NOVA STUDIJA

PLANIRATE NABAVITI HODALICU? DOBRO PROMISLITE Liječnici upozoravaju da su ozljede uzrokovane hodalicom vrlo česte, a nerijetko i vrlo teške

 Profimedia, Alamy

I dok neki roditelji misle da su hodalice način da se djetetu omogući barem malo neovisnosti, pedijatri još jednom upozoravaju na potencijalne opasnosti, piše CBS.

Nova studija objavljena ovoga tjedna u časopisu Pediatrics, otkrila je da je u SAD-u u razdoblju od 1990. do 2014. čak 230.000 djece završilo u bolnici zbog ozljeda povezanih s hodalicom.

'Hodalice vrlo maloj djeci brzo daju mobilnost – čak 1,2 metra u sekundi – puno prije nego su spremni za takvu brzinu. Djeca te dobi su radoznala, no ne prepoznaju opasnost', kaže autor studije, doktor Gary Smith, koji se bavi upravo istraživanjem ozljeda kod djece.

'Sve što je potrebno za nesreću je da brat ili sestra bebe ostave otvorena vrata prema stepenicama i ozljeda je već tu. Dijete u hodalici može prijeći čitavu sobu i doći do podrumskih vrata prije nego roditelj stigne reagirati.'

Većina ozljeda, čak 91 posto, odnosi se na ozljede glave ili vrata, dok se oko 30 posto tih ozljeda odnosi na potres mozga ili frakturu lubanje.

Čak tri četvrtine svih tih ozljeda nastalo je tako što je dijete u hodalici palo niz stepenice. Drugi najčešći problem je kad djeca padnu pokušavajući izaći iz hodalice ili kad zahvaljujući hodalici mogu dosegnuti neki težak ili vruć predmet do kojeg inače ne bi mogli doći.

Tijekom godina pokrivenih ovom studijom, broj ozljeda izazvanih hodalicom dramatično je smanjen: od 20.650 ozljeda 1990. godine pa do 2.001 ozljede 2014. godine. Istraživaču kažu da je to zbog usvajanja novih standarda sigurnosti hodalica 2010.

Međutim, Smith kaže da se još uvijek događa jako puno nezgoda povezanih s hodalicama.

Doktor Smith, koji inače radi na odjelu dječje hitne pomoći, kaže da se godinama susretao s ozljedama povezanim s hodalicama. Kaže i da su mnoga djeca bila jako ozbiljno ozlijeđena.

Naglasio je i da je otprilike svaka deseta ozljeda uzrokovana hodalicom, fraktura lubanje. Osim toga, između 2004. i 2008. poginulo je osmero djece jer su s hodalicom pali upali u bazen ili kadu.

Doktor Smith kaže kako roditelji uglavnom ostaju šokirani kad shvate koliko je brzo dijete u hodalici.

'Često sam čuo roditelje govoriti da su stajali odmah uz dijete u trenutku nesreće, no da je dijete bilo tako brzo da ga nisu stigli uhvatiti. To su sve dobri i brižni roditelji koji su hodalicu koristili prema uputstvima i s oprezom. Njihova je jedina greška bila što su vjerovali da je hodalica sigurna.'

Svim roditeljima preporučuje da se odmah riješe hodalica.

'Danas postoje razne druge alternative poput raznih centara aktivnosti, guralica, vrtića i sličnog koji opet neće djeci omogućiti opasnu brzinu. No najbolje je djecu samo spustiti na trbuh i omogućiti im da se sami nauče dizati, puzati i na kraju hodati kad za to budu spremni', kaže doktor Smith.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:00