UREDSKA POSLA

PET STVARI KOJE MORATE IMATI NA UMU UKOLIKO PRELAZITE NA NOVI POSAO Kako se što bolje i čim prije snaći u novoj radnoj okolini

 Foto: Colourbox

Novi posao može biti veliki izazov, koji ćete lakše savladati ukoliko se unaprijed pripremite i krenete s ovih pet koraka.

Kako briljirati na novom poslu i ostaviti što bolji dojam - donosimo u nastavku.

1. Što preciznije definirajte svoju ulogu

Prve sate na novom poslu iskoristite kako biste dobili odgovor na pitanje što se točno od vas očekuje. Pitajte nadređenog na što bi želio da se prvo fokusirate jer u konačnici, prema tome će se mjeriti vaš uspjeh ili neuspjeh.

- Najveći izazov na novom radnom mjestu predstavlja upravo shvaćanje uloge te očekivanja nadređenih i kolega. Kad jednom znaju svoje mjesto, novi zaposlenici lakše će ostvariti ono što kolektiv želi - tvrdi ugledni psiholog Mishri Someshwar, sa sveučilišta Washington, D.C.

2. Aktivno slušajte

Pažljivo slušajte i osluškujte jer ukoliko postavljate pitanja i razgovarate s novim kolegama, uvidjet ćete slabe točke nove tvrtke, ali i potrebe zaposlenika.

Možda se neka od poteškoća ili problema nalaze unutar vašeg područja djelovanja pa je to idealna prilika da se pokažete u najboljem svjetlu i djelujete proaktivno.

3. Pronađite saveznika

Na novom poslu nužno je čim prije sprijateljiti se s osobom koja će vam rado pomoći i uputiti vas u dobre i manje dobre strane tvrtke u kojoj radite.

Okružite se s prijateljski nastrojenim osobama koje su spremne pomoći, no imajte otvorene oči i sve što čujete uzmite s dozom opreza.

4. Zapamtite imena

Mnogima je to strašno teško i rijetki bez problema pamte imena ljudi koje su tek upoznali. Međutim, upamtiti nečije ime jako je važno želite li ostaviti snažan prvi dojam.

Kako bi vam to pošlo lakše za rukom, prilikom upoznavanja s novim ljudima, obavezno odmah nakon što osoba kaže 'Ja sam Jelena', vi ponovite, 'Drago mi je Jelena'. Tako će vam šanse da upamtite ime - biti veće, a prvi dojam snažniji.

5. Radite s razumijevanjem

Na novi posao nije dovoljno samo doći s namjerom da ostavite snažan dojam i velik trag. Važno je prije svega pronaći svoju nišu; razumjeti posao koji radite, uvidjeti na koga utječu eventualne posljedice, koga sve pogađa vaš nemar i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 20:16