mamurluk, moguće je tek ubrzati čišćenje organizma, djelomično ublažiti simptome i jednostavno - pričekati da prođe.

Unatoč tome, ljudi i dalje traže savršen lijek za mamurluk. Tako su se na društvenoj mreži Reddit korisnici angažirali i svatko je napisao i objasnio svoj omiljeni lijek za mamurluk koji kod njega ‘sto posto radi’. Neki od prijedloga doista imaju smisla, no neki su prilično bizarni, prenosi Independent .

Evo koji su prijedlozi dobili najviše obožavatelja:

Infuzija

Bez previše filozofije, odmah ‘u glavu’ - korisnici se slažu da je osvježavanje elektrolita i vitamina u tijelu direktno kroz infuziju najbolja opcija. Obzirom da je dehidracija glavni uzročnik mamurluka, ideja uopće ne zvuči ludo, no iako će najbrže nadomjestiti sve ono što vam tijelu nedostaje, teško da je to i najjednostavnija opcija.

Sok od kiselih krastavaca

Nekoliko korisnika tvrdi da je tekućina u kojoj se kisele krastavci apsolutno najbolji lijek za mamurluk koji su ikad imali u frižideru. ‘Moj ujak iz Poljske kune se da tegla soka od kiselih krastavaca liječi svaki mamurluk’, napisao je jedan korisnik. Teoriju podržava i omiljeniji doktor Oprah Winfrey, dr. Mehmet Oz, koji je svojevremeno objašnjavao da tekućina sadrži puno soli koje ‘pomažu nadoknaditi elektrolite i vraćaju tijelo u ravnotežu’.

Dječji napitci za rehidrataciju

Na trećem mjestu popularnih ‘lijekova’ protiv mamurluka našli su se dječji napitci za rehidrataciju. Njih će vam sigurno liječnici preporučiti ako imate crijevnu virozu ili sličnih probavnih problema zbog kojih gubite puno vode.

Irn-Bru

Najprodavanije bezalkoholno piće u Škotskoj koje često zovu i ‘drugo nacionalno piće’ (nakon viskija, naravno) mnogima će poslužiti i dan nakon ludog tuluma. Ovo gazirano piće sadrži i dosta željeza pa ga Škoti nemilice troše protiv mamurluka. Jedan je korisnik napisao: ‘Ako Škoti smatraju da pomaže jutro nakon alkoholiziranja, sigurno su na dobrom tragu.’

Snijeg

Neki korisnici se kunu da je snijeg apsolutno najbolji od svih lijekova protiv mamurluka. ‘Ako ga imate pri ruci, prožvačite malo snijega. Znao sam biti toliko mamuran da cijeli dan nisam mogao ništa pojesti. Nakon što sam pojeo snijeg, bio sam kao nov. Voda me rehidratizirala, hladnoća mi je pročistila sinuse i pomoglo mi je za mučninu. Ocjena 10!’ Tko voli, nek’ izvoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:29